Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3934 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 419 g
Tuky 179 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle bezmasá varianta lasagní je opravdu rafinovaná – i ti, co na focení brblali, že by radši boloňskou klasiku, si nakonec přidávali. A ne jednou!

Suroviny

lilek 2 ks
na 3mm kolečka či plátky
cuketa 2 ks
na 3mm kolečka či plátky
olivový olej
podle potřeby
oregano
sušené, na posypání
mrkev 4 ks
nastrouhaná nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
hnědý cukr 0.5 ČL
lasagne 1 bal
sušené, možno nahradit čerstvými (viz odkaz na recept v Něco navíc)
mozzarella 100 g
natrhaná
parmazán 0.3 hrnek
nastrouhaný, navíc k podávání
Na bešamel
máslo 100 g
mouka pšeničná hladká 0.75 hrnku
voda 0.25 hrnku
víno bílé 0.5 hrnku
smetana ke šlehání 0.5 hrnku
oregano
sušené
Na rajčatovou omáčku
cibule červená 1 ks
na plátky
cibule bílá 1 ks
na plátky
česnek 6 stroužků
na plátky
olivový olej 1 PL
bobkový list 2 ks
víno bílé 1 PL
konzervovaná rajčata drcená 800 g
2 konzervy
bazalka
podrcené lístky
oregano
sušené, na dochucení

1 Začněte rajčatovou omáčkou: Obě cibule a česnek zvolna opékejte na oleji dosklovita. Přidejte bobkový list, víno a nechte ho zvolna odvařit pod pokličkou. Pak přilijte rajčata a nechte zvolna vařit, aby se omáčka zredukovala zhruba o čtvrtinu a zhoustla. Dochuťte solí, pepřem, bazalkou a oreganem. Můžete, ale nemusíte rozmixovat, pokud máte raději omáčku s hrubší texturou.

2 Lilek a cuketu potřete olejem, posypte oreganem a opatrně ogrilujte nebo opečte na grilovací pánvi z obou stran.

3 Mrkev promíchejte se solí, pepřem (nebojte se ji pořádně opepřit!), cukrem a lžící olivového oleje. Troubu vyhřejte na 200°C.

4 Na bešamel nechte rozpustit máslo, přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku. Poté postupně zašlehejte vodu, bílé víno, smetanu a ochuťte solí a oreganem.

5 Zapékací misku vymažte olejem a na dno rozložte strouhanou mrkev. Na ni položte plátky lasagní, potřete je bešamelem, posypte mrkví, na ni rozložte plátky grilovaných cuket a lilku, zalijte rajčatovou omáčkou. Na ně dejte znovu lasagne a celý proces opakujte: bešamel, mrkev, grilovaná zelenina, rajčatová omáčka tak, abyste zakončili vrstvou lasagní a navrch bešamelem. Posypte mozzarellou, parmazánem. Zakryjte alobalem, aby se nedotýkal vrchu lasagní, a dejte péct na 1–1,5 hodiny, na poslední půl hodiny alobal sundejte, aby sýr zezlátl.

NĚCO NAVÍC
Lasagne budou mít tolik vrstev, kolik se vám jich vejde do zapékací misky, ta naše byla poměrně vysoká – vešly se 3 vrstvy). Pokud máte pekáček spíše širší, budou stačit vrstvy dvě. V takovém případě klidně dejte více obou sýrů, parmazánu a mozzarelly! Pokud je budete dělat z čerstvých lasagní podle našeho receptu, stačí vám polovina času v troubě.

Základní těsto na lasagne (i jiné těstoviny)

Základní těsto na lasagne (i jiné těstoviny)

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit