Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Velmi snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2236 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 227 g
Tuky 94 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle úžasný cibulový koláč se způsobem přípravy podobá pizze. Snadno se připravuje a ještě lépe a radostněji se jí

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
sůl 1 ČL
droždí 2 ČL
sušené
voda 150 ml
teplá
olivový olej 1 PL
Na náplň
olivový olej 4 PL
plus trochu na pokapání
cibule 1 kg
jemně nakrájená
tymián
několik větviček čerstvého nebo dvě lžičky sušeného
rajčata 2 ks
oloupaná a nakrajená na kousky
ančovičky (konzerva) 160 g
okapané, silnější
olivy černé hrst
sůl špetka
pepř špetka

1ZADĚLEJTE TĚSTO. Mouku, sůl a droždí dejte do mísy. Přilijte vodu i olej a vymíchejte vláčné těsto. Vyklopte ho na lehce pomoučený povrch a hněťte pět minut, dokud není pružné a nepřestane se lepit.

2NECHTE HO NAKYNOUT. Těsto vraťte do mísy, překryjte fólií nebo utěrkou a nechte kynout
45 minut až 1 1/4 hodiny. Známka dobrého nakynutí: když do těsta vytlačíte důlek, samo se vyrovná. Kyne-li těsto trochu rychleji nebo pomaleji, nic se neděje.

3ZAČNĚTE S NÁPLNÍ. Zatímco těsto kyne, rozpalte ve velké pánvi olej, vhoďte do ní cibuli a za občasného míchání ji deset minut smahněte na mírném plameni, dokud nezvláční. Neopékejte ji ale příliš dohněda, aby nezhořkla. Přidejte tymián.

4DOKONČETE NÁPLŇ. Směs mírně osolte, opepřete a přidejte rajčata. Promíchejte, přikryjte pokličkou a za občasného míchání pomalu duste tři čtvrtě hodiny, dokud se cibule skoro nerozpadá. Na posledních deset minut pokličku sundejte, aby se odpařila přebytečná voda. Stáhněte z ohně.

5PŘIPRAVTE SI KORPUS. Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Lehce vymastěte mělký pečicí plech či pekáč o rozměrech 23x33 cm. Těsto znovu krátce prohněťte, vyválejte a přeneste na plech. Roztlačte a upravte do správného tvaru. Nenechte ho znovu nakynout!

6NAARANŽUJTE NÁPLŇ. Cibulovou směs rozetřete po těstě, ančovičky naskládejte křížem diagonálně a do každého ,okénka‘ mezi nimi položte olivu. Pečte 25–30 minut (dozlatova). Podávejte teplé, studené či ohřáté, nakrájené na čtverečky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Anonym

Koláč jsem dělala opakovaně a pokaždé se podařil. Byl vynikající a recept na něj jsem rozdala už spoustě přátel. Nemá chybu, k vínu je naprosto báječný. Doporučuji

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit