Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Schiacciata
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 20
Do 30 minut Snadné 3 velé kousky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3611 kcal
Bílkoviny 141 g
Sacharidy 641 g
Tuky 29 g
Vláknina 121 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voňavá schiacciata je jedna z variant oblíbeného italského chleba focaccia. Je pro ni typické ručně vymačkávané těsto, ve kterém zůstávají po upečení dolíky.

Související recepty

Suroviny

droždí čerstvé 10 g
sůl 5 g
olivový olej 10 ml
extra panenský
voda 750 ml
oregano
či jiné sušené bylinky
ančovičky (konzerva)
podle chuti
sušená rajčata
podle chuti

Postup

1

Do mouky udělejte důlek a mouku rozhrňte do stran – k jedné straně rozdrobte droždí, k druhé nasypte sůl. Vlijte olej a pomalu přilévejte vodu. Ručně nebo v robotu vše zpracujte na hladké, ale lepivé těsto (v robotu hněťte při nízké rychlosti 5 minut a dalších 12 minut při vyšší rychlosti). Vypracované těsto nechte asi 20 minut kynout.

2

Rozdělte ho na tři pruhy a položte je vedle sebe na plech. Nechte kynout ještě 10 minut; pak prsty v těstě udělejte dolíky. Pokapejte olivovým olejem a rozetřete ho. Chleby posypte oreganem a solí nebo jen ančovičkami (sůl už obsahují). Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 220 ºC.

NĚCO NAVÍC
Z 1 kg mouky uděláte tři velké chleby o váze cca 700 g. Pokud máte menší troubu, těsto rozdělte na 6 kusů a zkraťte dobu pečení.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Apetit magazín