Pečená kořeněná mrkev je přímo návyková! Přidejte výživnou quinou, hrst brusinek a pražených ořechů a mix zelených lístků a na světě je salát, který bude s chutí svačit, obědvat i večeřet...
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 200°C. V menší míse promíchejte všechno koření. Mrkev podélně nakrájejte (na mandolíně) na plátky, cibuli také a obojí dejte do mísy. Přilijte 2 lžíce olivového oleje, přidejte 1 lžíci směsi koření a vše promíchejte. Přesypte na plech a dejte péct do trouby na zhruba 20–25 minut. Jednou či dvakrát promíchejte.
2 Ořechy vsypte na plech (nebo klidně jen do dortové formy) a přidejte do trouby k zelenině, pečte zhruba 7 minut, jen aby zezlátly a rozvoněly se. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo.
3 V menším hrnci promíchejte quinou, 2 lžičky kořenicí směsi, přilijte 2 hrnky vody a přiveďte k varu. Přikryjte a zvolna vařte, až se voda vsákne a quinoa bude měkká, zhruba 15-18 minut. Odklopte, načechrejte vidličkou a nechte vychladnout.
4 V míse smíchejte 2 lžíce oleje, lžíci citronové šťávy, osolte a opepřete. Přidejte polníček a rukolu a promíchejte. Salát dejte na talíř. V té samé míse promíchejte zbylý olej (3 lžíce) se lžící citronové šťávy, přistrouhejte kůru z poloviny citronu a přidejte hořčici a lžičku koření. Promíchejte a přidejte quinou, ořechy, brusinky, petrželku a pečenou zeleninu. Nandejte na salát a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Pokud si salát ponesete do práce, nechte polníček a rukolu bez zálivky a tu naopak přidejte ke quinoe. Vše smíchejte až těsně před podáváním. Tak vám salát do oběda nezvadne.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 40 receptů bez masa nejen pro vegetariány(40 receptů)
- Jedeme na zelenou(42 receptů)