
Zeleninové lasagne
Tahle bezmasá varianta lasagní je opravdu rafinovaná – i ti, co na focení brblali, že by radši boloňskou klasiku, si nakonec přidávali. A ne jednou!
Ingredience
- 2 lilky, na 3mm kolečka či plátky
- 2 cukety, na 3mm kolečka či plátky
- olivový olej podle potřeby
- sušené oregano na posypání
- 4 mrkve, nastrouhané nahrubo
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1/2 lžičky hnědého cukru
- 1 balíček sušených lasagní (nebo čerstvých a Něco navíc)
- 100 g mozzarelly, natrhané
- 1/3 hrnku nastrouhaného parmazánu + k podávání
- 100 g másla
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1/4 hrnku vody
- 1/2 hrnku bílého vína
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- sušené oregano
- 1 červená cibule, nakrájená na plátky
- 1 bílá cibule, nakrájená na plátky
- 6 stroužků česneku, na plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce bílého vína
- 2 konzervy drcených rajčat
- podrcené lístky bazalky a sušené
- oregano na dochucení
NA BEŠAMEL
NA RAJČATOVOU OMÁČKU
Příprava jídla
1 Začněte rajčatovou omáčkou: Obě cibule a česnek zvolna opékejte na oleji dosklovita. Přidejte bobkový list, víno a nechte ho zvolna odvařit pod pokličkou. Pak přilijte rajčata a nechte zvolna vařit, aby se omáčka zredukovala zhruba o čtvrtinu a zhoustla. Dochuťte solí, pepřem, bazalkou a oreganem. Můžete, ale nemusíte rozmixovat, pokud máte raději omáčku s hrubší texturou.
2 Lilek a cuketu potřete olejem, posypte oreganem a opatrně ogrilujte nebo opečte na grilovací pánvi z obou stran.
3 Mrkev promíchejte se solí, pepřem (nebojte se ji pořádně opepřit!), cukrem a lžící olivového oleje. Troubu vyhřejte na 200°C.
4 Na bešamel nechte rozpustit máslo, přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku. Poté postupně zašlehejte vodu, bílé víno, smetanu a ochuťte solí a oreganem.
5 Zapékací misku vymažte olejem a na dno rozložte strouhanou mrkev. Na ni položte plátky lasagní, potřete je bešamelem, posypte mrkví, na ni rozložte plátky grilovaných cuket a lilku, zalijte rajčatovou omáčkou. Na ně dejte znovu lasagne a celý proces opakujte: bešamel, mrkev, grilovaná zelenina, rajčatová omáčka tak, abyste zakončili vrstvou lasagní a navrch bešamelem. Posypte mozzarellou, parmazánem. Zakryjte alobalem, aby se nedotýkal vrchu lasagní, a dejte péct na 1–1,5 hodiny, na poslední půl hodiny alobal sundejte, aby sýr zezlátl.
NĚCO NAVÍC
Lasagne budou mít tolik vrstev, kolik se vám jich vejde do zapékací misky, ta naše byla poměrně vysoká – vešly se 3 vrstvy). Pokud máte pekáček spíše širší, budou stačit vrstvy dvě. V takovém případě klidně dejte více obou sýrů, parmazánu a mozzarelly! Pokud je budete dělat z čerstvých lasagní, stačí vám polovina času v troubě.
Přidat komentář