Je to bramboračka? Nebo pórkovka? Něco přesně mezi tím! Základ a hutnost téhle polévky tvoří brambory, pórek jí zase dodává neopakovatelně jemnou chuť. Bramborovo-pórkový krém servírujte s křupavými bylinkovými krutony. Uvidíte, že za takový výtvor právem sklidíte úspěch.
Suroviny
Postup
Nejprve připravte krutony. Troubu rozehřejte na 175 °C. Do mísy natrhejte bagetu na menší kousky, zastříkněte troškou olivového oleje, osolte, opepřete a přidejte lžičku čerstvého tymiánu. Všechno pořádně promíchejte, rozprostřete rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 12 minut dozlatova.
V hrnci na středním ohni rozehřejte máslo, opékejte na něm cibuli a pórky dosklovita a doměkka. Přidejte česnek a restujte další minutu. Přidejte brambory, kuřecí vývar, kajenský a bílý pepř a osolte podle chuti. Vařte asi 20 minut, až budou brambory měkké.
Pak polévku stáhněte z ohně, rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, přilijte šlehačku, podle potřeby dosolte, dochuťte čerstvě mletým pepřem, promíchejte, vraťte zpátky na sporák a nechte ještě krátce projít varem.
Mezitím v pánvi na mírném ohni opečte pancettu dokřupava. Přendejte ji na kuchyňskou papírovou utěrku, aby se z ní odsál přebytečný tuk. Polévku servírujte s opečenou slaninou, hoblinkami sýra, krutonky a ozdobenou lístky tymiánu.
NĚCO NAVÍC
Sýr manchego je vynikající španělský ovčí sýr. V tomto receptu však skvěle obstojí i pecorino nebo sýr parmazánového typu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nenápadně luxusní nedělní oběd(4 recepty )