0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomerančový salát s cibulí a uzenými šproty

Pomerančový salát s cibulí a uzenými šproty

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Snadné pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 664 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 54 g
Tuky 41 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát z pomerančů a cibule je kombinace oblíbená kolem celého Středozemního moře. Na Sicílii jej ještě doplňují uzenými rybičkami – zkuste to také!

Suroviny

pomeranč 4 ks
cibule červená 1 ks
na kolečka
olivový olej 3 PL
polníček 100 g
sůl mořská
pepř mletý
drcený
olivy černé hrst
šproty 100 g
konzerva

Postup

1

Pomeranče postavte na prkénko a ostrým nožem z nich okrájejte kůru včetně bílé dužiny a tenké spodní slupky u jednotlivých dílků.

2

Pak je nakrájejte na tenké plátky (zkušenější mohou z pomerančů vykrojit filátka).

3

Promíchejte plátky pomerančů, kolečka cibule, olivový olej a polníček. Osolte a opepřete.

4

Rozložte úhledně na servírovací talíř, pomeranče dospod, a poklaďte černými olivami a kousky uzených šprotů.,

NĚCO NAVÍC
Příště můžete ochutnat voňavou marockou obměnu salátu: na pánvi opražte lžičku římského kmínu, až se rozvoní, a spolu se špetkou uzené papriky ho přimíchejte k pomerančům. Místo polníčku dejte koriandr.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/2

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit