Sýrové lasagne se špenátem a prosciuttem

Sýrové lasagne se špenátem a prosciuttem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Na 8 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4654 kcal
Bílkoviny 255 g
Sacharidy 178 g
Tuky 326 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když si chcete zahřešit...

Suroviny

máslo 125 g
+ na vymazání pekáčku
česnek 2 stroužky
prolisované
bazalka 1 ČL
sušená
oregano 1 ČL
sušené
mouka pšeničná hladká 1 PL
mléko 500 ml
vývar kuřecí 500 ml
možno nahradit zeleninovým
sůl
pepř
čerstvě mletý
mozzarella 125 g
nastrouhaná
parmazán 125 g
nebo jiný sýr parmazánového typu, nastrouhaný
ricotta 500 g
sýr provolone 250 g
nastrouhaný
špenát 300 g
čerstvý
lasagne 1 bal
prosciutto 90 g
tenké plátky

1 Troubu předehřejte na 175°C. Zapékací formu o rozměrech cca 25 x 40 cm vymažte máslem. V rendlíku na středním plameni rozpusťte zbylé máslo, přidejte česnek, bazalku a oregano, promíchejte metličkou a nechte půl minutky rozvonět. Pak přisypte hladkou mouku a umíchejte světlou jíšku, trvá to asi minutu. Za stálého míchání vlijte mléko a vývar, lehce osolte a opepřete a přiveďte k varu. Potom stáhněte z plotny, přisypte mozzarellu a polovinu parmazánu a míchejte do úplného rozpuštění obou sýrů. Vzniklou sýrovou omáčku dejte stranou.

2 V míse smíchejte ricottu, sýr provolone a špenát, lehce osolte a zatím dejte stranou.

3 Na dno zapékací formy rozlijte čtvrtinu sýrové omáčky, na ni rozvrstvěte po celé ploše pláty lasagní a na ně rozetřete polovinu ricottové směsi. Postup zopakujte ještě jednou, vše zakončete zbylou sýrovou omáčkou a posypte zbylým parmazánem. Navrch rozprostřete plátky prosciutta a pečte asi 45 minut, dokud není povrch zlatavý a lasagne měkké. Před podáváním nechte 20 minut stát, aby se lasagne lépe krájely a držely pohromadě. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit