Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zeleninové lasagne

Tahle bezmasá varianta lasagní je opravdu rafinovaná – i ti, co na focení brblali, že by radši boloňskou klasiku, si nakonec přidávali. A ne jednou!

Vydání: 2019/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H30M
Pečení 1:30
Těstoviny Italská

Ingredience

    • 2 lilky, na 3mm kolečka či plátky
    • 2 cukety, na 3mm kolečka či plátky
    • olivový olej podle potřeby
    • sušené oregano na posypání
    • 4 mrkve, nastrouhané nahrubo
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1/2 lžičky hnědého cukru
    • 1 balíček sušených lasagní (nebo čerstvých a Něco navíc)
    • 100 g mozzarelly, natrhané
    • 1/3 hrnku nastrouhaného parmazánu + k podávání

    NA BEŠAMEL

    • 100 g másla
    • 3/4 hrnku hladké mouky
    • 1/4 hrnku vody
    • 1/2 hrnku bílého vína
    • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
    • sušené oregano

    NA RAJČATOVOU OMÁČKU

    • 1 červená cibule, nakrájená na plátky
    • 1 bílá cibule, nakrájená na plátky
    • 6 stroužků česneku, na plátky
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 2 bobkové listy
    • 1 lžíce bílého vína
    • 2 konzervy drcených rajčat 
    • podrcené lístky bazalky a sušené
    • oregano na dochucení

Příprava jídla

1 Začněte rajčatovou omáčkou: Obě cibule a česnek zvolna opékejte na oleji dosklovita. Přidejte bobkový list, víno a nechte ho zvolna odvařit pod pokličkou. Pak přilijte rajčata a nechte zvolna vařit, aby se omáčka zredukovala zhruba o čtvrtinu a zhoustla. Dochuťte solí, pepřem, bazalkou a oreganem. Můžete, ale nemusíte rozmixovat, pokud máte raději omáčku s hrubší texturou.

2 Lilek a cuketu potřete olejem, posypte oreganem a opatrně ogrilujte nebo opečte na grilovací pánvi z obou stran.

3 Mrkev promíchejte se solí, pepřem (nebojte se ji pořádně opepřit!), cukrem a lžící olivového oleje. Troubu vyhřejte na 200°C.

4 Na bešamel nechte rozpustit máslo, přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku. Poté postupně zašlehejte vodu, bílé víno, smetanu a ochuťte solí a oreganem.

5 Zapékací misku vymažte olejem a na dno rozložte strouhanou mrkev. Na ni položte plátky lasagní, potřete je bešamelem, posypte mrkví, na ni rozložte plátky grilovaných cuket a lilku, zalijte rajčatovou omáčkou. Na ně dejte znovu lasagne a celý proces opakujte: bešamel, mrkev, grilovaná zelenina, rajčatová omáčka tak, abyste zakončili vrstvou lasagní a navrch bešamelem. Posypte mozzarellou, parmazánem. Zakryjte alobalem, aby se nedotýkal vrchu lasagní, a dejte péct na 1–1,5 hodiny, na poslední půl hodiny alobal sundejte, aby sýr zezlátl.

NĚCO NAVÍC
Lasagne budou mít tolik vrstev, kolik se vám jich vejde do zapékací misky, ta naše byla poměrně vysoká – vešly se 3 vrstvy). Pokud máte pekáček spíše širší, budou stačit vrstvy dvě. V takovém případě klidně dejte více obou sýrů, parmazánu a mozzarelly! Pokud je budete dělat z čerstvých lasagní, stačí vám polovina času v troubě.

Základní těsto na lasagne (i jiné těstoviny)

Nejlepší pasta je ta domácí – pokud si uděláte sami domácí těstoviny, bude váš zážitek z jídla opravdu...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Antipasti olivy & sýr

Salát s ricottou

Penne s mandlovým pestem a rajčátky

Ossobuco milanese

Základní těsto na lasagne (i jiné těstoviny)

Torta di nocciole

Cuketa, všestranná královna kuchyně

REKLAMA

Přidat komentář