0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejpoužívanější odrůdy hrušek: Co všechno vykouzlíte s hruškami ze supermarketu?

odrůdy hrušek v kuchyni
ZDROJ: Olesia Bahrii/ Unsplash
sdílet:

Tušíte, kolik různých odrůd hrušek už jste v životě vlastně ochutnali? Máte svojí oblíbenou, která se hodí do koláče nebo k zakousnutí? Pokud jste neodpověděli ani jednou kladně, nevadí. Pomůžeme vám zorientovat se v odrůdách, které na pultech obchodů najdete nejčastěji. Poradíme vám také, k jakému zpracování se nejlépe hodí.

  • V současnosti najdeme po celém světě až 2500 odrůd hrušek.
  • V zásadě dělíme plody hrušně obecné na letní, podzimní a zimní podle období, kdy dozrávají.
  • Také je můžeme rozlišovat podle použití na konzumní neboli stolní, moštové a kuchyňské. 
  • V obchodě se obvykle běžně setkáme hlavně s těmi, které se dají konzumovat rovnou.
  • To však neznamená, že se tyto hrušky nehodí k dalšímu zpracovaní, právě naopak. Dobrá zpráva je, že takové hrušky můžete jíst čerstvé i tepelně upravené a pokaždé budou chutné.

Tip pro zdraví

Pokud to jde, snažte se hrušky vždy jíst i se slupkou. Právě ta je totiž zdrojem největšího množství zdraví prospěšných látek.

  • Hrušky pomáhají celkově pročistit organismus i regulovat obsah vody v něm.
  • Posilují srdce a krevní oběh a napomáhají trávení.
  • Jsou výborně stravitelné a neobsahují téměř žádné alergeny, proto jsou vhodné při téměř jakékoli dietě.

Conference

Nejčastěji se při koupi hrušek v obchodě setkáme právě s odrůdou Conference. Jedná se o podzimní hrušku původem z Anglie. Má velké zelené podlouhlé plody s bílou dužinou.

  • Chuťově je tato hruška sladká a šťavnatá. Dá se říct, že tato odrůda je, co se týče použití, univerzální a skvěle se hodí i k zavařování. Pokud se vám sejde větší úroda, směle do toho!

TIP

Rozhodnete-li se připravit si hruškový kompot, nezapomeňte ho okořenit. Hrušky si skvěle rozumí se skořicí, badyánem a hřebíčkem. Takto ochucené pak nejlépe chutnají ke zvěřině nebo červeným masům.

Nashi

Nashi je odrůda hrušky, která se pěstuje v Asii, nejčastějším jejím producentem je Čína a Japonsko.

  • Tvarem se spíše podobá jablku a tuto podobnost rozpoznáte i chuťově.
  • Je obvykle sladší a šťavnatější než naše evropské odrůdy hrušek.
  • Výborná je jak "zasyrova", tak třeba v kombinaci s pečeným masem. Použít ji můžete třeba i do zavařeniny k sýrům.

TIP

Nashi velmi rychle hnědne, proto je potřeba ji rychle zpracovat nebo pokapat citrónem, čímž se tomuto nežádoucímu efektu vyhnete. Skladovat ji je nutné v lednici a to okolo 2°C.

Williams

Williamsky jsou jednou z nejpěstovanějších a nejznámějších odrůd. Pochází původně z Anglie, ale vyváží a pěstuje se po celém světě

  • Tyto oblíbené aromatické a sladké hrušky se hodí jak do koláčů, tak k přímé konzumaci, i na povidla a pálenky (vyrábí se z ní slavná pálenka William Christ).
  • Wiliamsky mají obvykle žlutozelenou slupku, ale najdeme i druhy, které jsou zabarvené do oranžova až sytě červené (např. Williams red). Všechny její druhy však mají příjemnou, sladkou chuť.

TIP

Čím jsou zralejší, tím více měknou. Konzumovat se však dají i trochu tvrdší. Pokud máte šanci koupit hrušky této odrůdy, neuděláte chybu. Červené druhy Williamsek také vypadají krásně v zeleninových salátech, kterým dodají sladkou chuť.

 

Abate

Hrušky odrůdy Abate pocházející z Itálie poznáte snadno podle podlouhlého tvaru.

TIP

Jedná se o podzimní hrušky, jejichž výhodou je poměrně dlouhá trvanlivost. Pokud je budete skladovat ve sklepě nebo v lednici při 2 až 4°C můžete výrazně prodloužit dobu jejich použití.

QTee

Tato hruška s poněkud zvláštním názvem se pěstuje i u našich sousedů na Slovensku v Dunajské Lužné. Vyšlechtěna byla křížením již zmíněné hrušně Williamsovi.

  • Její plody jsou červené s jemnou a sladkou dužinou.
  • Barevně vyniknou tyto hrušky v koláčích, třeba v kombinaci s mandlemi, karamelem nebo marcipánem. Všechny tři ingredience se k hruškám hodí báječně.

Lucasova

Hruška Lucasova, stará francouzská odrůda, se řadí mezi tzv. máslovky.

  • Jedná se o velké kuželovité hrušky, zelenožluté až žluté barvy, někdy dokonce trochu narůžovělé.
  • Chuťově přechází až do vinných tónů a doslova jejich dužina se doslova rozplývá na jazyku.
  • Výborné jsou na pečení, hrušková povidla i marmelády.

TIP

Lucasova hruška se hodí také ke zrajícím a plísňovým sýrům ve spojení s karamelizovanými ořechy. S těmito sýry však můžete podávat i zámořskou specialitu tzv. hruškový med.

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč