Když si chcete zahřešit...
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175°C. Zapékací formu o rozměrech cca 25 x 40 cm vymažte máslem. V rendlíku na středním plameni rozpusťte zbylé máslo, přidejte česnek, bazalku a oregano, promíchejte metličkou a nechte půl minutky rozvonět. Pak přisypte hladkou mouku a umíchejte světlou jíšku, trvá to asi minutu. Za stálého míchání vlijte mléko a vývar, lehce osolte a opepřete a přiveďte k varu. Potom stáhněte z plotny, přisypte mozzarellu a polovinu parmazánu a míchejte do úplného rozpuštění obou sýrů. Vzniklou sýrovou omáčku dejte stranou.
V míse smíchejte ricottu, sýr provolone a špenát, lehce osolte a zatím dejte stranou.
Na dno zapékací formy rozlijte čtvrtinu sýrové omáčky, na ni rozvrstvěte po celé ploše pláty lasagní a na ně rozetřete polovinu ricottové směsi. Postup zopakujte ještě jednou, vše zakončete zbylou sýrovou omáčkou a posypte zbylým parmazánem. Navrch rozprostřete plátky prosciutta a pečte asi 45 minut, dokud není povrch zlatavý a lasagne měkké. Před podáváním nechte 20 minut stát, aby se lasagne lépe krájely a držely pohromadě.