Řecká kuřecí polévka s citronem

Řecká kuřecí polévka s citronem

3 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3135 kcal
Bílkoviny 215 g
Sacharidy 243 g
Tuky 124 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle řecká sváteční polévka je sytá a výživná díky těstovinám a vejcím, ale zároveň jí citron dodává svěží chuť, která je ještě podtržená čerstvým koprem.

Suroviny

máslo 3 PL
pórek 1 ks
velký, světlá část na půlkolečka
Řapíkatý celer 2 ks
na 0,5cm plátky, listy ponechané na dokončení
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 3 stroužky
prolisované
vývar kuřecí 2 l
těstoviny 200 g
drobné (např. tarhoňa či orzo)
kuře grilované 350 g
natrhané po vlákně (viz Něco navíc)
vejce 5 ks
velikost L
citronová kůra 2 ČL
nastrouhaná
citronová štáva 3 PL
jarní cibulka 3 ks
nakrájená natenko
kopr snítky
pár snítek, na dokončení

1 Ve velkém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo. Přidejte pórek, řapíkatý celer, osolte a opepřete a opékejte doměkka, asi 8 minut, na poslední minutu přidejte česnek. Vlijte vývar a přiveďte k varu. Do vroucího vývaru vsypte drobné těstoviny a vařte – po dobu uvedenou na obalu tak, aby byly al dente, občas promíchejte. Polévku odstavte z plotny a vmíchejte natrhané kuřecí maso.

2 V misce prošlehejte vejce s citronovou šťávou a za stálého šlehání do misky pozvolna přilijte 1–2 naběračky horké polévky tak, aby se vejce nesrazila. Vzniklou směs pak opět za stálého šlehání pozvolna přilijte zpět do polévky. Nakonec vmíchejte jarní cibulku, vraťte na plotnu a nechte ještě 5 minut zvolna vařit do zhoustnutí.

3 Polévku rozdělte do talířů a každou porci ozdobte lístky řapíkatého celeru, citronovou kůrou, snítkami kopru a čerstvě namletým černým pepřem.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete použít i pečené maso z předchozího dne nebo 2 kuřecí prsní řízky, buď opečené na pánvi na troše oleje, nebo pošírované.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit