Rajská omáčka se báječně hodí k vařenému i pečenému hovězímu či telecímu masu, k masovým koulím i k vegetariánským alternativám. Jako přílohu doporučujeme těstoviny, houskové knedlíky či rýži.
Suroviny
rajče
4
ks
větší, zralé, nakrájené nahrubo
cibule
1
ks
menší, nakrájená na kousky nebo kolečka
mrkev
1
ks
menší, nakrájená na kousky nebo kolečka
malý kousek, nakrájený na kousky
petržel
1
ks
menší, nakrájená na kousky nebo kolečka
máslo
1
PL
pepř
3
kuličky
nové koření
1
kulička
skořice
1
cm
ulomený kousek
bobkový list
1
ks
citron
½
ks
proužek kůry + šťáva vymačkaná z 1/2
vinný ocet bílý
½
ČL
nebo jablečný, množství podle chuti
vývar zeleninový
750
ml
nebo hovězí
krupicový cukr
1
ČL
víno červené
60
ml
Postup
1
Z rajčat vymačkejte přes síto šťávu do misky, zbytek nevyhazujte. Cibuli a kořenovou zeleninu asi 3 minuty opékejte na másle, vložte koření, kůru z citronu a rajčata; osmahněte dozlatova. Zaprašte moukou, nechte chvíli opékat, zakápněte octem, pak zalijte vývarem, přidejte cukr, víno, šťávu z rajčat i citronu. Asi hodinu zvolna vařte. Omáčku přeceďte a dolaďte.