Bramborovo-pórkový krém s bylinkovými krutony

Bramborovo-pórkový krém s bylinkovými krutony

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2297 kcal
Bílkoviny 46 g
Cukr 182 g
Tuky 144 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Je to bramboračka? Nebo pórkovka? Něco přesně mezi tím! Základ a hutnost téhle polévky tvoří brambory, pórek jí zase dodává neopakovatelně jemnou chuť.

Suroviny

máslo 100 g
cibule 1 ks
nadrobno
pórek 2 ks
na plátky
česnek 3 stroužek
prolisované
brambory 500 g
oloupané, na kostky
vývar kuřecí 1 l
kajenský pepř 0.25 ČL
(nebo jemné mleté chilli)
pepř bílý 0.25 ČL
smetana ke šlehání 150 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na krutony
francouzská bageta 1-2 dny stará
olivový olej
podle potřeby
tymián 1 ČL
čerstvého, \'+ na ozdobu
K podávání
200 g
uzená pancetta krájená
sýr 50 g
na hoblinky

1 Nejprve připravte krutony. Troubu rozehřejte na 175°C. Do mísy natrhejte bagetu na menší kousky, zastříkněte troškou olivového oleje, osolte, opepřete a přidejte lžičku čerstvého tymiánu. Všechno pořádně promíchejte, rozprostřete rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 12 minut dozlatova.

2 V hrnci na středním ohni rozehřejte máslo, opékejte na něm cibuli a pórky dosklovita a doměkka. Přidejte česnek a restujte další minutu. Přidejte brambory, kuřecí vývar, kajenský a bílý pepř a osolte podle chuti. Vařte asi 20 minut, až budou brambory měkké. Pak polévku stáhněte z ohně, rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, přilijte šlehačku, podle potřeby dosolte, dochuťte čerstvě mletým pepřem, promíchejte, vraťte zpátky na sporák a nechte ještě krátce projít varem.

3 Mezitím v pánvi na mírném ohni opečte pancettu dokřupava. Přendejte ji na kuchyňskou papírovou utěrku, aby se z ní odsál přebytečný tuk. Polévku servírujte s opečenou slaninou, hoblinkami sýra, krutonky a ozdobenou lístky tymiánu.

NĚCO NAVÍC
Sýr manchego je vynikající španělský ovčí sýr. V tomto receptu však skvěle obstojí i pecorino nebo sýr parmazánového typu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...

Obchod Apetit