Rýžové arancine s ragú

Rýžové arancine s ragú

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (2)
Více než hodinu Snadné na 10 arancin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4212 kcal
Bílkoviny 200 g
Cukr 499 g
Tuky 131 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Arancine v Palermu jsou kulaté, kdežto na východní Sicílii mají protáhlý tvar a říká se jim arancini. V obou variantách je to skvělé jídlo do ruky!

Suroviny

vývar zeleninový 1.2 l
lze nahradit i drůbežím
máslo 50 g
šafrán 1 špetka
mletý
rýže arborio 500 g
nebo jiná rýže vhodná na rizoto
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
sýr parmazán 125 g
nastrouhaný
sýr 100 g
caciocavallo (kaškaval), primosale nebo scamorza, nakrájený na kostičky
olej
na smažení
strouhanka
na obalení
šalvěj
na ozdobení
Na ragú
olivový olej panenský
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 0.5 ks
nakrájený
hovězí maso mleté 250 g
víno bílé 250 ml
rajčatový protlak 50 g
koncentrovaný, nebo rajčatová pasta
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
hrášek 100 g
nemusí být
sýr parmazán 50 g
strouhaný

1 Zahřejte vývar a přidejte do něj šafrán. Na másle zpěňte cibuli dosklovita. Přisypte rýži a míchejte asi minutu, až zprůhlední. Zalijte sběračkou vývaru a míchejte, až se vstřebá, pak přidejte další sběračku, a tak za stálého míchání pokračujte, až bude rizoto hotové. Vypněte, vmíchejte strouhaný parmazán, případně dosolte, a rozprostřete rizoto na tác v nízké vrstvě, aby rychleji vychladlo.

2 Na ragú na troše oleje zpěňte cibuli, mrkev a celer dosklovita. Přidejte maso a zastříkněte vínem. Osolte, opepřete, přidejte protlak a vařte asi půl hodiny na nízkém plameni. Na poslední 2 minuty vsypte hrášek. Do hotového ragú vmíchejte parmazán.

3 Lžíci rýže vezměte do dlaně a prstem v ní vytvořte prostorný důlek. Do něj dejte asi 2 lžičky ragú a do něj vtiskněte sýr. Rýži nad náplní uzavřete a zformujte kouli – měla by mít průměr zhruba 5 cm. Nakonec arancinu obalte ve strouhance. Pokračujte s další rýží, ragú a sýrem až do spotřebování přísad.

4 Takto připravené arancine smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje ze všech stran dozlatova. V malém kastrůlku můžete na rozpáleném oleji osmažit lístky šalvěje a pokrm jimi ozdobit.

NĚCO NAVÍC

  • V našem receptu jsme si dali hodně záležet i na rýžovém obalu, ale rýži lze jen uvařit ve vroucí osolené vodě a po scezení nechat zchladnout a promíchat s nálevem z pár nitek šafránu, sýrem a pro jistotu s vejcem.
     
  • Základní náplň je sice ragú, ale setkat se můžete i s mnoha jinými variantami. Nejčastěji se arancine plní pouze sýrem nebo kouskem sýra a kouskem dušené šunky. Lahůdkou je zabalit do arancin kousek sýra a kousek másla. Taky se dá do rýže zamíchat dušený hrášek a neplnit ničím.
     
  • Sýr si vyberte podle chuti; námi doporučované primosale (velmi mladé pecorino), caciocavallo a scamorzu (pařené sýry připomínající oštiepok) koupíte v italských lahůdkách.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit