Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Velmi snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2236 kcal
Bílkoviny 86 g
Cukr 227 g
Tuky 94 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tenhle úžasný cibulový koláč se způsobem přípravy podobá pizze. Snadno se připravuje a ještě lépe a radostněji se jí

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
sůl 1 ČL
droždí 2 ČL
sušené
voda 150 ml
teplá
olivový olej 1 PL
Na náplň
olivový olej 4 PL
plus trochu na pokapání
cibule 1 kg
jemně nakrájená
tymián
několik větviček čerstvého nebo dvě lžičky sušeného
rajčata 2 ks
oloupaná a nakrajená na kousky
ančovičky (konzerva) 160 g
okapané, silnější
olivy černé hrst
sůl špetka
pepř špetka

1ZADĚLEJTE TĚSTO. Mouku, sůl a droždí dejte do mísy. Přilijte vodu i olej a vymíchejte vláčné těsto. Vyklopte ho na lehce pomoučený povrch a hněťte pět minut, dokud není pružné a nepřestane se lepit.

2NECHTE HO NAKYNOUT. Těsto vraťte do mísy, překryjte fólií nebo utěrkou a nechte kynout
45 minut až 1 1/4 hodiny. Známka dobrého nakynutí: když do těsta vytlačíte důlek, samo se vyrovná. Kyne-li těsto trochu rychleji nebo pomaleji, nic se neděje.

3ZAČNĚTE S NÁPLNÍ. Zatímco těsto kyne, rozpalte ve velké pánvi olej, vhoďte do ní cibuli a za občasného míchání ji deset minut smahněte na mírném plameni, dokud nezvláční. Neopékejte ji ale příliš dohněda, aby nezhořkla. Přidejte tymián.

4DOKONČETE NÁPLŇ. Směs mírně osolte, opepřete a přidejte rajčata. Promíchejte, přikryjte pokličkou a za občasného míchání pomalu duste tři čtvrtě hodiny, dokud se cibule skoro nerozpadá. Na posledních deset minut pokličku sundejte, aby se odpařila přebytečná voda. Stáhněte z ohně.

5PŘIPRAVTE SI KORPUS. Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Lehce vymastěte mělký pečicí plech či pekáč o rozměrech 23x33 cm. Těsto znovu krátce prohněťte, vyválejte a přeneste na plech. Roztlačte a upravte do správného tvaru. Nenechte ho znovu nakynout!

6NAARANŽUJTE NÁPLŇ. Cibulovou směs rozetřete po těstě, ančovičky naskládejte křížem diagonálně a do každého ,okénka‘ mezi nimi položte olivu. Pečte 25–30 minut (dozlatova). Podávejte teplé, studené či ohřáté, nakrájené na čtverečky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit