Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Salát s quinoou a pečenou mrkví

Salát s quinoou a pečenou mrkví

3.6/5 Počet hodnocení: 12
Do 20 minut Snadné Pro 1-2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3021 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 271 g
Tuky 178 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečená kořeněná mrkev je přímo návyková! Přidejte výživnou quinou, hrst brusinek a pražených ořechů a mix zelených lístků a na světě je salát, který bude s chutí svačit, obědvat i večeřet...

Suroviny

mletá
římský kmín 1 ČL
mletý
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý
koriandr čerstvý 1 ČL
mletý
mletá
kajenský pepř ½ ČL
kardamom ¼ ČL
mletý
sůl
pepř
čerstvě mletý
mrkev 4 ks
olivový olej 7 PL
panenský
quinoa 1 hrnek
hnědá / červená
hořčice dijonská 1 ČL
sušené brusinky ½ hrnek
rukola+polníček (nebo jinýn mix salátů)
petrželka hrst

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. V menší míse promíchejte všechno koření. Mrkev podélně nakrájejte (na mandolíně) na plátky, cibuli také a obojí dejte do mísy. Přilijte 2 lžíce olivového oleje, přidejte 1 lžíci směsi koření a vše promíchejte. Přesypte na plech a dejte péct do trouby na zhruba 20-25 minut. Jednou či dvakrát promíchejte.

2

Ořechy vsypte na plech (nebo klidně jen do dortové formy) a přidejte do trouby k zelenině, pečte zhruba 7 minut, jen aby zezlátly a rozvoněly se. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo.

3

V menším hrnci promíchejte quinou, 2 lžičky kořenicí směsi, přilijte 2 hrnky vody a přiveďte k varu. Přikryjte a zvolna vařte, až se voda vsákne a quinoa bude měkká, zhruba 15-18 minut. Odklopte, načechrejte vidličkou a nechte vychladnout.

4

V míse smíchejte 2 lžíce oleje, lžíci citronové šťávy, osolte a opepřete. Přidejte polníček a rukolu a promíchejte. Salát dejte na talíř. V té samé míse promíchejte zbylý olej (3 lžíce) se lžící citronové šťávy, přistrouhejte kůru z poloviny citronu a přidejte hořčici a lžičku koření. Promíchejte a přidejte quinou, ořechy, brusinky, petrželku a pečenou zeleninu. Nandejte na salát a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Pokud si salát ponesete do práce, nechte polníček a rukolu bez zálivky a tu naopak přidejte ke quinoe. Vše smíchejte až těsně před podáváním. Tak vám salát do oběda nezvadne.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč