Voňavá schiacciata je jedna z variant oblíbeného italského chleba focaccia. Je pro ni typické ručně vymačkávané těsto, ve kterém zůstávají po upečení dolíky.
Suroviny
Postup
Do mouky udělejte důlek a mouku rozhrňte do stran – k jedné straně rozdrobte droždí, k druhé nasypte sůl. Vlijte olej a pomalu přilévejte vodu. Ručně nebo v robotu vše zpracujte na hladké, ale lepivé těsto (v robotu hněťte při nízké rychlosti 5 minut a dalších 12 minut při vyšší rychlosti). Vypracované těsto nechte asi 20 minut kynout.
Rozdělte ho na tři pruhy a položte je vedle sebe na plech. Nechte kynout ještě 10 minut; pak prsty v těstě udělejte dolíky. Pokapejte olivovým olejem a rozetřete ho. Chleby posypte oreganem a solí nebo jen ančovičkami (sůl už obsahují). Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 220 ºC.
NĚCO NAVÍC
Z 1 kg mouky uděláte tři velké chleby o váze cca 700 g. Pokud máte menší troubu, těsto rozdělte na 6 kusů a zkraťte dobu pečení.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neodolatelné domácí pečivo: 35 ověřených receptů(35 receptů )