Pstruh s chilli a hráškovým pyré

Pstruh s chilli a hráškovým pyré

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2257 kcal
Bílkoviny 83 g
Cukr 74 g
Tuky 182 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší ryby jsou ty čerstvě vylovené, tak si místo mořské ryby (kterou samozřejmě můžete v receptu také použít) dejte raději pstruha, kterého vám vytáhnou na sádkách z vody přímo před očima.

Suroviny

mražený hrášek 300 g
pstruh 2 filety
s kůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 50 g
olivový olej 2 PL
smetana ke šlehání 200 ml
bylinky 1 svazek
nasekané listky – kopr, hladkolistá petrže, pažitka, máta...
jarní cibulka 1 ks
nadrobno
chilli paprička 1 ks
malá červená, zbavená semínek, nasekaná nadrobno
hráškové výhonky
na ozdobení
citron
klínky k podávání

1 Nejprve připravte pyré. Hrášek uvařte v rendlíku s vroucí osolenou vodou doměkka, trvá to asi 4–5 minut. Sceďte, dejte zpět do rendlíku a krátce pomixujte tyčovým mixérem tak, aby vznikl šťouchaný hrášek. Přikryjte poklicí a udržujte v teple.

Filátka pstruha z obou stran osolte a opepřete. V nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo s olivovým olejem, vložte rybu kůží dolů a opékejte asi 5–6 minut dozlatova, pak filátka obraťte a dopečte z druhé strany, trvá to asi 2–3 minuty. Vyndejte z pánve a udržujte v teple.

3 Pánev vytřete papírovou utěrkou, vraťte zpět na plotnu na mírný plamen a vlijte smetanu, přiveďte k varu, vsypte bylinky, jarní cibulku a nasekanou chilli papričku, osolte, opepřete a nechte chvilku provařit.

4 Na talíře rozdělte šťouchaný hrášek, na něj posaďte filátka pstruha, přelijte smetanovou bylinkovou omáčkou a ozdobte čerstvými hráškovými výhonky. Podávejte s klínky citronu na pokapání ryby.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit