Rýžové smažené krokety

Rýžové smažené krokety

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 20 minut Velmi snadné 25 kroket

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2073 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 400 g
Tuky 34 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle krokety jsou skvělé jako příloha k salátům nebo polévkám. Příště je můžete ochutit opečenou cibulkou, nastrouhanou mrkví, případně uzeným tofu.

Suroviny

rýže 500 g
natural
sezamová semínka 50 g
neloupaný
sůl mořská 1 ČL
zázvor (čerstvý) 20 g
olej
na smažení

Rýži vhodnou na krokety s dokonale lepivou konzistencí připravíte v tlakovém hrnci (viz Základní přípravu dole). Můžete ji sice uvařit i normálně, pak ale radši zkuste napřed usmažit jednu kroketu na zkoušku. Rozpadne-li se, zahustěte hmotu podle potřeby pohankovou moukou.

Zázvor nastrouhejte najemno. Propláchněte v cedníku sezamové semínko a nechte dobře okapat. Pak ho nasucho zlehka opražte v pánvi. Opražený sezam má dvě výhody – chutná lépe a také nehrozí, že navlhčí rýži.

Zchladlou rýži promíchejte se zázvorem, solí a sezamem a utvořte kuličky o průměru cca 3 cm. Smažte na oleji dozlatova, nejlépe to jde ve fritéze.

Podávejte jako přílohu k salátům nebo k polévkám.

Základní příprava
Properte jeden díl natural rýže a dejte vařit se dvěma díly vody. Jakmile začne vřít, přidejte sůl, přiklopte hrnec pokličkou a vařte bez míchání na velmi mírném ohni asi padesát minut, případně sbírejte pěnu. Chcete-li rýži více sypkou, po propláchnutí ji na pánvi nebo v hrnci opražte nasucho nebo na oleji. Když zrůžoví, zalijte ji vodou a vařte dle předchozího postupu. Použijete-li tlakový hrnec, snižte poměr rýže k množství vody na 1 : 1,5 a po natlakování vařte na mírném ohni tři čtvrtě hodiny.

Při vaření rýže můžete přidávat různé další přísady. Výborná jsou různá semínka, například slunečnicová nebo lněná, ale i loupané mandle. Můžete přidat lžíci oleje a cibuli, popřípadě zeleninový bujón (bio prodává DM drogerie nebo bioprodejny). Pro obohacení minerálními látkami a zlepšení stravitelnosti lze na začátku vaření přidat kousek (1–2 cm) mořské řasy kombu, kterou nakonec nasekáte na kousíčky a promícháte s rýží. Spolu s rýží můžete vařit 2–4 lžíce jiného druhu obilniny, například špaldového kernotta, ječmenných krup, kamutu, dvouzrnky nebo třeba ovsa.

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit