Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dezerty jako pro panenku Barbie. Dvacet růžových zákusků z borůvek, malin a višní

Dezerty jako pro panenku Barbie. Dvacet růžových zákusků z borůvek, malin a višní
ZDROJ: Apetit

Dnes je premiéra filmu Barbie s Margot Robbie a Ryanem Goslingem a už teď je jasné, že se svezeme na růžové vlně. Vybrali jsme pro vás zákusky, které by chutnaly všem Barbie i Kenům. Smlsněte si na dezertech obarvených přírodním barvivem.

Jak barví příroda?

Barviva, které pocházejí z přírodních zdrojů, neobsahují problematické látky jako obsahují běžně prodáváné potravinářské barvy.

Potravinářské barvy ze supermarketu totiž obsahují syntetická barviva, výjimkou nejsou ani tzv. azobarviva. Ta sice zaručují jasné a syté barvy cukrovinek a drinků, ovšem mohou také způsobovat hyperaktivitu u dětí.

Azobarviva, kterým je lepší se vyhnout:

  • žluť SY (E110)
  • chinolinová žluť SY (E104)
  • azorubin (E122)
  • červeň allura (E129)
  • tartrazin (E102)
  • ponceau 4R (E124)

Všechna tato barviva sice lze v potravinářství oficiálně používat, ovšem na obalu potravin u nich vždy musí být uvedena věta, že „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.

Jak si připravit přírodní barvivo?

Na rozdíl od těch syntetických, pocházejí přírodní barviva z rostlinných zdrojů a často prospívají zdraví – mívají antioxidační účinky. 

  • Nevýhodou použití ovoce a zeleniny jako zdroje barviva je, že intenzita výsledné barvy není taková, jako v případě barviv umělých.
  • Stabilnější a výraznější barvy můžete dosáhnout, smícháte-li barvicí směs s citronovou šťávou v poměru 6:1.

Z ovoce a zeleniny můžeme vyrobit různé typy barev: šťávu, pyré, prášek či pastu.

Barvivo po kapkách

  • Barvicí šťávu vyrobíme odšťavněním plodu, kořene či jiné rostlinné části.
  • Barevná šťáva se hodí především k barvení takových potravin, do kterých se běžně přidává voda. Nahrazením části vody barvicí šťávou se tak nezmění konzistence ani receptura.
  • Uplatnit ji tak můžete například do cukrářských polev, pudinků nebo želatiny, směle jí můžete obarvit například rýži během vaření.

Chcete-li vytvořit intenzivnější barvivo, bude zapotřebí vytvořit hustší směs. Ovoce nebo zeleninu buď rozmixujte za syrova na jemné pyré, nebo nakrájejte a dejte do hrnce vařit s trochou vody (stačí pár lžic). Jakmile kousky změknou, rozmačkejte je a vzniklou hmotu přeceďte přes husté sítko. Pokud ji uskladníte v zavřené sklenici v chladničce,

I po špetkách

Z ovoce a zeleniny si můžete vyrobit také práškové barvivo, které vydrží déle než čerstvé.

  • Ovoce nebo zeleninu nakrájejte na tenké plátky, položte na plech a sušte v troubě nebo sušičce.
  • Pokud se chystáte sušit bobulovité ovoce nebo listy, ponechte je vcelku.
  • Jakmile jsou ovoce nebo zelenina usušené, rozemelte je na prášek. Ten uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. Do pokrmů přidávejte buď samotný prášek nebo pastu, kterou vytvoříte, když prášek rozmícháte s vodou.

Co použít na jakou barvu?

1. Růžová

Růžovou barvu vytvoříte pomocí červené řepy, která barví čerstvá i uvařená. Obarvit na růžovo můžete slané i sladké - různé pomazánky, hummus, maso na hamburgery nebo karbanátky, obiloviny, luštěniny, rizoto, ale i těsto na palačinky, vařenou rýži nebo cukroví. Připravte si krásné červené rizoto s červenou řepou!

2. Růžovo červená 

Chcete-li jiný odstín růžové, více do červena, použijte maliny. S těmi můžete obarvit například těsto na koláč, pusinky, nejrůznější cukrářské polevy nebo si připravte červené smoothie bowl.

3. Fialová

Fialové barvivo připravíte z borůvek, ostružin nebo černého rybízu. Hodí se na obarvení smoothie, snídaňových kaší nebo pudinku.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč