
Bramborové krokety plněné povidly
Bez omáčky a ve větším množství jsou skvělé i jako příloha k masu – k uzenému, pečené krůtě i vepřovému a ke zvěřině.
Ingredience
- 700 g větších moučných brambor (varný typ C), den předem uvařených ve slupce
- 1 vejce + 1 žloutek (1 vejce do rezervy)
- cca 150 g hrubé mouky
- 100 g dětské krupičky
- 2 lžíce solamylu
- moučkový cukr na posypání
- 250 g zakysané smetany k podávání
- asi 250 g povidel
- 3 vejce a strouhanka na obalení
- sádlo nebo jiný vhodný tuk na smažení
- 50–100 g švestkových povidel
- 250 g vypeckovaných čerstvých švestek
- rum tuzemák podle chuti
NA NÁPLŇ
NA OBALENÍ A SMAŽENÍ
NA OMÁČKU
Příprava jídla
1 Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte. V míse nebo přímo na pracovní ploše vytvořte ve středu nastrouhaných brambor důlek, dejte do něj rozklepnuté vejce a žloutek a vsypte mouku, krupičku a solamyl.
2 Nejprve vařečkou a potom rukama zpracovávejte, až se hmota spojí. Podle potřeby podsypávejte trochou mouky a rychle a jemně hněťte, aby vzniklo dokonale vláčné a tvárné těsto. Pozor – je možné, že budete potřebovat ještě jedno vejce nebo víc mouky, než uvádí recept, protože brambory mohou být různě moučné.
3 Těsto rozválejte na silnější plát, vykrájejte z něj kolečka o průměru 4–5 cm, do středu každého dejte trošku povidel, opatrně je přehněte napůl a okraje přitiskněte, aby vznikly úhledné taštičky – kroketky. Obalte je v prošlehaných vejcích a ve strouhance, přebytečnou oklepejte. Usmažte je v rozehřátém tuku dozlatova.
4 Povidla prohřejte se švestkami v nepřil navém rendlíku, podle potřeby nařeďte vodou a dolaďte rumem. Podávejte ke kroketám, ty poprašte moučkovým cukrem a doplňte zakysanou smetanou.
Přidat komentář