Polovina redakce na pražském koláči vyrostla, druhá k němu dospěla ve chvíli, když jsme oprášili starý osvědčený recept a ukázali, že domácí se s tím kupovaným nedá srovnávat. Nadýchanému kynutému těstu, do kterého se pro dosažení neopakovatelné vláčnosti přidává majonéza, se sladkou drobenkou plněnému vanilkovým krémem se prostě nedá odolat.
Suroviny
Postup
Droždí rozdrobte do hrnku, přilijte mléko, přidejte lžíci hladké mouky, lžíci cukru a nechte na teplém místě chvíli vzejít. V míse smíchejte zbylou hladkou mouku a cukr, polohrubou mouku, majonézu, 1 vejce a sůl. Přidejte vzešlý kvásek a vařečkou zpracujte vláčné těsto. Nechte je v míse přikryté utěrkou asi 45 minut kynout na teplém místě.
Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Z vykynutého těsta utvořte dva kulaté koláče. Přeneste je na vymaštěný, případně pečicím papírem vyložený plech a nechte ještě asi 10 minut kynout.
Mezitím připravte drobenku: do mísy vsypte hrubou mouku a cukr, přidejte máslo nakrájené na kousky a nejlépe pomocí prstů směs zpracujte. Povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou i skořicovým cukrem a pečte je asi 20 minut dozlatova.
Na krém vlijte do rendlíku mléko (2 lžíce si nechte stranou). Vsypte moučkový i vanilkový cukr, máslo a za stálého míchání nechte rozpustit. Ve 2 lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku. Stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne. Rendlík sejměte z ohně a krém dejte vychladnout. Smetanu ušlehejte tak, aby měla pevné špičky, a pak ji opatrně zapracujte do krému.
Koláče nechte trochu vychladnout, nejlépe na mřížce, pak je rozřízněte a naplňte krémem.