Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka se sýrem brie a fazolkami
Polévka se sýrem brie a fazolkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka se sýrem brie a fazolkami

4.3/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1029 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 131 g
Tuky 34 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahodná polévka z dostupných surovin je plná zeleniny i lehká, přestože obsahuje sýr a smetanu. Nejlépe chutná s ořechovým chlebem či křupavou bagetou.

Suroviny

vývar zeleninový 1 l
olivový olej
mrkev 1 ks
na kostičky
na kostičky
nakrájené najemno
česnek 2 stroužky
najemno
fazolky 300 g
směs zelených a žlutých, fazolky očištěné a překrojené na půl
provensálské koření 2 ČL
řapíkatý celer 2 ks
na tenké plátky
z 1/2 citronu, jemně nastrouhaná
bez kůrky
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Vlijte do hrnce studený vývar. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a postupně zprudka restujte vždy na malé dávce oleje osolenou a opepřenou mrkev, pak osolené brambory a nakonec opečte dosklovita společně cibuli s česnekem. Při opékání zeleninu občas promíchejte, aby se nepřichytila. Technika prudkého opečení způsobí, že se zelenina rychle zatáhne a zachová si barvu i pevnost. Každou surovinu po opečení hned vsypte do hrnce s vývarem.

2

Přiveďte vývar se zeleninou k jemnému varu a vařte cca 6 minut, aby zelenina změkla na skus. Přidejte fazolky a lžičku provensálského koření a vařte 4–5 minut. Nakonec vložte řapíkatý celer a povařte jen krátce, aby celer zůstal křupavý. Do hrnce nastrouhejte citronovou kůru a pak sundejte z ohně.

3

Do menšího rendlíku vlijte smetanu, vsypte zbylou lžičku provensálského koření a přiveďte k varu. Sýr nakrájejte na drobné kostičky a seškrábněte z prkénka do rendlíku ke smetaně. Prošlehávejte na mírném ohni dohladka.

4

Odeberte z hrnce naběračku horkého vývaru a opatrně jej přelijte ke smetaně a metličkou důkladně rozmíchejte. Pak vlijte k polévce, promíchejte a nechte společně prohřát. Polévka je dobrá jen tak, ale můžete k ní podávat křupavou bagetu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč