0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Schiacciata
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Snadné 3 velé kousky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3611 kcal
Bílkoviny 141 g
Sacharidy 641 g
Tuky 29 g
Vláknina 121 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voňavá schiacciata je jedna z variant oblíbeného italského chleba focaccia. Je pro ni typické ručně vymačkávané těsto, ve kterém zůstávají po upečení dolíky.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 kg
droždí čerstvé 10 g
sůl 5 g
olivový olej 10 ml
extra panenský
voda 750 ml
oregano
či jiné sušené bylinky
ančovičky (konzerva)
podle chuti
sušená rajčata
podle chuti

1 Do mouky udělejte důlek a mouku rozhrňte do stran – k jedné straně rozdrobte droždí, k druhé nasypte sůl. Vlijte olej a pomalu přilévejte vodu. Ručně nebo v robotu vše zpracujte na hladké, ale lepivé těsto (v robotu hněťte při nízké rychlosti 5 minut a dalších 12 minut při vyšší rychlosti). Vypracované těsto nechte asi 20 minut kynout.

2 Rozdělte ho na tři pruhy a položte je vedle sebe na plech. Nechte kynout ještě 10 minut; pak prsty v těstě udělejte dolíky. Pokapejte olivovým olejem a rozetřete ho. Chleby posypte oreganem a solí nebo jen ančovičkami (sůl už obsahují). Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 220 ºC.

NĚCO NAVÍC
Z 1 kg mouky uděláte tři velké chleby o váze cca 700 g. Pokud máte menší troubu, těsto rozdělte na 6 kusů a zkraťte dobu pečení.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit