Řecká kuřecí polévka s citronem

Řecká kuřecí polévka s citronem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3135 kcal
Bílkoviny 215 g
Sacharidy 243 g
Tuky 124 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle řecká sváteční polévka je sytá a výživná díky těstovinám a vejcím, ale zároveň jí citron dodává svěží chuť, která je ještě podtržená čerstvým koprem.

Související recepty

Suroviny

máslo 3 PL
pórek 1 ks
velký, světlá část na půlkolečka
řapíkatý celer 2 ks
na 0,5cm plátky, listy ponechané na dokončení
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 3 stroužky
prolisované
vývar kuřecí 2 l
těstoviny 200 g
drobné (např. tarhoňa či orzo)
kuře grilované 350 g
natrhané po vlákně (viz Něco navíc)
vejce 5 ks
velikost L
citronová kůra 2 ČL
nastrouhaná
citronová štáva 3 PL
jarní cibulka 3 ks
nakrájená natenko
kopr snítky
pár snítek, na dokončení

1 Ve velkém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo. Přidejte pórek, řapíkatý celer, osolte a opepřete a opékejte doměkka, asi 8 minut, na poslední minutu přidejte česnek. Vlijte vývar a přiveďte k varu. Do vroucího vývaru vsypte drobné těstoviny a vařte – po dobu uvedenou na obalu tak, aby byly al dente, občas promíchejte. Polévku odstavte z plotny a vmíchejte natrhané kuřecí maso.

2 V misce prošlehejte vejce s citronovou šťávou a za stálého šlehání do misky pozvolna přilijte 1–2 naběračky horké polévky tak, aby se vejce nesrazila. Vzniklou směs pak opět za stálého šlehání pozvolna přilijte zpět do polévky. Nakonec vmíchejte jarní cibulku, vraťte na plotnu a nechte ještě 5 minut zvolna vařit do zhoustnutí.

3 Polévku rozdělte do talířů a každou porci ozdobte lístky řapíkatého celeru, citronovou kůrou, snítkami kopru a čerstvě namletým černým pepřem.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete použít i pečené maso z předchozího dne nebo 2 kuřecí prsní řízky, buď opečené na pánvi na troše oleje, nebo pošírované.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit