Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kardinálské řezy
Kardinálské řezy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kardinálské řezy

3.9/5 Počet hodnocení: 183
Více než hodinu Pro zkušené Na 12–15 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5660 kcal
Bílkoviny 201 g
Sacharidy 383 g
Tuky 364 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert lehký jako obláček a sofistikovaný ve své jednoduchosti – dva nadýchané korpusy z pruhů sladkého sněhu a piškotového těsta jsou potřené nakyslým džem a spojené nesladkou šlehačkou. Mezi moučníky na plech budete marně hledat luxusnější záležitost. Stačí zavřít oči a přenést se do absolutního sladkého nebe. Kardinálské řezy jsou zkrátka láska na první lžičku!

Suroviny

Na meringue
z vajec velikosti L
ocet 2 ČL
či citronová šťáva
Na žloutkový piškot
z vajec velikosti L
vejce 1 ks
nastrouhaná z 1/2 citronu
sůl 1 špetka
na poprášení
Na dokončení
džem 100 g
oblíbený, nejlépe z červeného ovoce (rybízový, malinový, jahodový...)
ušlehaná

Postup

1

Troubu vyhřejte na 180°C. Z pečicího papíru ustřihněte 2 pruhy o šířce 15 cm a délce delší strany plechu. My použili plech o velikosti 35 x 40 cm. Pruhy z jedné strany navlhčete a položte je vedle sebe na plech. Mezi nimi by měl být alespoň 1–2 cm široký volný pruh. Uhlaďte.

2

Připravte sníh. Bílky šlehejte do pěny, poté přidejte krupicový cukr a vyšlehejte do pevných špiček. Bude to trvat asi 10 minut. Nakonec přidejte ocet nebo citronovou šťávu a šlehejte další 2 minuty. Hotovým sněhem naplňte cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou o průměru 1 cm. Na oba kusy pečicího papíru nastříkejte po délce 3x3 pruhy sněhu – 2 trojice vždy na okraj papíru, poslední doprostřed. Vždy stříkejte 2 pruhy těsně vedle sebe a 1 nahoru na ně, takže při pohledu ze strany tvoří trojúhelník.

3

Pokračujte přípravou žloutkového piškotu. Žloutky, vejce, krupicový i vanilkový cukr a citronovou kůru šlehejte asi 10 minut do nadýchané pěny. Mouku a sůl přesejte přes síto a stěrkou opatrně zapracujte do žloutkové pěny. Těstem naplňte cukrářský sáček a s jeho pomocí vyplňte prostor mezi pruhy sněhu. Poprašte moučkovým cukrem a pečte cca 25 minut dozlatova.

4

Ihned po upečení obraťte pláty korpusu na pečicí papír posypaný moučkovým cukrem a stáhněte z nich pečicí papír, na kterém se pekly. V případě potřeby lehce dosušte ve vypnuté troubě. Nechte zcela vychladnout.

5

Oba pláty potřete džemem. Jeden z plátů potřete na džem šlehačkou a přikryjte druhým tak, aby džem směřoval dovnitř. Na závěr můžete poprášit moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...