Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z podmáslí s křenovými šťouchanými bramborami
Polévka z podmáslí s křenovými šťouchanými bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka z podmáslí s křenovými šťouchanými bramborami

4.8/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 - 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2896 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 391 g
Tuky 84 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky podmáslí je polévka jemná, díky křenu pikantní a díky bramborám vydá skoro za hlavní chod... A jako bonus křupavá slanina. Polévka snů!

Suroviny

vývar 2 l
zeleninový, drůbeží
česnek 4 stroužky
drcený
kmín 1 ČL
sůl a pepř
čerstvý
Na brambory
na nudličky + 4 plátky na ozdobu
brambory 1,2 kg
přílohových, se slupkou, nakrájených na čtvrtky
mléko 120 ml
horké
křen 2 PL
strouhaný
pažitka svazek
+ na ozdobení

Postup

1

Začněte přípravou šťouchaných brambor: V nepřilnavé pánvi opečte slaninu (nudličky i celé plátky). Brambory uvařte v osolené vodě doměkka (asi 20 minut). Rozšťouchejte je nahrubo s horkým mlékem, máslem, křenem, pažitkou a nakrájenou slaninou. Osolte a opepřete a odložte na teplé místo.

2

Na polévku ve velkém hrnci na středním plameni přiveďte k varu vývar. V míse prošlehejte podmáslí, mouku a česnek. Směs zašlehejte do vroucího vývaru a přidejte kmín. Za stálého míchání zvolna zahřívejte 5–10 minut. Tekutina se už nesmí vařit, aby se nesrazila. Osolte a udržujte horké.

3

Rozlijte polévku do talířů, doprostřed dejte kopeček šťouchaných brambor a ozdobte pažitkou a plátky opražené slaniny.

NĚCO NAVÍC
Když je na bramborách pěkná slupka, ponechte ji. Je v ní mnoho cenných živin a na talíři vypadá zajímavě.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín