
Polévka z podmáslí s křenovými šťouchanými bramborami
Díky podmáslí je polévka jemná, díky křenu pikantní a díky bramborám vydá skoro za hlavní chod... A jako bonus křupavá slanina. Polévka snů!
Ingredience
- 2 litry vývaru (zeleninového, drůbežího)
- 1 litr podmáslí
- 30 g hladké mouky
- 4 stroužky česneku, drceného
- 1 lžička kmínu
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 80 g anglické slaniny, nakrájené na nudličky + 4 plátky na ozdobení
- 1,2 kg přílohových brambor s pěknou slupkou, nakrájených na čtvrtky
- 120 ml mléka, horkého
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce strouhaného křenu
- svazek pažitky, nasekaný + na ozdobení
NA BRAMBORY
Příprava jídla
1 Začněte přípravou šťouchaných brambor: V nepřilnavé pánvi opečte slaninu (nudličky i celé plátky). Brambory uvařte v osolené vodě doměkka (asi 20 minut). Rozšťouchejte je nahrubo s horkým mlékem, máslem, křenem, pažitkou a nakrájenou slaninou. Osolte a opepřete a odložte na teplé místo.
2 Na polévku ve velkém hrnci na středním plameni přiveďte k varu vývar. V míse prošlehejte podmáslí, mouku a česnek. Směs zašlehejte do vroucího vývaru a přidejte kmín. Za stálého míchání zvolna zahřívejte 5–10 minut. Tekutina se už nesmí vařit, aby se nesrazila. Osolte a udržujte horké.
3 Rozlijte polévku do talířů, doprostřed dejte kopeček šťouchaných brambor a ozdobte pažitkou a plátky opražené slaniny.
NĚCO NAVÍC
Když je na bramborách pěkná slupka, ponechte ji. Je v ní mnoho cenných živin a na talíři vypadá zajímavě.
Přidat komentář