Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Schiacciata
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Snadné 3 velé kousky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3611 kcal
Bílkoviny 141 g
Sacharidy 641 g
Tuky 29 g
Vláknina 121 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voňavá schiacciata je jedna z variant oblíbeného italského chleba focaccia. Je pro ni typické ručně vymačkávané těsto, ve kterém zůstávají po upečení dolíky.

Suroviny

droždí čerstvé 10 g
sůl 5 g
olivový olej 10 ml
extra panenský
voda 750 ml
oregano
či jiné sušené bylinky
ančovičky (konzerva)
podle chuti
sušená rajčata
podle chuti

Postup

1

Do mouky udělejte důlek a mouku rozhrňte do stran – k jedné straně rozdrobte droždí, k druhé nasypte sůl. Vlijte olej a pomalu přilévejte vodu. Ručně nebo v robotu vše zpracujte na hladké, ale lepivé těsto (v robotu hněťte při nízké rychlosti 5 minut a dalších 12 minut při vyšší rychlosti). Vypracované těsto nechte asi 20 minut kynout.

2

Rozdělte ho na tři pruhy a položte je vedle sebe na plech. Nechte kynout ještě 10 minut; pak prsty v těstě udělejte dolíky. Pokapejte olivovým olejem a rozetřete ho. Chleby posypte oreganem a solí nebo jen ančovičkami (sůl už obsahují). Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 220 ºC.

NĚCO NAVÍC
Z 1 kg mouky uděláte tři velké chleby o váze cca 700 g. Pokud máte menší troubu, těsto rozdělte na 6 kusů a zkraťte dobu pečení.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč