Dezert pojmenovaný po polské šlechtičně a milence Napoleona je tak noblesní, že nejen obstojí jako dort, ale snadno jich mnoho předčí. Nejlepší jsou druhý den, kdy křehké těsto změkne a všechny chutě dokonale prolnou.
Suroviny
Postup
Začněte krémem. Vyšlehejte žloutky s cukrem. Přisypte škrob a vlijte 200 ml mléka, dobře metlou promíchejte. Zbytek mléka nalijte do rendlíku a zahřejte těsně pod bod varu. Horké mléko nalijte tenkým pramínkem na žloutkovou směs a přitom šlehejte žloutky metlou, aby se nesrazily. Nalijte směs zpět do rendlíku, vařte na mírném ohni a míchejte, až zhoustne na pudink. Přidejte vanilkovou pastu a míchejte, dokud pudink částečně nezchladne. Pak přitiskněte těsně na povrch krému potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup.
Horkovzdušnou troubu rozehřejte na 170 °C. Vyložte dva stejné plechy o rozměrech 22 x 33 cm pečicím papírem. Na těsto smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva. Přidejte žloutky, máslo a zpracujte zprvu nožem, pak rukama na těsto. Rozdělte na polovinu. Každou polovinu rozválejte, přeneste a namačkejte na plech. Pečte 15 minut nebo až těsto zrůžoví, pak vyjměte a nechte zchladnout.
Vyšlehejte sníh z bílků, po lžících do něj postupně zašlehejte krupicový cukr a nakonec vmíchejte škrob.
Upečené pláty potřete džemem a na každý naneste polovinu sněhu a pak posypte polovinou mandlových lupínků. Snižte teplotu v troubě na 150 °C, vložte plechy a pečte cca 40 minut. Dejte pozor, aby mandle příliš nezhnědly. Oba pláty těsta nechte zcela vychladnout.
Dokončete krém. Máslo utřete do pěny a po lžičkách zašlehejte pudink, obě směsi by měly mít podobnou teplotu, jinak by se krém mohl srazit.
Sestavte řezy. Na první plát (mandlemi nahoru) rozetřete pudinkový krém a druhý plát mandlemi navrch přitiskněte na krém. Uložte do lednice na několik hodin, aby se řezy proležely. Před konzumací vyndejte z lednice a nechte dojít pokojové teploty, nakrájejte na řezy a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Pokud dvě formy nemáte, těsto nedělte a namačkejte je na jeden velký plech. Po upečení a zchladnutí rozřízněte ostrým nožem napříč na dva díly a použijte je jako spodní a vrchní plát. Pozor při manipulaci, těsto je poměrně křehké! Nemáte-li horkovzdušnou troubu, pečte plechy postupně (poprvé na 150 °C, pak na 120 °C), nadvakrát ušlehejte i bílky.