Bez omáčky a ve větším množství jsou skvělé i jako příloha k masu – k uzenému, pečené krůtě i vepřovému a ke zvěřině.
Suroviny
1 Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte. V míse nebo přímo na pracovní ploše vytvořte ve středu nastrouhaných brambor důlek, dejte do něj rozklepnuté vejce a žloutek a vsypte mouku, krupičku a solamyl.
2 Nejprve vařečkou a potom rukama zpracovávejte, až se hmota spojí. Podle potřeby podsypávejte trochou mouky a rychle a jemně hněťte, aby vzniklo dokonale vláčné a tvárné těsto. Pozor – je možné, že budete potřebovat ještě jedno vejce nebo víc mouky, než uvádí recept, protože brambory mohou být různě moučné.
3 Těsto rozválejte na silnější plát, vykrájejte z něj kolečka o průměru 4–5 cm, do středu každého dejte trošku povidel, opatrně je přehněte napůl a okraje přitiskněte, aby vznikly úhledné taštičky – kroketky. Obalte je v prošlehaných vejcích a ve strouhance, přebytečnou oklepejte. Usmažte je v rozehřátém tuku dozlatova.
4 Povidla prohřejte se švestkami v nepřil navém rendlíku, podle potřeby nařeďte vodou a dolaďte rumem. Podávejte ke kroketám, ty poprašte moučkovým cukrem a doplňte zakysanou smetanou.