0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rýžové smažené krokety

Rýžové smažené krokety

4 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné 25 kroket

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2073 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 400 g
Tuky 34 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle krokety jsou skvělé jako příloha k salátům nebo polévkám. Příště je můžete ochutit opečenou cibulkou, nastrouhanou mrkví, případně uzeným tofu.

Suroviny

rýže 500 g
natural
sezamová semínka 50 g
neloupaný
sůl mořská 1 ČL
zázvor (čerstvý) 20 g
olej
na smažení

Rýži vhodnou na krokety s dokonale lepivou konzistencí připravíte v tlakovém hrnci (viz Základní přípravu dole). Můžete ji sice uvařit i normálně, pak ale radši zkuste napřed usmažit jednu kroketu na zkoušku. Rozpadne-li se, zahustěte hmotu podle potřeby pohankovou moukou.

Zázvor nastrouhejte najemno. Propláchněte v cedníku sezamové semínko a nechte dobře okapat. Pak ho nasucho zlehka opražte v pánvi. Opražený sezam má dvě výhody – chutná lépe a také nehrozí, že navlhčí rýži.

Zchladlou rýži promíchejte se zázvorem, solí a sezamem a utvořte kuličky o průměru cca 3 cm. Smažte na oleji dozlatova, nejlépe to jde ve fritéze.

Podávejte jako přílohu k salátům nebo k polévkám.

Základní příprava
Properte jeden díl natural rýže a dejte vařit se dvěma díly vody. Jakmile začne vřít, přidejte sůl, přiklopte hrnec pokličkou a vařte bez míchání na velmi mírném ohni asi padesát minut, případně sbírejte pěnu. Chcete-li rýži více sypkou, po propláchnutí ji na pánvi nebo v hrnci opražte nasucho nebo na oleji. Když zrůžoví, zalijte ji vodou a vařte dle předchozího postupu. Použijete-li tlakový hrnec, snižte poměr rýže k množství vody na 1 : 1,5 a po natlakování vařte na mírném ohni tři čtvrtě hodiny.

Při vaření rýže můžete přidávat různé další přísady. Výborná jsou různá semínka, například slunečnicová nebo lněná, ale i loupané mandle. Můžete přidat lžíci oleje a cibuli, popřípadě zeleninový bujón (bio prodává DM drogerie nebo bioprodejny). Pro obohacení minerálními látkami a zlepšení stravitelnosti lze na začátku vaření přidat kousek (1–2 cm) mořské řasy kombu, kterou nakonec nasekáte na kousíčky a promícháte s rýží. Spolu s rýží můžete vařit 2–4 lžíce jiného druhu obilniny, například špaldového kernotta, ječmenných krup, kamutu, dvouzrnky nebo třeba ovsa.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit