0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kardinálské řezy

Kardinálské řezy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kardinálské řezy

4.1 / 5. Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Pro zkušené Na 12–15 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5660 kcal
Bílkoviny 201 g
Sacharidy 383 g
Tuky 364 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert lehký jako obláček a sofistikovaný ve své jednoduchosti – dva nadýchané korpusy z pruhů sladkého sněhu a piškotového těsta jsou potřené nakyslým džem a spojené nesladkou šlehačkou. Stačí zavřít oči a přenést se do absolutního sladkého nebe. Kardinálské řezy jsou zkrátka láska na první lžičku!

Suroviny

Na meringue
bílek 6 ks
z vajec velikosti L
krupicový cukr 150 g
ocet 2 ČL
či citronová šťáva
Na žloutkový piškot
žloutek 6 ks
z vajec velikosti L
vejce 1 ks
krupicový cukr 80 g
vanilkový cukr 20 g
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
mouka pšeničná hladká 80 g
sůl 1 špetka
moučkový cukr
na poprášení
Na dokončení
džem 100 g
oblíbený, nejlépe z červeného ovoce (rybízový, malinový, jahodový...)
smetana ke šlehání 500 ml
ušlehaná

Postup

1

Troubu vyhřejte na 180°C. Z pečicího papíru ustřihněte 2 pruhy o šířce 15 cm a délce delší strany plechu. My použili plech o velikosti 35 x 40 cm. Pruhy z jedné strany navlhčete a položte je vedle sebe na plech. Mezi nimi by měl být alespoň 1–2 cm široký volný pruh. Uhlaďte.

2

Připravte sníh. Bílky šlehejte do pěny, poté přidejte krupicový cukr a vyšlehejte do pevných špiček. Bude to trvat asi 10 minut. Nakonec přidejte ocet nebo citronovou šťávu a šlehejte další 2 minuty. Hotovým sněhem naplňte cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou o průměru 1 cm. Na oba kusy pečicího papíru nastříkejte po délce 3x3 pruhy sněhu – 2 trojice vždy na okraj papíru, poslední doprostřed. Vždy stříkejte 2 pruhy těsně vedle sebe a 1 nahoru na ně, takže při pohledu ze strany tvoří trojúhelník.

3

Pokračujte přípravou žloutkového piškotu. Žloutky, vejce, krupicový i vanilkový cukr a citronovou kůru šlehejte asi 10 minut do nadýchané pěny. Mouku a sůl přesejte přes síto a stěrkou opatrně zapracujte do žloutkové pěny. Těstem naplňte cukrářský sáček a s jeho pomocí vyplňte prostor mezi pruhy sněhu. Poprašte moučkovým cukrem a pečte cca 25 minut dozlatova.

4

Ihned po upečení obraťte pláty korpusu na pečicí papír posypaný moučkovým cukrem a stáhněte z nich pečicí papír, na kterém se pekly. V případě potřeby lehce dosušte ve vypnuté troubě. Nechte zcela vychladnout.

5

Oba pláty potřete džemem. Jeden z plátů potřete na džem šlehačkou a přikryjte druhým tak, aby džem směřoval dovnitř. Na závěr můžete poprášit moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit