0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Řezy ,Paní Walewská‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 72
Více než hodinu Pro zkušené Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10415 kcal
Bílkoviny 221 g
Sacharidy 941 g
Tuky 619 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert pojmenovaný po polské šlechtičně a milence Napoleona je tak noblesní, že nejen obstojí jako dort, ale snadno jich mnoho předčí. Nejlepší jsou druhý den, kdy křehké těsto změkne a všechny chutě dokonale prolnou.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 500 g
moučkový cukr 65 g
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
vejce 5 ks
žloutky a bílky oddělené
máslo 250 g
na kostičky
krupicový cukr 200 g
škrob 2 ČL
kukuřičný
džem 350 g
kyselejší – my použili černý rybíz
mandle plátky 200 g
Na pudinkový krém
žloutek 2 ks
krupicový cukr 45 g
škrob 40 g
kukuřičný
mléko 500 g
vanilková pasta 1 ČL
máslo 200 g
změklé

Postup

1

Začněte krémem. Vyšlehejte žloutky s cukrem. Přisypte škrob a vlijte 200 ml mléka, dobře metlou promíchejte. Zbytek mléka nalijte do rendlíku a zahřejte těsně pod bod varu. Horké mléko nalijte tenkým pramínkem na žloutkovou směs a přitom šlehejte žloutky metlou, aby se nesrazily. Nalijte směs zpět do rendlíku, vařte na mírném ohni a míchejte, až zhoustne na pu-dink. Přidejte vanilkovou pastu a míchejte, dokud pudink částečně nezchladne. Pak přitiskněte těsně na povrch krému potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup.

2

Horkovzdušnou troubu rozehřejte na 170 °C. Vyložte dva stejné plechy o rozměrech 22 x 33 cm pečicím papírem. Na těsto smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva. Přidejte žloutky, máslo a zpracujte zprvu nožem, pak rukama na těsto. Rozdělte na polovinu. Každou polovinu rozválejte, přeneste a namačkejte na plech. Pečte 15 minut nebo až těsto zrůžoví, pak vyjměte a nechte zchladnout. 

3

Vyšlehejte sníh z bílků, po lžících do něj postupně zašlehejte krupicový cukr a nakonec vmíchejte škrob. 

4

Upečené pláty potřete džemem a na každý naneste polovinu sněhu a pak posypte polovinou mandlových lupínků. Snižte teplotu v troubě na 150 °C, vložte plechy a pečte cca 40 minut. Dejte pozor, aby mandle příliš nezhnědly. Oba pláty těsta nechte zcela vychladnout. 

5

Dokončete krém. Máslo utřete do pěny a po lžičkách zašlehejte pudink, obě směsi by měly mít podobnou teplotu, jinak by se krém mohl srazit. 

6

Sestavte řezy. Na první plát (mandlemi nahoru) rozetřete pudinkový krém a druhý plát mandlemi navrch přitiskněte na krém. Uložte do lednice na několik hodin, aby se řezy proležely. Před konzumací vyndejte z lednice a nechte dojít pokojové teploty, nakrájejte na řezy a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pokud dvě formy nemáte, těsto nedělte a namačkejte je na jeden velký plech. Po upečení a zchladnutí rozřízněte ostrým nožem napříč na dva díly a použijte je jako spodní a vrchní plát. Pozor při manipulaci, těsto je poměrně křehké! Nemáte-li horkovzdušnou troubu, pečte plechy postupně (poprvé na 150°C, pak na 120 °C), nadvakrát ušlehejte i bílky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč