Semly
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.6 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Na 9 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5469 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 405 g
Tuky 360 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Švédské předvelikonoční kynuté houstičky provoněné kardamomem a naplněné oříškovým krémem a šlehačkou se pečou na Tlusté úterý (úterý před Popeleční středou, které se ve Švédsku opravdu jmenuje "tlusté" a startuje jím půst). Dříve se pekly jenom každé postní úterý, dnes se jedí bez ohledu na dny v týdnu už od ledna. Samy o sobě jsou hříšně dobré, ale můžete je zkusit jíst jako praví Švédi: v misce zalité horkým mlékem. Slast!

Suroviny

droždí čerstvé 25 g
mléko 125 ml
mouka pšeničná hladká 325 g
vejce 2 ks
jedno do těsta, druhé prošlehané se lžící vody, na potření
krupicový cukr 45 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 PL
kardamom 2 ČL
mletý
sůl 0.5 ČL
máslo 100 g
změklé a nakrájené na malé kousky
Na náplň
lískové oříšky 50 g
mandle celé 75 g
neloupané
moučkový cukr 90 g
+ na posypání
kardamom 0.5 ČL
mletý
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
smetana ke šlehání 500 ml
z toho 400 ml ušlehaná dotuha

1 Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte všechny ostatní ingredience kromě másla a vejce na potření a vypracujte těsto. Nakonec po kouscích zapracovávejte máslo, dokud nevznikne pružné těsto. Nechte těsto na teplém místě odpočívat 10 minut.

2 Z těsta vytvarujte 9 bochánků (o váze cca 70 g) a vyválejte z nich souměrné kuličky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte pod utěrkou hodinu kynout. Předehřejte troubu na 225°C. Bochánky potřete prošlehaným vejcem s vodou a pečte 10–13 minut, dokud nezezlátnou. Nechte vychladnout. 

3 Na ořechovou náplň vsypte ořechy a 50 g mandlí na horkou pánev a nechte chvíli opékat, aby se rozvoněly a měly výraznější chuť. Až začnou oříšky a mandle zlátnout, vsypte je do čisté utěrky a třete, dokud se z lískových ořechů neodloupnou hnědé slupky. Ty vyhoďte a takto očištěné ořechy a mandle rozemelte spolu s cukrem najemno. 

4 Zbylých 25 g mandlí opečte také na pánvi a nahrubo nasekejte. Smíchejte směs rozemletých ořechů, kardamom, dřeň z vanilkového lusku a nahrubo nasekané mandle. Přilévejte po částech naušlehanou smetanu a vždy zamíchejte, abyste získali mazlavou, lepivou a sladkou ořechovou hmotu. 

5 Z bochánků odřízněte vršky, mírně je vydlabejte a vnitřky smíchejte s mandlovou náplní. Touto směsí naplňte vydlabané bochánky. Ušlehanou smetanu nastříkejte na semly cukrářským sáčkem. Přiklopte víčkem a pocukrujte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit