Řecká kuřecí polévka s citronem

Řecká kuřecí polévka s citronem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3135 kcal
Bílkoviny 215 g
Cukr 243 g
Tuky 124 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tahle řecká sváteční polévka je sytá a výživná díky těstovinám a vejcím, ale zároveň jí citron dodává svěží chuť, která je ještě podtržená čerstvým koprem.

Suroviny

máslo 3 PL
pórek 1 ks
velký, světlá část na půlkolečka
řapíkatý celer 2
na 0,5 cm plátky, listy na dokončení
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 3 stroužek
prolisovaný
vývar kuřecí 2 l
těstoviny 200 g
drobné (např. trhoňa / orzo)
kuře grilované 350 g
natrhané po vlákně (viz Něco navíc)
vejce 5 ks
velikost L
citronová kůra 2 ČL
nastrouhaná
citronová štáva 3 PL
jarní cibulka 3 ks
natenko
kopr
pár snítek, na dokončení

1 Ve velkém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo. Přidejte pórek, řapíkatý celer, osolte a opepřete a opékejte doměkka, asi 8 minut, na poslední minutu přidejte česnek. Vlijte vývar a přiveďte k varu. Do vroucího vývaru vsypte drobné těstoviny a vařte – po dobu uvedenou na obalu tak, aby byly al dente, občas promíchejte. Polévku odstavte z plotny a vmíchejte natrhané kuřecí maso.

2 V misce prošlehejte vejce s citronovou šťávou a za stálého šlehání do misky pozvolna přilijte 1–2 naběračky horké polévky tak, aby se vejce nesrazila. Vzniklou směs pak opět za stálého šlehání pozvolna přilijte zpět do polévky. Nakonec vmíchejte jarní cibulku, vraťte na plotnu a nechte ještě 5 minut zvolna vařit do zhoustnutí.

3 Polévku rozdělte do talířů a každou porci ozdobte lístky řapíkatého celeru, citronovou kůrou, snítkami kopru a čerstvě namletým černým pepřem.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete použít i pečené maso z předchozího dne nebo 2 kuřecí prsní řízky, buď opečené na pánvi na troše oleje, nebo pošírované.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...

Obchod Apetit