Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejpoužívanější odrůdy hrušek: Co všechno vykouzlíte s hruškami ze supermarketu?

odrůdy hrušek v kuchyni
ZDROJ: Olesia Bahrii/ Unsplash
sdílet:

Tušíte, kolik různých odrůd hrušek už jste v životě vlastně ochutnali? Máte svojí oblíbenou, která se hodí do koláče nebo k zakousnutí? Pokud jste neodpověděli ani jednou kladně, nevadí. Pomůžeme vám zorientovat se v odrůdách, které na pultech obchodů najdete nejčastěji. Poradíme vám také, k jakému zpracování se nejlépe hodí.

  • V současnosti najdeme po celém světě až 2500 odrůd hrušek.
  • V zásadě dělíme plody hrušně obecné na letní, podzimní a zimní podle období, kdy dozrávají.
  • Také je můžeme rozlišovat podle použití na konzumní neboli stolní, moštové a kuchyňské. 
  • V obchodě se obvykle běžně setkáme hlavně s těmi, které se dají konzumovat rovnou.
  • To však neznamená, že se tyto hrušky nehodí k dalšímu zpracovaní, právě naopak. Dobrá zpráva je, že takové hrušky můžete jíst čerstvé i tepelně upravené a pokaždé budou chutné.

Tip pro zdraví

Pokud to jde, snažte se hrušky vždy jíst i se slupkou. Právě ta je totiž zdrojem největšího množství zdraví prospěšných látek.

  • Hrušky pomáhají celkově pročistit organismus i regulovat obsah vody v něm.
  • Posilují srdce a krevní oběh a napomáhají trávení.
  • Jsou výborně stravitelné a neobsahují téměř žádné alergeny, proto jsou vhodné při téměř jakékoli dietě.

Conference

Nejčastěji se při koupi hrušek v obchodě setkáme právě s odrůdou Conference. Jedná se o podzimní hrušku původem z Anglie. Má velké zelené podlouhlé plody s bílou dužinou.

  • Chuťově je tato hruška sladká a šťavnatá. Dá se říct, že tato odrůda je, co se týče použití, univerzální a skvěle se hodí i k zavařování. Pokud se vám sejde větší úroda, směle do toho!

TIP

Rozhodnete-li se připravit si hruškový kompot, nezapomeňte ho okořenit. Hrušky si skvěle rozumí se skořicí, badyánem a hřebíčkem. Takto ochucené pak nejlépe chutnají ke zvěřině nebo červeným masům.

Nashi

Nashi je odrůda hrušky, která se pěstuje v Asii, nejčastějším jejím producentem je Čína a Japonsko.

  • Tvarem se spíše podobá jablku a tuto podobnost rozpoznáte i chuťově.
  • Je obvykle sladší a šťavnatější než naše evropské odrůdy hrušek.
  • Výborná je jak "zasyrova", tak třeba v kombinaci s pečeným masem. Použít ji můžete třeba i do zavařeniny k sýrům.

TIP

Nashi velmi rychle hnědne, proto je potřeba ji rychle zpracovat nebo pokapat citrónem, čímž se tomuto nežádoucímu efektu vyhnete. Skladovat ji je nutné v lednici a to okolo 2°C.

Williams

Williamsky jsou jednou z nejpěstovanějších a nejznámějších odrůd. Pochází původně z Anglie, ale vyváží a pěstuje se po celém světě

  • Tyto oblíbené aromatické a sladké hrušky se hodí jak do koláčů, tak k přímé konzumaci, i na povidla a pálenky (vyrábí se z ní slavná pálenka William Christ).
  • Wiliamsky mají obvykle žlutozelenou slupku, ale najdeme i druhy, které jsou zabarvené do oranžova až sytě červené (např. Williams red). Všechny její druhy však mají příjemnou, sladkou chuť.

TIP

Čím jsou zralejší, tím více měknou. Konzumovat se však dají i trochu tvrdší. Pokud máte šanci koupit hrušky této odrůdy, neuděláte chybu. Červené druhy Williamsek také vypadají krásně v zeleninových salátech, kterým dodají sladkou chuť.

 

Abate

Hrušky odrůdy Abate pocházející z Itálie poznáte snadno podle podlouhlého tvaru.

TIP

Jedná se o podzimní hrušky, jejichž výhodou je poměrně dlouhá trvanlivost. Pokud je budete skladovat ve sklepě nebo v lednici při 2 až 4°C můžete výrazně prodloužit dobu jejich použití.

QTee

Tato hruška s poněkud zvláštním názvem se pěstuje i u našich sousedů na Slovensku v Dunajské Lužné. Vyšlechtěna byla křížením již zmíněné hrušně Williamsovi.

  • Její plody jsou červené s jemnou a sladkou dužinou.
  • Barevně vyniknou tyto hrušky v koláčích, třeba v kombinaci s mandlemi, karamelem nebo marcipánem. Všechny tři ingredience se k hruškám hodí báječně.

Lucasova

Hruška Lucasova, stará francouzská odrůda, se řadí mezi tzv. máslovky.

  • Jedná se o velké kuželovité hrušky, zelenožluté až žluté barvy, někdy dokonce trochu narůžovělé.
  • Chuťově přechází až do vinných tónů a doslova jejich dužina se doslova rozplývá na jazyku.
  • Výborné jsou na pečení, hrušková povidla i marmelády.

TIP

Lucasova hruška se hodí také ke zrajícím a plísňovým sýrům ve spojení s karamelizovanými ořechy. S těmito sýry však můžete podávat i zámořskou specialitu tzv. hruškový med.

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín