0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeleninové lasagne

 Zeleninové lasagne SEO title
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Zeleninové lasagne

4.2 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3902 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 416 g
Tuky 179 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle bezmasá varianta lasagní je opravdu rafinovaná – i ti, co na focení brblali, že by radši boloňskou klasiku, si nakonec přidávali. A ne jednou!

Suroviny

lilek 2 ks
na 3mm kolečka či plátky
cuketa 2 ks
na 3mm kolečka či plátky
olivový olej
podle potřeby
oregano
sušené, na posypání
mrkev 4 ks
nastrouhaná nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
hnědý cukr 0.5 ČL
lasagne (těstovina) 1 bal
sušené, možno nahradit čerstvými (viz odkaz na recept v Něco navíc)
mozzarella 100 g
natrhaná
parmazán 0.3 hrnek
nastrouhaný, navíc k podávání
Na bešamel
máslo 100 g
mouka pšeničná hladká 0.75 hrnku
voda 0.25 hrnku
víno bílé 0.5 hrnku
smetana ke šlehání 0.5 hrnku
oregano
sušené
Na rajčatovou omáčku
cibule červená 1 ks
na plátky
cibule bílá 1 ks
na plátky
česnek 6 stroužků
na plátky
olivový olej 1 PL
bobkový list 2 ks
víno bílé 1 PL
konzervovaná rajčata krájená 800 g
2 konzervy
bazalka
podrcené lístky
oregano
sušené, na dochucení

Postup

1

Začněte rajčatovou omáčkou: Obě cibule a česnek zvolna opékejte na oleji dosklovita. Přidejte bobkový list, víno a nechte ho zvolna odvařit pod pokličkou. Pak přilijte rajčata a nechte zvolna vařit, aby se omáčka zredukovala zhruba o čtvrtinu a zhoustla. Dochuťte solí, pepřem, bazalkou a oreganem. Můžete, ale nemusíte rozmixovat, pokud máte raději omáčku s hrubší texturou.

2

Lilek a cuketu potřete olejem, posypte oreganem a opatrně ogrilujte nebo opečte na grilovací pánvi z obou stran.

3

Mrkev promíchejte se solí, pepřem (nebojte se ji pořádně opepřit!), cukrem a lžící olivového oleje. Troubu vyhřejte na 200°C.

4

Na bešamel nechte rozpustit máslo, přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku. Poté postupně zašlehejte vodu, bílé víno, smetanu a ochuťte solí a oreganem.

5

Zapékací misku vymažte olejem a na dno rozložte strouhanou mrkev. Na ni položte plátky lasagní, potřete je bešamelem, posypte mrkví, na ni rozložte plátky grilovaných cuket a lilku, zalijte rajčatovou omáčkou. Na ně dejte znovu lasagne a celý proces opakujte: bešamel, mrkev, grilovaná zelenina, rajčatová omáčka tak, abyste zakončili vrstvou lasagní a navrch bešamelem. Posypte mozzarellou, parmazánem. Zakryjte alobalem, aby se nedotýkal vrchu lasagní, a dejte péct na 1–1,5 hodiny, na poslední půl hodiny alobal sundejte, aby sýr zezlátl. NĚCO NAVÍC Lasagne budou mít tolik vrstev, kolik se vám jich vejde do zapékací misky, ta naše byla poměrně vysoká – vešly se 3 vrstvy). Pokud máte pekáček spíše širší, budou stačit vrstvy dvě. V takovém případě klidně dejte více obou sýrů, parmazánu a mozzarelly! Pokud je budete dělat z čerstvých lasagní podle našeho receptu, stačí vám polovina času v troubě.

Související články

Jak na dokonalé lasagne?
  • ARCHIV / nepridavat nove

Jak na dokonalé lasagne?

Kdo by neznal lasagne, zapečené těstoviny prokládané omáčkami a pořádnou porcí parmazánu? Přestože popularita této delikatesy už dávno překročila hranice Apeninského poloostrova, za její domovinu bývá dosud považována právě Itálie. Nebo je...
Jak krájet lasagne
  • Tipy a triky

Jak krájet lasagne

Lasagne jsou pochoutka. Dají se připravit na mnoho způspbů. Oříškem může být jejich servírování. Máme tip, jak na krájení lasagní.    ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit