Kombinace listového těsta, nadýchané šlehačky a vanilkového krému je osvědčená a nestárnoucí. Na tuhle lahodu už jinam chodit nebudete!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Pláty listového těsta rozložte na dva plechy, propíchejte je vidličkou, posypte cukrem a pečte 10–15 minut dozlatova.
V části mléka rozmíchejte dohladka škrob, 200 g krupicového cukru a žloutky. Do zbylého mléka vyškrábněte dřeň z 1 vanilkového lusku, dřeň z druhého vyškrábněte a uschovejte. Mléko s oběma lusky zahřívejte na středním ohni, přilijte oslazené mléko se škrobem a žloutky a vše za stálého míchání přiveďte k varu.
Vařte asi 2–4 minuty, stáhněte z plotny, vyjměte vanilkové lusky a krém přelijte do mísy. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho do horkého pudinku.
Na povrch pudinku přitiskněte potravinářskou fólii, aby se neudělal škraloup, a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Máslo vyšlehejte do pěny a po lžících do něj zašlehávejte vychladlý krém.
Smetanu ušlehejte dotuha se zbylým krupicovým cukrem a vanilkovou dření, kterou jste si dali stranou.
Plech vyložte pečicím papírem, na ten položte upečený plát listového těsta, rozetřete na něj rovnoměrně pudinkový krém a na něj šlehačku. Druhý plát rozkrájejte vroubkovaným nožem na kostky o hraně 6 x 6 cm a vyskládejte je na šlehačku.
Na závěr vše poprašte moučkovým cukrem a dejte aspoň na 3 hodiny nebo nejlépe přes noc vychladit. Znovu pocukrujte, nakrájejte a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 40+ nejlepších ověřených receptů na krémové dezerty(43 receptů)
- 40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit(40 receptů)
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů)
- Socialistické dezerty, které si svou slávu udržely dodnes(18 receptů)
- Nejlepší retro dezerty: 18 receptů od obližprstu po žloutkové řezy(18 receptů)
- Řezy de luxe aneb koláče na plech, co mají šmrnc. Upečte si nadýchané rychlé dezerty(12 receptů)
- Retro dezerty: 18 nejlepších receptů od obližprstu po žloutkové řezy(18 receptů)