Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajská omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 84
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1865 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 264 g
Tuky 73 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rajská omáčka je česká klasika, kterou jsme tentokrát připravili ve verzi pro děti. Příkrm je vhodný pro úplně nejmenší strávníky, avšak nabídnout ho k obědu můžete celé rodině. Navíc tento recept je bezlepkový – na zahuštění jsme použili pohankovou a rýžovou mouku. Pochopitelně si množství koření a celkové dochucení upravte podle věku dítěte.

Suroviny

cibule 100 g
nadrobno
mouka pohanková hladká 2 PL
nové koření 4 kuličky
rajčatová passata - pyré 400 ml
vývar zeleninový 150 ml
nebo voda
hroznový cukr (glukóza)
sůl
dětský, na dochucení
na dochucení

Postup

1

V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte cibuli a poduste doměkka, stačí 3 minuty.

2

Přidejte mouku a minutu míchejte na světlou jíšku.

3

Vhoďte koření. Přilijte rajčatové pyré a vývar či vodu. Vařte 10 minut na mírném ohni.

4

Omáčku podle chuti oslaďte a osolte. Případně přidejte kečup a citronovou šťávu.

Tip: Pokud chcete, můžete omáčku zahustit rýžovou moukou nebo instantní rýžovou kaší. Případně propasírujte a podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/5

Apetit magazín