Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3406 kcal
Bílkoviny 91 g
Cukr 322 g
Tuky 177 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle bezmasá varianta lasagní je opravdu rafinovaná – i ti, co na focení brblali, že by radši boloňskou klasiku, si nakonec přidávali. A ne jednou!

Suroviny

lilek 2 ks
na 3 mm kolečka / plátky
cuketa 2 ks
na 3 mm kolečka / plátky
olivový olej
podle potřeby
oregano
na posypání
mrkev 4 ks
nastrouhaná nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
hnědý cukr 0.5 ČL
1 bal
sušené lasagne možno nahradit čerstvými
mozzarella 100 g
natrhaná
parmazán 0.3 hrnek
nastrouhaný, navíc k podávání
Na bešamel
máslo 100 g
mouka pšeničná hladká 0.75 hrnek
voda 0.25 hrnek
víno bílé 0.5 hrnek
smetana ke šlehání 0.5 hrnek
oregano
Na rajčatovou omáčku
cibule červená 1 ks
na plátky
cibule bílá 1 ks
na plátky
česnek 6 stroužek
na plátky
olivový olej 1 PL
bobkový list 2 ks
víno bílé 1 PL
Dále potřebujeme
rajčata 2 ks
drcená, konzerva
bazalka
podrcené lístky
oregano
sušené, na dochucení

1 Začněte rajčatovou omáčkou: Obě cibule a česnek zvolna opékejte na oleji dosklovita. Přidejte bobkový list, víno a nechte ho zvolna odvařit pod pokličkou. Pak přilijte rajčata a nechte zvolna vařit, aby se omáčka zredukovala zhruba o čtvrtinu a zhoustla. Dochuťte solí, pepřem, bazalkou a oreganem. Můžete, ale nemusíte rozmixovat, pokud máte raději omáčku s hrubší texturou.

2 Lilek a cuketu potřete olejem, posypte oreganem a opatrně ogrilujte nebo opečte na grilovací pánvi z obou stran.

3 Mrkev promíchejte se solí, pepřem (nebojte se ji pořádně opepřit!), cukrem a lžící olivového oleje. Troubu vyhřejte na 200°C.

4 Na bešamel nechte rozpustit máslo, přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku. Poté postupně zašlehejte vodu, bílé víno, smetanu a ochuťte solí a oreganem.

5 Zapékací misku vymažte olejem a na dno rozložte strouhanou mrkev. Na ni položte plátky lasagní, potřete je bešamelem, posypte mrkví, na ni rozložte plátky grilovaných cuket a lilku, zalijte rajčatovou omáčkou. Na ně dejte znovu lasagne a celý proces opakujte: bešamel, mrkev, grilovaná zelenina, rajčatová omáčka tak, abyste zakončili vrstvou lasagní a navrch bešamelem. Posypte mozzarellou, parmazánem. Zakryjte alobalem, aby se nedotýkal vrchu lasagní, a dejte péct na 1–1,5 hodiny, na poslední půl hodiny alobal sundejte, aby sýr zezlátl.

NĚCO NAVÍC
Lasagne budou mít tolik vrstev, kolik se vám jich vejde do zapékací misky, ta naše byla poměrně vysoká – vešly se 3 vrstvy). Pokud máte pekáček spíše širší, budou stačit vrstvy dvě. V takovém případě klidně dejte více obou sýrů, parmazánu a mozzarelly! Pokud je budete dělat z čerstvých lasagní, stačí vám polovina času v troubě.

Základní těsto na lasagne (i jiné těstoviny)

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit