Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborové krokety plněné povidly

Bez omáčky a ve větším množství jsou skvělé i jako příloha k masu – k uzenému, pečené krůtě i vepřovému a ke zvěřině.

Vydání: 2014/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Smažení 0:30
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 700 g větších moučných brambor (varný typ C), den předem uvařených ve slupce
    • 1 vejce + 1 žloutek (1 vejce do rezervy)
    • cca 150 g hrubé mouky
    • 100 g dětské krupičky
    • 2 lžíce solamylu
    • moučkový cukr na posypání
    • 250 g zakysané smetany k podávání

    NA NÁPLŇ

    • asi 250 g povidel

    NA OBALENÍ A SMAŽENÍ

    • 3 vejce a strouhanka na obalení
    • sádlo nebo jiný vhodný tuk na smažení

    NA OMÁČKU

    • 50–100 g švestkových povidel
    • 250 g vypeckovaných čerstvých švestek
    • rum tuzemák podle chuti

Příprava jídla

1 Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte. V míse nebo přímo na pracovní ploše vytvořte ve středu nastrouhaných brambor důlek, dejte do něj rozklepnuté vejce a žloutek a vsypte mouku, krupičku a solamyl.

2 Nejprve vařečkou a potom rukama zpracovávejte, až se hmota spojí. Podle potřeby podsypávejte trochou mouky a rychle a jemně hněťte, aby vzniklo dokonale vláčné a tvárné těsto. Pozor – je možné, že budete potřebovat ještě jedno vejce nebo víc mouky, než uvádí recept, protože brambory mohou být různě moučné.

3 Těsto rozválejte na silnější plát, vykrájejte z něj kolečka o průměru 4–5 cm, do středu každého dejte trošku povidel, opatrně je přehněte napůl a okraje přitiskněte, aby vznikly úhledné taštičky – kroketky. Obalte je v prošlehaných vejcích a ve strouhance, přebytečnou oklepejte. Usmažte je v rozehřátém tuku dozlatova.

4 Povidla prohřejte se švestkami v nepřil navém rendlíku, podle potřeby nařeďte vodou a dolaďte rumem. Podávejte ke kroketám, ty poprašte moučkovým cukrem a doplňte zakysanou smetanou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tvarohová zmrzlina s povidly či švestkami

Hadí koláč

Povidloň

Tereziny loupavé rohlíčky s mákem

16x povidla a co s nimi!

24x švestky nasladko

Brambory, brambory, to jsou boží dary

Česká kuchyně – sladká jídla

Putování za švestkovou vůní

Přidat komentář