Bramborové krokety plněné povidly

Bramborové krokety plněné povidly

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3487 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 561 g
Tuky 85 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bez omáčky a ve větším množství jsou skvělé i jako příloha k masu – k uzenému, pečené krůtě i vepřovému a ke zvěřině.

Související recepty

Povidloň

Dokud ho neochutnáte, nepochopíte, čím nás tenhle ...

Suroviny

brambory 700 g
typ C, den předem uvařené ve slupce
vejce 1 ks
plus jeden žloutek
mouka pšeničná hrubá 150 g
krupička dětská 100 g
škrob 2 PL
moučkový cukr
na posypání
zakysaná smetana 250 g
Na náplň
švestková povidla 250 g
Na obal a na osmažení
vejce 3 ks
plus strouhanka na obal
sádlo nebo jiný tuk
Na omáčku
švestková povidla 50 g
švestky 250 g
čerstvé, vypeckované
rum
tuzemský

1 Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte. V míse nebo přímo na pracovní ploše vytvořte ve středu nastrouhaných brambor důlek, dejte do něj rozklepnuté vejce a žloutek a vsypte mouku, krupičku a solamyl.

2 Nejprve vařečkou a potom rukama zpracovávejte, až se hmota spojí. Podle potřeby podsypávejte trochou mouky a rychle a jemně hněťte, aby vzniklo dokonale vláčné a tvárné těsto. Pozor – je možné, že budete potřebovat ještě jedno vejce nebo víc mouky, než uvádí recept, protože brambory mohou být různě moučné.

3 Těsto rozválejte na silnější plát, vykrájejte z něj kolečka o průměru 4–5 cm, do středu každého dejte trošku povidel, opatrně je přehněte napůl a okraje přitiskněte, aby vznikly úhledné taštičky – kroketky. Obalte je v prošlehaných vejcích a ve strouhance, přebytečnou oklepejte. Usmažte je v rozehřátém tuku dozlatova.

4 Povidla prohřejte se švestkami v nepřil navém rendlíku, podle potřeby nařeďte vodou a dolaďte rumem. Podávejte ke kroketám, ty poprašte moučkovým cukrem a doplňte zakysanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit