0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborovo-pórkový krém s bylinkovými krutony

Bramborovo-pórkový krém s bylinkovými krutony
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborovo-pórkový krém s bylinkovými krutony

4.8 / 5. Počet hodnocení: 10
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3223 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 188 g
Tuky 234 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je to bramboračka? Nebo pórkovka? Něco přesně mezi tím! Základ a hutnost téhle polévky tvoří brambory, pórek jí zase dodává neopakovatelně jemnou chuť.

Suroviny

máslo 100 g
cibule 1 ks
nadrobno
pórek 2 ks
na plátky
česnek 3 stroužky
prolisované
brambory 500 g
oloupané, na kostky
vývar kuřecí 1 l
kajenský pepř ¼ ČL
nebo jemné mleté chilli
pepř bílý ¼ ČL
smetana ke šlehání 150 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na krutony
bageta
francouzská, cca 1-2 dny stará
olivový olej
podle potřeby
tymián 1 ČL
čerstvý + na ozdobení
K podávání
pancetta 200 g
krájená
sýr 50 g
manchego, na hoblinky

Postup

1

Nejprve připravte krutony. Troubu rozehřejte na 175°C. Do mísy natrhejte bagetu na menší kousky, zastříkněte troškou olivového oleje, osolte, opepřete a přidejte lžičku čerstvého tymiánu. Všechno pořádně promíchejte, rozprostřete rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 12 minut dozlatova.

2

V hrnci na středním ohni rozehřejte máslo, opékejte na něm cibuli a pórky dosklovita a doměkka. Přidejte česnek a restujte další minutu. Přidejte brambory, kuřecí vývar, kajenský a bílý pepř a osolte podle chuti. Vařte asi 20 minut, až budou brambory měkké.

3

Pak polévku stáhněte z ohně, rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, přilijte šlehačku, podle potřeby dosolte, dochuťte čerstvě mletým pepřem, promíchejte, vraťte zpátky na sporák a nechte ještě krátce projít varem.

4

Mezitím v pánvi na mírném ohni opečte pancettu dokřupava. Přendejte ji na kuchyňskou papírovou utěrku, aby se z ní odsál přebytečný tuk. Polévku servírujte s opečenou slaninou, hoblinkami sýra, krutonky a ozdobenou lístky tymiánu.

NĚCO NAVÍC
Sýr manchego je vynikající španělský ovčí sýr. V tomto receptu však skvěle obstojí i pecorino nebo sýr parmazánového typu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč