Máte-li je zrovna po ruce, můžete salát doplnit i asijskými bylinkami, jako je thajská bazalka, perila, klasnatka apod.
Suroviny
brambory
450
g
s pěknou slupkou, vydrhnutá a nakrájená na cca 2cm tlusté plátky
sůl mořská
rostlinný olej
2
PL
chilli paprička
1
ks
červená, nakrájená na tenká kolečka
česnek
1
stroužek
malý, nastrouhaný najemno
rýžový ocet
60
ml
lze nahradit jablečným
třtinový cukr
1
ČL
tmavý
zázvor (čerstvý)
¾
ČL
čerstvý, najemno nasekaný
arašídy
2
hrsti
opražené, nesolené
řapíkatý celer
1
řapík, podélně rozpůlený, nakrájený na plátky + dvě hrsti mladých lístků
máta
1
hrst
natrhané lístky
koriandr čerstvý
3
hrsti
čerstvý, nahrubo nakrájený (lze vynechat)
Postup
1
Brambory uvařte v osolené vodě doměkka na mírném ohni, asi 10–15 minut od dosažení varu. Sceďte, nechte vychladnout.
2
Ve velké pánvi na středním až silném ohni je opečte na oleji dozlatohněda a dokřupava, trvá to asi 8–10 minut, osolte.
3
Mezitím svařte v rendlíčku chilli papričku, česnek, ocet, cukr a zázvor, aby se cukr rozpustil (asi 2 minuty).
4
V míse promíchejte brambory s horkou octovou směsí a arašídy, nechte mírně zchladnout, přidejte celerové řapíky a listy, mátu a koriandr podle chuti, znovu promíchejte. Podle potřeby dosolte.