Arancine v Palermu jsou kulaté, kdežto na východní Sicílii mají protáhlý tvar a říká se jim arancini. V obou variantách je to skvělé jídlo do ruky!
Suroviny
Postup
Zahřejte vývar a přidejte do něj šafrán.
Na másle zpěňte cibuli dosklovita.
Přisypte rýži a míchejte asi minutu, až zprůhlední.
Zalijte sběračkou vývaru a míchejte, až se vstřebá, pak přidejte další sběračku, a tak za stálého míchání pokračujte, až bude rizoto hotové.
Vypněte, vmíchejte strouhaný parmazán, případně dosolte, a rozprostřete rizoto na tác v nízké vrstvě, aby rychleji vychladlo.
Na ragú na troše oleje zpěňte cibuli, mrkev a celer dosklovita.
Přidejte maso a zastříkněte vínem. Osolte, opepřete, přidejte protlak a vařte asi půl hodiny na nízkém plameni.
Na poslední 2 minuty vsypte hrášek. Do hotového ragú vmíchejte parmazán.
Lžíci rýže vezměte do dlaně a prstem v ní vytvořte prostorný důlek. Do něj dejte asi 2 lžičky ragú a do něj vtiskněte sýr. Rýži nad náplní uzavřete a zformujte kouli – měla by mít průměr zhruba 5 cm. Nakonec arancinu obalte ve strouhance. Pokračujte s další rýží, ragú a sýrem až do spotřebování přísad.
Takto připravené arancine smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje ze všech stran dozlatova.
V malém kastrůlku můžete na rozpáleném oleji osmažit lístky šalvěje a pokrm jimi ozdobit.
NĚCO NAVÍC
- V našem receptu jsme si dali hodně záležet i na rýžovém obalu, ale rýži lze jen uvařit ve vroucí osolené vodě a po scezení nechat zchladnout a promíchat s nálevem z pár nitek šafránu, sýrem a pro jistotu s vejcem.
- Základní náplň je sice ragú, ale setkat se můžete i s mnoha jinými variantami. Nejčastěji se arancine plní pouze sýrem nebo kouskem sýra a kouskem dušené šunky. Lahůdkou je zabalit do arancin kousek sýra a kousek másla. Taky se dá do rýže zamíchat dušený hrášek a neplnit ničím.
- Sýr si vyberte podle chuti; námi doporučované primosale (velmi mladé pecorino), caciocavallo a scamorzu (pařené sýry připomínající oštiepok) koupíte v italských lahůdkách.