
Salát s vejci a grilovaným lilkem
Tenhle salát je inspirovaný izraelským sendvičem zvaným sabich. Je skvělý k obědu, k večeři i ven k vodě.
Ingredience
- 200 g bulguru
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 12–24 křepelčích vajíček
- 2 střední lilky, nakrájené na 1 cm silné podélné plátky
- panenský olivový olej podle potřeby
- 1 lžička sumahu (škumpy koželužské, červeného orientálního koření nakyslé chuti, koupíte např. na www.koreni.cz)
- 1 červená cibule, na kostičky
- 3 řapíky celeru, na kostičky
- 1/2 salátové okurky (nebo 1 malá polní okurka), oloupaná a na kostičky
- 200 g oválných rajčat nebo třešňových rajčátek, nakrájených na kostičky nebo na čtvrtky
- po 1 svazečku máty, koriandru, a hladkolisté petrželky, vše nasekané
- kůra a šťáva ze 2 citronů
- 2 lžíce sezamové pasty tahini
- 250 g řeckého jogurtu
- 2 lžíce opražených sezamových semínek (jakékoli barvy, i směsi) + navíc na posypání
- prohřátý chléb pita nebo jiné chlebové placky k podávání
Příprava jídla
1 Bulgur uvařte podle návodu na obalu, aby byl al dente.
2 V rendlíku přiveďte k varu vodu, vložte křepelčí vajíčka a vařte přesně 3 minuty. Pak je vylovte, okamžitě zchlaďte studenou vodou, oloupejte a rozpulte.
3 Nakrájené lilky potřete cca 2 lžícemi olivového oleje a opečte po dávkách na grilu nebo na grilovací pánvi, aby se na nich udělala mřížka a uvnitř změkly. Hotový lilek posypte sumahem, osolte a opepřete.
4 Do připraveného bulguru vmíchejte cibuli, řapíkatý celer, okurku a rajčata, spolu s mátou, koriandrem a většinou petrželky. Přidejte olej podle chuti plus nastrouhanou kůru ze 2 citronů a šťávu z 1. Osolte a opepřete. Plátky lilku podélně rozpulte a vmíchejte do salátu.
5 Zbývající citronovou šťávu smíchejte s pastou tahini, jogurtem a sezamovými semínky a podle potřeby nařeďte vodou (cca 1 lžící).
6 Na servírovací talíř rozprostřete připravený salát a na něj rozložte vajíčka. Doplňte miskou s jogurtovou zálivkou, chlebovými plackami a posypte zbývající petrželkou a dalším sezamem.
NĚCO NAVÍC
Křepelčí vajíčka můžete nahradit 6–9 slepičími vejci vařenými natvrdo či nahniličko (6–7 minut, respektive 9–10 minut, po vložení do vroucí vody) a nakrájenými na silné plátky.
Přidat komentář