Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborovo-pórkový krém s bylinkovými krutony

Je to bramboračka? Nebo pórkovka? Něco přesně mezi tím! Základ a hutnost téhle polévky tvoří brambory, pórek jí zase dodává neopakovatelně jemnou chuť.

Vydání: 2019/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ pečení 12 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka

Ingredience

    • 100 g másla
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 pórky, nakrájené na plátky
    • 3 stroužky česneku, prolisované
    • 500 g moučných brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
    • 1 litr kuřecího vývaru
    • 1/4 lžičky kajenského pepře (nebo jiného mletého chilli)
    • 1/4 lžičky bílého pepře
    • 150 ml smetany ke šlehání
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    NA KRUTONY

    • francouzská bageta, 1–2 dny stará
    • olivový olej podle potřeby
    • 1 lžička lístků čerstvého tymiánu + pár lístků na ozdobení

    K PODÁVÁNÍ

    • 200 g krájené uzené pancetty
    • 50 g sýra manchego, na hoblinky

Příprava jídla

1 Nejprve připravte krutony. Troubu rozehřejte na 175°C. Do mísy natrhejte bagetu na menší kousky, zastříkněte troškou olivového oleje, osolte, opepřete a přidejte lžičku čerstvého tymiánu. Všechno pořádně promíchejte, rozprostřete rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 12 minut dozlatova.

2 V hrnci na středním ohni rozehřejte máslo, opékejte na něm cibuli a pórky dosklovita a doměkka. Přidejte česnek a restujte další minutu. Přidejte brambory, kuřecí vývar, kajenský a bílý pepř a osolte podle chuti. Vařte asi 20 minut, až budou brambory měkké. Pak polévku stáhněte z ohně, rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, přilijte šlehačku, podle potřeby dosolte, dochuťte čerstvě mletým pepřem, promíchejte, vraťte zpátky na sporák a nechte ještě krátce projít varem.

3 Mezitím v pánvi na mírném ohni opečte pancettu dokřupava. Přendejte ji na kuchyňskou papírovou utěrku, aby se z ní odsál přebytečný tuk. Polévku servírujte s opečenou slaninou, hoblinkami sýra, krutonky a ozdobenou lístky tymiánu.

NĚCO NAVÍC
Sýr manchego je vynikající španělský ovčí sýr. V tomto receptu však skvěle obstojí i pecorino nebo sýr parmazánového typu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu

Vepřové ossobuco s pomerančovou gremolatou a mrkvovým pyré

Čokoládový koláč s pomerančovým likérem

Nenápadně luxusní nedělní oběd

REKLAMA

Přidat komentář