Kouzlo Středomoří: zralá rajčata, aromatické bylinky a křupavá zelenina. Podlehnout je tak snadné...
Suroviny
fenykl
1,5
ks
zbavené stonků, podělně rozpůlený a nakrájený na tenké plátky
crème fraîche
60
g
lze použít i velmi tučnou zakysanou smetanu
30
g
tapenáda z černých oliv, lze použít i najemno nasekané olivy s trochou oleje
tymián
1
hrst
čerstvé lístky
parmazán
50
g
nastrouhaný najemno
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
na vymazání
rajče
4
ks
malé oválné, vyzrálé, nakrájené na 0,5cm plátky, příliš šťavnatá rajčata nechte v cedníku 15 min okapat
Postup
1
Předehřejte troubu na 180°C. Fenykl povařte v páře doměkka (8–10 minut). V míse ho pak promíchejte s crème fraîche, olivovou tapenádou, polovinou tymiánu a parmazánu, osolte a opepřete.
2
Menší zapékací nádobu vymažte máslem. Dno pokryjte fenyklovou směsí. Na ni vyskládejte v překrývajících se řadách rajčata. Osolte, opepřete, posypejte zbývajícím parmazánem a tymiánem.
3
Pečte 25–30 minut, až začne sýr hněd- nout a gratin bublat. Před podáváním nechte 5 minut stát.