Recept ze ,zlatého fondu‘ – tedy zcela jednoduchý a generacemi kuchařů prověřený. Zn.: Čerstvá ryba nutná!
Suroviny
Postup
Pstruhy důkladně opláchněte a pak je utřete papírovou utěrkou dosucha. Pokapejte je zvenčí i zevnitř šťávou z 1 citronu a osolte. Mouku nasypte na talíř a ryby v ní z obou stran obalte. Ve velké pánvi (nebo ve dvou, pokud chcete připravit všechny ryby najednou) rozehřejte olej a ryby na něm cca 5 minut z každé strany opékejte, aby získaly křupavou kůrčičku.
Hotové pstruhy vyjměte a uchovejte v teple. Olej z pánve slijte a vytřete ji čistou papírovou utěrkou. Z druhého citronu oloupejte slupku včetně bílé části a nakrájejte jej na plátky. Do pánve vložte máslo, lístky petrželky a plátky citronu a nechte zpěnit. Pstruhy položte na nahřátý talíř a přelijte zpěněným máslem s petrželkou a plátky citronu. Okořeňte čerstvě mletým pepřem. Jídlo je možné doplnit vařenými bramborami.
NĚCO NAVÍC
Spolu s rybami můžete pro ozvláštnění opéct v pánvi na oleji i pár koleček citronu s kůrou, není to však nutné.