Rýžové smažené krokety

Rýžové smažené krokety

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 20 minut Velmi snadné 25

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2073 kcal
Bílkoviny 51 g
Cukr 400 g
Tuky 34 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tyhle krokety jsou skvělé jako příloha k salátům nebo polévkám. Příště je můžete ochutit opečenou cibulkou, nastrouhanou mrkví, případně uzeným tofu.

Suroviny

rýže 500 g
natural
sezamová semínka 50 g
neloupaný
sůl mořská 1 ČL
zázvor (čerstvý) 20 g
olej
na smažení

Rýži vhodnou na krokety s dokonale lepivou konzistencí připravíte v tlakovém hrnci (viz Základní přípravu dole). Můžete ji sice uvařit i normálně, pak ale radši zkuste napřed usmažit jednu kroketu na zkoušku. Rozpadne-li se, zahustěte hmotu podle potřeby pohankovou moukou.

Zázvor nastrouhejte najemno. Propláchněte v cedníku sezamové semínko a nechte dobře okapat. Pak ho nasucho zlehka opražte v pánvi. Opražený sezam má dvě výhody – chutná lépe a také nehrozí, že navlhčí rýži.

Zchladlou rýži promíchejte se zázvorem, solí a sezamem a utvořte kuličky o průměru cca 3 cm. Smažte na oleji dozlatova, nejlépe to jde ve fritéze.

Podávejte jako přílohu k salátům nebo k polévkám.

Základní příprava
Properte jeden díl natural rýže a dejte vařit se dvěma díly vody. Jakmile začne vřít, přidejte sůl, přiklopte hrnec pokličkou a vařte bez míchání na velmi mírném ohni asi padesát minut, případně sbírejte pěnu. Chcete-li rýži více sypkou, po propláchnutí ji na pánvi nebo v hrnci opražte nasucho nebo na oleji. Když zrůžoví, zalijte ji vodou a vařte dle předchozího postupu. Použijete-li tlakový hrnec, snižte poměr rýže k množství vody na 1 : 1,5 a po natlakování vařte na mírném ohni tři čtvrtě hodiny.

Při vaření rýže můžete přidávat různé další přísady. Výborná jsou různá semínka, například slunečnicová nebo lněná, ale i loupané mandle. Můžete přidat lžíci oleje a cibuli, popřípadě zeleninový bujón (bio prodává DM drogerie nebo bioprodejny). Pro obohacení minerálními látkami a zlepšení stravitelnosti lze na začátku vaření přidat kousek (1–2 cm) mořské řasy kombu, kterou nakonec nasekáte na kousíčky a promícháte s rýží. Spolu s rýží můžete vařit 2–4 lžíce jiného druhu obilniny, například špaldového kernotta, ječmenných krup, kamutu, dvouzrnky nebo třeba ovsa.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit