Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sýrové lasagne se špenátem a prosciuttem

Sýrové lasagne se špenátem a prosciuttem

4/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Na 8 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4654 kcal
Bílkoviny 255 g
Sacharidy 178 g
Tuky 326 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když si chcete zahřešit...

Suroviny

máslo 125 g
+ na vymazání pekáčku
česnek 2 stroužky
prolisované
bazalka 1 ČL
sušená
oregano 1 ČL
sušené
mléko 500 ml
vývar kuřecí 500 ml
možno nahradit zeleninovým
sůl
pepř
čerstvě mletý
nastrouhaná
nebo jiný sýr parmazánového typu, nastrouhaný
ricotta 500 g
nastrouhaný
čerstvý
lasagne (těstovina) 1 bal
tenké plátky

Postup

1

Troubu předehřejte na 175°C. Zapékací formu o rozměrech cca 25 x 40 cm vymažte máslem. V rendlíku na středním plameni rozpusťte zbylé máslo, přidejte česnek, bazalku a oregano, promíchejte metličkou a nechte půl minutky rozvonět. Pak přisypte hladkou mouku a umíchejte světlou jíšku, trvá to asi minutu. Za stálého míchání vlijte mléko a vývar, lehce osolte a opepřete a přiveďte k varu. Potom stáhněte z plotny, přisypte mozzarellu a polovinu parmazánu a míchejte do úplného rozpuštění obou sýrů. Vzniklou sýrovou omáčku dejte stranou.

2

V míse smíchejte ricottu, sýr provolone a špenát, lehce osolte a zatím dejte stranou.

3

Na dno zapékací formy rozlijte čtvrtinu sýrové omáčky, na ni rozvrstvěte po celé ploše pláty lasagní a na ně rozetřete polovinu ricottové směsi. Postup zopakujte ještě jednou, vše zakončete zbylou sýrovou omáčkou a posypte zbylým parmazánem. Navrch rozprostřete plátky prosciutta a pečte asi 45 minut, dokud není povrch zlatavý a lasagne měkké. Před podáváním nechte 20 minut stát, aby se lasagne lépe krájely a držely pohromadě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...