
Bramborovo-pórkový krém s bylinkovými krutony
Je to bramboračka? Nebo pórkovka? Něco přesně mezi tím! Základ a hutnost téhle polévky tvoří brambory, pórek jí zase dodává neopakovatelně jemnou chuť.
Ingredience
- 100 g másla
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 pórky, nakrájené na plátky
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 500 g moučných brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 1 litr kuřecího vývaru
- 1/4 lžičky kajenského pepře (nebo jiného mletého chilli)
- 1/4 lžičky bílého pepře
- 150 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- francouzská bageta, 1–2 dny stará
- olivový olej podle potřeby
- 1 lžička lístků čerstvého tymiánu + pár lístků na ozdobení
- 200 g krájené uzené pancetty
- 50 g sýra manchego, na hoblinky
NA KRUTONY
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Nejprve připravte krutony. Troubu rozehřejte na 175°C. Do mísy natrhejte bagetu na menší kousky, zastříkněte troškou olivového oleje, osolte, opepřete a přidejte lžičku čerstvého tymiánu. Všechno pořádně promíchejte, rozprostřete rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 12 minut dozlatova.
2 V hrnci na středním ohni rozehřejte máslo, opékejte na něm cibuli a pórky dosklovita a doměkka. Přidejte česnek a restujte další minutu. Přidejte brambory, kuřecí vývar, kajenský a bílý pepř a osolte podle chuti. Vařte asi 20 minut, až budou brambory měkké. Pak polévku stáhněte z ohně, rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, přilijte šlehačku, podle potřeby dosolte, dochuťte čerstvě mletým pepřem, promíchejte, vraťte zpátky na sporák a nechte ještě krátce projít varem.
3 Mezitím v pánvi na mírném ohni opečte pancettu dokřupava. Přendejte ji na kuchyňskou papírovou utěrku, aby se z ní odsál přebytečný tuk. Polévku servírujte s opečenou slaninou, hoblinkami sýra, krutonky a ozdobenou lístky tymiánu.
NĚCO NAVÍC
Sýr manchego je vynikající španělský ovčí sýr. V tomto receptu však skvěle obstojí i pecorino nebo sýr parmazánového typu.
Přidat komentář