Tahle bezmasá varianta lasagní je opravdu rafinovaná – i ti, co na focení brblali, že by radši boloňskou klasiku, si nakonec přidávali. A ne jednou! Zeleninové lasagne s bešamelem jsou skvělý vegetariánský recept, který uchvátí i zatvrzelé masožravce.
Suroviny
Postup
Na rajčatovou omáčku na oleji zvolna opékejte dosklovita obě cibule a česnek. Přidejte bobkový list, víno a nechte ho zvolna odvařit pod pokličkou. Pak přilijte rajčata a nechte zvolna vařit, aby se omáčka zredukovala zhruba o čtvrtinu a zhoustla. Dochuťte solí, pepřem, bazalkou a oreganem. Můžete, ale nemusíte rozmixovat, pokud máte raději omáčku s hrubší texturou.
Lilek a cuketu potřete olejem, posypte oreganem a opatrně ogrilujte nebo opečte na grilovací pánvi z obou stran.
Mrkev promíchejte se solí, pepřem (nebojte se ji pořádně opepřit!), cukrem a lžící olivového oleje. Troubu vyhřejte na 200 °C.
Na bešamel nechte rozpustit máslo, přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku. Poté postupně zašlehejte vodu, bílé víno, smetanu a ochuťte solí a oreganem.
Zapékací misku vymažte olejem a na dno rozložte strouhanou mrkev. Na ni položte plátky lasagní, potřete je bešamelem, posypte mrkví, na ni rozložte plátky grilovaných cuket a lilku, zalijte rajčatovou omáčkou. Na ně dejte znovu lasagne a celý proces opakujte: bešamel, mrkev, grilovaná zelenina, rajčatová omáčka tak, abyste zakončili vrstvou lasagní a navrch bešamelem. Posypte mozzarellou, parmazánem.
Zakryjte alobalem, aby se nedotýkal vrchu lasagní, a dejte péct na 1–1,5 hodiny. Na poslední půl hodiny alobal sundejte, aby sýr zezlátl.
NĚCO NAVÍC Lasagne budou mít tolik vrstev, kolik se vám jich vejde do zapékací misky, ta naše byla poměrně vysoká – vešly se 3 vrstvy). Pokud máte pekáček spíše širší, budou stačit vrstvy dvě. V takovém případě klidně dejte více obou sýrů, parmazánu a mozzarelly! Pokud je budete dělat z čerstvých lasagní podle našeho receptu, stačí vám polovina času v troubě.