Sýrové lasagne se špenátem a prosciuttem

Sýrové lasagne se špenátem a prosciuttem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Na 8 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4654 kcal
Bílkoviny 255 g
Sacharidy 178 g
Tuky 326 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když si chcete zahřešit...

Suroviny

máslo 125 g
+ na vymazání pekáčku
česnek 2 stroužky
prolisované
bazalka 1 ČL
sušená
oregano 1 ČL
sušené
mouka pšeničná hladká 1 PL
mléko 500 ml
vývar kuřecí 500 ml
možno nahradit zeleninovým
sůl
pepř
čerstvě mletý
mozzarella 125 g
nastrouhaná
parmazán 125 g
nebo jiný sýr parmazánového typu, nastrouhaný
ricotta 500 g
sýr provolone 250 g
nastrouhaný
špenát 300 g
čerstvý
lasagne 1 bal
prosciutto 90 g
tenké plátky

1 Troubu předehřejte na 175°C. Zapékací formu o rozměrech cca 25 x 40 cm vymažte máslem. V rendlíku na středním plameni rozpusťte zbylé máslo, přidejte česnek, bazalku a oregano, promíchejte metličkou a nechte půl minutky rozvonět. Pak přisypte hladkou mouku a umíchejte světlou jíšku, trvá to asi minutu. Za stálého míchání vlijte mléko a vývar, lehce osolte a opepřete a přiveďte k varu. Potom stáhněte z plotny, přisypte mozzarellu a polovinu parmazánu a míchejte do úplného rozpuštění obou sýrů. Vzniklou sýrovou omáčku dejte stranou.

2 V míse smíchejte ricottu, sýr provolone a špenát, lehce osolte a zatím dejte stranou.

3 Na dno zapékací formy rozlijte čtvrtinu sýrové omáčky, na ni rozvrstvěte po celé ploše pláty lasagní a na ně rozetřete polovinu ricottové směsi. Postup zopakujte ještě jednou, vše zakončete zbylou sýrovou omáčkou a posypte zbylým parmazánem. Navrch rozprostřete plátky prosciutta a pečte asi 45 minut, dokud není povrch zlatavý a lasagne měkké. Před podáváním nechte 20 minut stát, aby se lasagne lépe krájely a držely pohromadě. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit