Nákup na tržišti připomíná staré dobré časy, které nejspíš, stejně jako my, nepamatujete. Není proto od věci inspirovat se kuchařskými knihami z těch dob. Za tenhle báječný recept děkujeme dámám Kejřové a Kuchařové.
Suroviny
brambory vařené
600
g
varný typ C, oloupané a nastrouhané
mouka pšeničná hrubá
150
g
sůl
1
ČL
máslo
40
g
či sádlo
vejce
1
ks
švestková povidla
100
g
Na omaštění a posypání
máslo
50
g
či sádlo, rozpuštěné
housky
20
g
strouhaná
Postup
1
Nastrouhané brambory dejte do mísy, přidejte mouku, sůl a 40 g másla (promněte ho s moukou) a vejce.
2
Důkladně vypracujte těsto a rozválejte ho na cca půlcentimetrový či tenčí plát a nakrájejte na čtverce o straně zhruba deset centimetrů.
3
Naplňte tuhými povidly, kraje přeložte do trojhranu a důkladně přitiskněte, aby se těsto spojilo.
4
Vařte ve velkém hrnci vroucí vody zhruba sedm minut, pak vylovte.
5
Mezitím opečte strouhanku a rozpusťte 50 g tuku.
6
Tašky podávejte maštěné a sypané strouhankou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Netradiční menu z trhu: Pro objevitele nových chutí(3 recepty)
- 11 skvělých receptů, jak připravit brambory na sladko(11 receptů)
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů)