Tušíte, kolik různých odrůd hrušek už jste v životě vlastně ochutnali? Máte svojí oblíbenou, která se hodí do koláče nebo k zakousnutí? Pokud jste neodpověděli ani jednou kladně, nevadí. Pomůžeme vám zorientovat se v odrůdách, které na pultech obchodů najdete nejčastěji. Poradíme vám také, k jakému zpracování se nejlépe hodí.
- V současnosti najdeme po celém světě až 2500 odrůd hrušek.
- V zásadě dělíme plody hrušně obecné na letní, podzimní a zimní podle období, kdy dozrávají.
- Také je můžeme rozlišovat podle použití na konzumní neboli stolní, moštové a kuchyňské.
- V obchodě se obvykle běžně setkáme hlavně s těmi, které se dají konzumovat rovnou.
- To však neznamená, že se tyto hrušky nehodí k dalšímu zpracovaní, právě naopak. Dobrá zpráva je, že takové hrušky můžete jíst čerstvé i tepelně upravené a pokaždé budou chutné.
Tip pro zdraví
Pokud to jde, snažte se hrušky vždy jíst i se slupkou. Právě ta je totiž zdrojem největšího množství zdraví prospěšných látek.
- Hrušky pomáhají celkově pročistit organismus i regulovat obsah vody v něm.
- Posilují srdce a krevní oběh a napomáhají trávení.
- Jsou výborně stravitelné a neobsahují téměř žádné alergeny, proto jsou vhodné při téměř jakékoli dietě.
Conference
Nejčastěji se při koupi hrušek v obchodě setkáme právě s odrůdou Conference. Jedná se o podzimní hrušku původem z Anglie. Má velké zelené podlouhlé plody s bílou dužinou.
- Chuťově je tato hruška sladká a šťavnatá. Dá se říct, že tato odrůda je, co se týče použití, univerzální a skvěle se hodí i k zavařování. Pokud se vám sejde větší úroda, směle do toho!
TIP
Rozhodnete-li se připravit si hruškový kompot, nezapomeňte ho okořenit. Hrušky si skvěle rozumí se skořicí, badyánem a hřebíčkem. Takto ochucené pak nejlépe chutnají ke zvěřině nebo červeným masům.
Nashi
Nashi je odrůda hrušky, která se pěstuje v Asii, nejčastějším jejím producentem je Čína a Japonsko.
- Tvarem se spíše podobá jablku a tuto podobnost rozpoznáte i chuťově.
- Je obvykle sladší a šťavnatější než naše evropské odrůdy hrušek.
- Výborná je jak "zasyrova", tak třeba v kombinaci s pečeným masem. Použít ji můžete třeba i do zavařeniny k sýrům.
TIP
Nashi velmi rychle hnědne, proto je potřeba ji rychle zpracovat nebo pokapat citrónem, čímž se tomuto nežádoucímu efektu vyhnete. Skladovat ji je nutné v lednici a to okolo 2°C.
Williams
Williamsky jsou jednou z nejpěstovanějších a nejznámějších odrůd. Pochází původně z Anglie, ale vyváží a pěstuje se po celém světě.
- Tyto oblíbené aromatické a sladké hrušky se hodí jak do koláčů, tak k přímé konzumaci, i na povidla a pálenky (vyrábí se z ní slavná pálenka William Christ).
- Wiliamsky mají obvykle žlutozelenou slupku, ale najdeme i druhy, které jsou zabarvené do oranžova až sytě červené (např. Williams red). Všechny její druhy však mají příjemnou, sladkou chuť.
TIP
Čím jsou zralejší, tím více měknou. Konzumovat se však dají i trochu tvrdší. Pokud máte šanci koupit hrušky této odrůdy, neuděláte chybu. Červené druhy Williamsek také vypadají krásně v zeleninových salátech, kterým dodají sladkou chuť.
Abate
Hrušky odrůdy Abate pocházející z Itálie poznáte snadno podle podlouhlého tvaru.
- Tato odrůda patří mezi jednu z nejsladších, proto je vhodné její sladkou chuť něčím vyvážit a doplnit.
- Dobrý kandidátem může být třeba naše hruškové čatní nebo pošírované hrušky v červeném víně.
TIP
Jedná se o podzimní hrušky, jejichž výhodou je poměrně dlouhá trvanlivost. Pokud je budete skladovat ve sklepě nebo v lednici při 2 až 4°C můžete výrazně prodloužit dobu jejich použití.
QTee
Tato hruška s poněkud zvláštním názvem se pěstuje i u našich sousedů na Slovensku v Dunajské Lužné. Vyšlechtěna byla křížením již zmíněné hrušně Williamsovi.
- Její plody jsou červené s jemnou a sladkou dužinou.
- Barevně vyniknou tyto hrušky v koláčích, třeba v kombinaci s mandlemi, karamelem nebo marcipánem. Všechny tři ingredience se k hruškám hodí báječně.
Lucasova
Hruška Lucasova, stará francouzská odrůda, se řadí mezi tzv. máslovky.
- Jedná se o velké kuželovité hrušky, zelenožluté až žluté barvy, někdy dokonce trochu narůžovělé.
- Chuťově přechází až do vinných tónů a doslova jejich dužina se doslova rozplývá na jazyku.
- Výborné jsou na pečení, hrušková povidla i marmelády.
TIP
Lucasova hruška se hodí také ke zrajícím a plísňovým sýrům ve spojení s karamelizovanými ořechy. S těmito sýry však můžete podávat i zámořskou specialitu tzv. hruškový med.