Vychutnejte si pikantně slané olivy, sýry feta a halumi a oregano, rozmarýn a bobkový list – zemité, dřevnaté vůně a chuti, které pronikají až do hlubin klasického řeckého jídla.
Suroviny
Na lilkový kaviár
lilek
2
kg
pečené asi hodinu při 200°C, oloupané
česnek
3
stroužky
oloupané
olivový olej
¼
hrnku
vinný ocet bílý
3
PL
červený
sůl
1
ČL
pepř
½
ČL
petrželka
½
svazku
hladkolistá, jemně nasekaná
vlašské ořechy
7
PL
hrubě sekané, na ozdobu
Na smažený sýr
sýr halloumi
250
g
lze nahradit sýrem akawi
olivový olej
na smažení
Na marinované olivy
olivy černé
225
g
velké
olivový olej
4
PL
na promíchání s olivami
citronová kůra
3
ČL
strouhaná, na promíchání s olivami
Na zelené fazolky
fazolky zelené
250
g
zelené, spařených + schlazených, promíchané s následujícími surovinami
česnek
1
stroužek
nasekaný
petrželka
2
ČL
nasekaná hladkolisá
olivový olej
1
PL
Postup
1
Lilky prošlehejte v mixéru s ostatními surovinami. Na talířku je zakápněte olejem a posypte sekanými ořechy, případně petrželkou. Podávejte vychlazené nebo při pokojové teplotě. Plátky sýra osmažte v pánvi na olivovém oleji dozlatova.