
Chystáte nedělní rodinný oběd nebo slavnostní večeři a hledáte ideální doprovod ke knedlíkům a nokům? Tentokrát jsme pro vás nachystali klasické české omáčky tak, jak je zvykem ve francouzské kuchyni – tedy odděleně od masa. A jsou tak dobré, že si je vychutnáte klidně jen s přílohou.
Omáčky jsou skvostným doprovodem nejenom k masu a knedlíkům. Servírujte s tím, co máte rádi!
Šípková
Hodí se k pečené zvěřině či hovězímu, anebo k minutce z kachních prsou.
- Příloha: jako u svíčkové, noky

Svíčková
Ideální k bifteku, domácí sekané, masovým koulím, hovězímu či alternativám pro vegetariány.
- Příloha: vídeňské a kynuté knedlíky

Rajská
Servírujte k vařenému i pečenému hovězímu či telecímu, k masovým koulím i k vegetariánským alternativám.
- Příloha: těstoviny, houskové knedlíky, rýže

Koprová
Jezte s vejci a/nebo s vařeným hovězím (popřípadě k bifteku).
- Příloha: brambory či houskové knedlíky. Zdobte koprem

SOS: Když to není ono, nebo když se omáčka pokazí
- Hrudky a sražení.Omáčku protřete přes jemné sítko (co v něm zůstane, to vyhoďte) nebo ji promixujte – nezapomeňte napřed vyjmout celé koření.
- Přichytávání. Odstavte, omáčku bez odškrabo- vání přelijte do čistého rendlíku a vařte dál.
- Škraloup. Pokud vás děsí škraloup, podávejte omáčku po dovaření co nejrychleji, nebo na ni dejte zatepla kousek másla, případně povrch přetáhněte potravinářskou fólií.
- Řídkost. Omáčku lze svařit na menší objem či zahustit jíškou, škrobem, pečivem, moukou prohnětenou s máslem nebo rozmixováním s vařenými bramborami, zeleninou či luštěninami. Případně vmíchejte žloutek či studené máslo – pak už ji však dále nevařte.
- Přesolení či překořenění. Můžete zkusit zvětšit objem omáčky další dávkou použitých přísad – např. drcených rajčat u raj- čatové. Lze také odlít část tekutiny a nahradit ji novou, pak je ale nutné doladit chuť, popřípadě zahuštění. Některé omáčky lze spasit i zjemněním smetanou.
Zdroj informací: časopis Apetit
Recepty
























