
Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu
Teplý salát, který překvapí netradiční kombinací surovin, se bude v chladnějších měsících jistě těšit veliké přízni.
Ingredience
- 4–5 velkých mrkví, příčně přepůlených a podélně rozkrojených na čtvrtky
- 2 velké červené cibule, nakrájené na klínky
- 1 fenykl, bulva nakrájená na klínky + nať ponechaná na ozdobu
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžička koriandrových semínek, podrcených
- 1/2 lžičky drceného chilli
- 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce tekutého medu
- pár lístků čerstvé máty
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 220°C. Plech vyložte pečicím papírem, rozložte na něj v jedné vrstvě nakrájenou zeleninu – mrkev, cibuli a fenykl –, zakápněte 2 lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a pořádně promíchejte. Pečte v předehřáté troubě 35–45 minut dozlatova, v průběhu pečení zeleninu párkrát promíchejte.
2 Mezitím si připravte zálivku. V pánvičce na mírném ohni opečte nasucho slunečnicová semínka, na poslední minutu přidejte i všechno koření a nechte rozvonět. Pak stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Do směsi vmíchejte 2 lžíce olivového oleje, červený vinný ocet a šťávu z citronu, přidejte tekutý med a podle chuti osolte a opepřete.
3 Hotovou zálivkou přelijte upečenou zeleninu na plechu, pořádně promíchejte a přendejte na servírovací mísu. Těsně před podáváním ozdobte salát lístky čerstvé máty a fenyklovou natí.
Přidat komentář