0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rýžové arancine s ragú

Rýžové arancine s ragú
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rýžové arancine s ragú

4.8 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné na 10 arancin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4212 kcal
Bílkoviny 200 g
Sacharidy 499 g
Tuky 131 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Arancine v Palermu jsou kulaté, kdežto na východní Sicílii mají protáhlý tvar a říká se jim arancini. V obou variantách je to skvělé jídlo do ruky!

Suroviny

vývar zeleninový 1.2 l
lze nahradit i drůbežím
máslo 50 g
šafrán 1 špetka
mletý
rýže arborio 500 g
nebo jiná rýže vhodná na rizoto
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
parmazán 125 g
nastrouhaný
sýr 100 g
caciocavallo (kaškaval), primosale nebo scamorza, nakrájený na kostičky
olej
na smažení
strouhanka
na obalení
šalvěj
na ozdobení
Na ragú
olivový olej panenský
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 0.5 ks
nakrájený
hovězí maso mleté 250 g
víno bílé 250 ml
rajčatový protlak 50 g
koncentrovaný, nebo rajčatová pasta
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
hrášek 100 g
nemusí být
parmazán 50 g
strouhaný

Postup

1

Zahřejte vývar a přidejte do něj šafrán. 

2

Na másle zpěňte cibuli dosklovita. 

3

Přisypte rýži a míchejte asi minutu, až zprůhlední. 

4

Zalijte sběračkou vývaru a míchejte, až se vstřebá, pak přidejte další sběračku, a tak za stálého míchání pokračujte, až bude rizoto hotové. 

5

Vypněte, vmíchejte strouhaný parmazán, případně dosolte, a rozprostřete rizoto na tác v nízké vrstvě, aby rychleji vychladlo.

6

Na ragú na troše oleje zpěňte cibuli, mrkev a celer dosklovita. 

7

Přidejte maso a zastříkněte vínem. Osolte, opepřete, přidejte protlak a vařte asi půl hodiny na nízkém plameni. 

8

Na poslední 2 minuty vsypte hrášek. Do hotového ragú vmíchejte parmazán.

9

Lžíci rýže vezměte do dlaně a prstem v ní vytvořte prostorný důlek. Do něj dejte asi 2 lžičky ragú a do něj vtiskněte sýr. Rýži nad náplní uzavřete a zformujte kouli – měla by mít průměr zhruba 5 cm. Nakonec arancinu obalte ve strouhance. Pokračujte s další rýží, ragú a sýrem až do spotřebování přísad.

10

Takto připravené arancine smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje ze všech stran dozlatova. 

11

V malém kastrůlku můžete na rozpáleném oleji osmažit lístky šalvěje a pokrm jimi ozdobit.

NĚCO NAVÍC

  • V našem receptu jsme si dali hodně záležet i na rýžovém obalu, ale rýži lze jen uvařit ve vroucí osolené vodě a po scezení nechat zchladnout a promíchat s nálevem z pár nitek šafránu, sýrem a pro jistotu s vejcem.
     
  • Základní náplň je sice ragú, ale setkat se můžete i s mnoha jinými variantami. Nejčastěji se arancine plní pouze sýrem nebo kouskem sýra a kouskem dušené šunky. Lahůdkou je zabalit do arancin kousek sýra a kousek másla. Taky se dá do rýže zamíchat dušený hrášek a neplnit ničím.
     
  • Sýr si vyberte podle chuti; námi doporučované primosale (velmi mladé pecorino), caciocavallo a scamorzu (pařené sýry připomínající oštiepok) koupíte v italských lahůdkách.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/3

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit