Bramborové krokety plněné povidly

Bramborové krokety plněné povidly

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3487 kcal
Bílkoviny 100 g
Cukr 561 g
Tuky 85 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Bez omáčky a ve větším množství jsou skvělé i jako příloha k masu – k uzenému, pečené krůtě i vepřovému a ke zvěřině.

Suroviny

brambory 700 g
typ C, den předem uvařené ve slupce
vejce 1 ks
plus jeden žloutek
mouka pšeničná hrubá 150 g
krupička dětská 100 g
škrob 2 PL
moučkový cukr
na posypání
zakysaná smetana 250 g
Na náplň
švestková povidla 250 g
Na obal a na osmažení
vejce 3 ks
plus strouhanka na obal
sádlo nebo jiný tuk
Na omáčku
švestková povidla 50 g
švestky 250 g
čerstvé, vypeckované
rum
tuzemský

1 Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte. V míse nebo přímo na pracovní ploše vytvořte ve středu nastrouhaných brambor důlek, dejte do něj rozklepnuté vejce a žloutek a vsypte mouku, krupičku a solamyl.

2 Nejprve vařečkou a potom rukama zpracovávejte, až se hmota spojí. Podle potřeby podsypávejte trochou mouky a rychle a jemně hněťte, aby vzniklo dokonale vláčné a tvárné těsto. Pozor – je možné, že budete potřebovat ještě jedno vejce nebo víc mouky, než uvádí recept, protože brambory mohou být různě moučné.

3 Těsto rozválejte na silnější plát, vykrájejte z něj kolečka o průměru 4–5 cm, do středu každého dejte trošku povidel, opatrně je přehněte napůl a okraje přitiskněte, aby vznikly úhledné taštičky – kroketky. Obalte je v prošlehaných vejcích a ve strouhance, přebytečnou oklepejte. Usmažte je v rozehřátém tuku dozlatova.

4 Povidla prohřejte se švestkami v nepřil navém rendlíku, podle potřeby nařeďte vodou a dolaďte rumem. Podávejte ke kroketám, ty poprašte moučkovým cukrem a doplňte zakysanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit