Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborovo-pórkový krém s bylinkovými krutony
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 19
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3223 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 188 g
Tuky 234 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je to bramboračka? Nebo pórkovka? Něco přesně mezi tím! Základ a hutnost téhle polévky tvoří brambory, pórek jí zase dodává neopakovatelně jemnou chuť. Bramborovo-pórkový krém servírujte s křupavými bylinkovými krutony. Uvidíte, že za takový výtvor právem sklidíte úspěch.

Suroviny

máslo 100 g
nadrobno
pórek 2 ks
na plátky
česnek 3 stroužky
prolisované
oloupané, na kostky
vývar kuřecí 1 l
kajenský pepř ¼ ČL
nebo jemné mleté chilli
pepř bílý ¼ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na krutony
bageta
francouzská, cca 1-2 dny stará
olivový olej
podle potřeby
tymián 1 ČL
čerstvý + na ozdobení
K podávání
krájená
sýr 50 g
manchego, na hoblinky

Postup

1

Nejprve připravte krutony. Troubu rozehřejte na 175 °C. Do mísy natrhejte bagetu na menší kousky, zastříkněte troškou olivového oleje, osolte, opepřete a přidejte lžičku čerstvého tymiánu. Všechno pořádně promíchejte, rozprostřete rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 12 minut dozlatova.

2

V hrnci na středním ohni rozehřejte máslo, opékejte na něm cibuli a pórky dosklovita a doměkka. Přidejte česnek a restujte další minutu. Přidejte brambory, kuřecí vývar, kajenský a bílý pepř a osolte podle chuti. Vařte asi 20 minut, až budou brambory měkké.

3

Pak polévku stáhněte z ohně, rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, přilijte šlehačku, podle potřeby dosolte, dochuťte čerstvě mletým pepřem, promíchejte, vraťte zpátky na sporák a nechte ještě krátce projít varem.

4

Mezitím v pánvi na mírném ohni opečte pancettu dokřupava. Přendejte ji na kuchyňskou papírovou utěrku, aby se z ní odsál přebytečný tuk. Polévku servírujte s opečenou slaninou, hoblinkami sýra, krutonky a ozdobenou lístky tymiánu.

NĚCO NAVÍC
Sýr manchego je vynikající španělský ovčí sýr. V tomto receptu však skvěle obstojí i pecorino nebo sýr parmazánového typu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/3

Apetit magazín