Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Řezy ,Paní Walewská‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 129
Více než hodinu Pro zkušené Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10415 kcal
Bílkoviny 221 g
Sacharidy 941 g
Tuky 619 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert pojmenovaný po polské šlechtičně a milence Napoleona je tak noblesní, že nejen obstojí jako dort, ale snadno jich mnoho předčí. Nejlepší jsou druhý den, kdy křehké těsto změkne a všechny chutě dokonale prolnou.

Suroviny

Na těsto
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
vejce 5 ks
žloutky a bílky oddělené
máslo 250 g
na kostičky
škrob 2 ČL
kukuřičný
džem 350 g
kyselejší – my použili černý rybíz
mandle plátky 200 g
Na pudinkový krém
škrob 40 g
kukuřičný
mléko 500 g
vanilková pasta 1 ČL
máslo 200 g
změklé

Postup

1

Začněte krémem. Vyšlehejte žloutky s cukrem. Přisypte škrob a vlijte 200 ml mléka, dobře metlou promíchejte. Zbytek mléka nalijte do rendlíku a zahřejte těsně pod bod varu. Horké mléko nalijte tenkým pramínkem na žloutkovou směs a přitom šlehejte žloutky metlou, aby se nesrazily. Nalijte směs zpět do rendlíku, vařte na mírném ohni a míchejte, až zhoustne na pu-dink. Přidejte vanilkovou pastu a míchejte, dokud pudink částečně nezchladne. Pak přitiskněte těsně na povrch krému potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup.

2

Horkovzdušnou troubu rozehřejte na 170 °C. Vyložte dva stejné plechy o rozměrech 22 x 33 cm pečicím papírem. Na těsto smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva. Přidejte žloutky, máslo a zpracujte zprvu nožem, pak rukama na těsto. Rozdělte na polovinu. Každou polovinu rozválejte, přeneste a namačkejte na plech. Pečte 15 minut nebo až těsto zrůžoví, pak vyjměte a nechte zchladnout. 

3

Vyšlehejte sníh z bílků, po lžících do něj postupně zašlehejte krupicový cukr a nakonec vmíchejte škrob. 

4

Upečené pláty potřete džemem a na každý naneste polovinu sněhu a pak posypte polovinou mandlových lupínků. Snižte teplotu v troubě na 150 °C, vložte plechy a pečte cca 40 minut. Dejte pozor, aby mandle příliš nezhnědly. Oba pláty těsta nechte zcela vychladnout. 

5

Dokončete krém. Máslo utřete do pěny a po lžičkách zašlehejte pudink, obě směsi by měly mít podobnou teplotu, jinak by se krém mohl srazit. 

6

Sestavte řezy. Na první plát (mandlemi nahoru) rozetřete pudinkový krém a druhý plát mandlemi navrch přitiskněte na krém. Uložte do lednice na několik hodin, aby se řezy proležely. Před konzumací vyndejte z lednice a nechte dojít pokojové teploty, nakrájejte na řezy a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pokud dvě formy nemáte, těsto nedělte a namačkejte je na jeden velký plech. Po upečení a zchladnutí rozřízněte ostrým nožem napříč na dva díly a použijte je jako spodní a vrchní plát. Pozor při manipulaci, těsto je poměrně křehké! Nemáte-li horkovzdušnou troubu, pečte plechy postupně (poprvé na 150°C, pak na 120 °C), nadvakrát ušlehejte i bílky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...