Dezert lehký jako obláček a sofistikovaný ve své jednoduchosti – dva nadýchané korpusy z pruhů sladkého sněhu a piškotového těsta jsou potřené nakyslým džem a spojené nesladkou šlehačkou. Mezi moučníky na plech budete marně hledat luxusnější záležitost. Stačí zavřít oči a přenést se do absolutního sladkého nebe. Kardinálské řezy jsou zkrátka láska na první lžičku!
Suroviny
Postup
Troubu vyhřejte na 180°C. Z pečicího papíru ustřihněte 2 pruhy o šířce 15 cm a délce delší strany plechu. My použili plech o velikosti 35 x 40 cm. Pruhy z jedné strany navlhčete a položte je vedle sebe na plech. Mezi nimi by měl být alespoň 1–2 cm široký volný pruh. Uhlaďte.
Připravte sníh. Bílky šlehejte do pěny, poté přidejte krupicový cukr a vyšlehejte do pevných špiček. Bude to trvat asi 10 minut. Nakonec přidejte ocet nebo citronovou šťávu a šlehejte další 2 minuty. Hotovým sněhem naplňte cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou o průměru 1 cm. Na oba kusy pečicího papíru nastříkejte po délce 3x3 pruhy sněhu – 2 trojice vždy na okraj papíru, poslední doprostřed. Vždy stříkejte 2 pruhy těsně vedle sebe a 1 nahoru na ně, takže při pohledu ze strany tvoří trojúhelník.
Pokračujte přípravou žloutkového piškotu. Žloutky, vejce, krupicový i vanilkový cukr a citronovou kůru šlehejte asi 10 minut do nadýchané pěny. Mouku a sůl přesejte přes síto a stěrkou opatrně zapracujte do žloutkové pěny. Těstem naplňte cukrářský sáček a s jeho pomocí vyplňte prostor mezi pruhy sněhu. Poprašte moučkovým cukrem a pečte cca 25 minut dozlatova.
Ihned po upečení obraťte pláty korpusu na pečicí papír posypaný moučkovým cukrem a stáhněte z nich pečicí papír, na kterém se pekly. V případě potřeby lehce dosušte ve vypnuté troubě. Nechte zcela vychladnout.
Oba pláty potřete džemem. Jeden z plátů potřete na džem šlehačkou a přikryjte druhým tak, aby džem směřoval dovnitř. Na závěr můžete poprášit moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Socialistické dezerty, které si svou slávu udržely dodnes(18 receptů)
- Nejlepší retro dezerty: 18 receptů od obližprstu po žloutkové řezy(18 receptů)
- Řezy de luxe aneb koláče na plech, co mají šmrnc. Upečte si nadýchané rychlé dezerty(12 receptů)
- Retro dezerty: 18 nejlepších receptů od obližprstu po žloutkové řezy(18 receptů)