Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rajčatovo-fenyklový gratin

Kouzlo Středomoří: zralá rajčata, aromatické bylinky a křupavá zelenina. Podlehnout je tak snadné...

Vydání: 2017/9
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2–3 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Pečení 0:30
Z plechu

Ingredience

    • 1–2 bulvy fenyklu, zbavené stonků, podélně rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
    • 60 g crème fraîche nebo velmi tučné zakysané smetany
    • 30 g tapenády z černých oliv (namísto ní lze použít najemno nasekané černé olivy smíchané s trochou oleje)
    • hrst čerstvých tymiánových lístků 
    • 50 g parmazánu, nastrouhaného najemno
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř 
    • máslo na vymazání
    • 4—5 malých oválných italských nebo jiných vyzrálých rajčat, nakrájených na 0,5cm plátky (příliš šťavnatá rajčata nechte v cedníku lehce osolená asi 15 minut vykapat)

     

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 180°C. Fenykl povařte v páře doměkka (8–10 minut). V míse ho pak promíchejte s crème fraîche, olivovou tapenádou, polovinou tymiánu a parmazánu, osolte a opepřete.

2 Menší zapékací nádobu vymažte máslem. Dno pokryjte fenyklovou směsí. Na ni vyskládejte v překrývajících se řadách rajčata. Osolte, opepřete, posypejte zbývajícím parmazánem a tymiánem.

3 Pečte 25–30 minut, až začne sýr hněd- nout a gratin bublat. Před podáváním nechte 5 minut stát.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bruschetta se sardinkami, fenyklem a červenou cibulí

Křupavý ,asijský‘ salát s řapíkatým celerem

Losos s krémovou koprovo-kaparovou omáčkou

Řapíková polévka se slaninou

Vepřové medailonky s koprovým pestem a minignocchi

REKLAMA

Přidat komentář