Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Semly

Švédské předvelikonoční kynuté houstičky provoněné kardamomem a naplněné oříškovým krémem a šlehačkou se pečou na Tlusté úterý (úterý před Popeleční středou, které se ve Švédsku opravdu jmenuje "tlusté" a startuje jím půst). Dříve se pekly jenom každé postní úterý, dnes se jedí bez ohledu na dny v týdnu už od ledna. Samy o sobě jsou hříšně dobré, ale můžete je zkusit jíst jako praví Švédi: v misce zalité horkým mlékem. Slast!

Vydání: 2015/3
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 9 kousků
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
PT15M
Pečení 0:15
Koláč

Ingredience

    • 25 g čerstvého droždí
    • 125 ml mléka
    • 325 g hladké mouky
    • 2 vejce (jedno do těsta, druhé prošlehané se lžící vody, na potření)
    • 45 g krupicového cukru
    • 1/2 lžíce prášku do pečiva
    • 2 lžičky mletého kardamomu
    • 1/2 lžičky soli
    • 100 g másla, změklého a nakrájeného na malé kousky

    NA NÁPLŇ

    • 50 g lískových ořechů
    • 75 g neloupaných mandlí
    • 90 g moučkového cukru + na posypání
    • 1/2 lžičky mletého kardamomu
    • vyškrábnutá dřeň z 1 vanilkového lusku
    • 500 ml smetany ke šlehání, z toho 400 ml ušlehané dotuha

Příprava jídla

1 Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte všechny ostatní ingredience kromě másla a vejce na potření a vypracujte těsto. Nakonec po kouscích zapracovávejte máslo, dokud nevznikne pružné těsto. Nechte těsto na teplém místě odpočívat 10 minut.

2 Z těsta vytvarujte 9 bochánků (o váze cca 70 g) a vyválejte z nich souměrné kuličky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte pod utěrkou hodinu kynout. Předehřejte troubu na 225°C. Bochánky potřete prošlehaným vejcem s vodou a pečte 10–13 minut, dokud nezezlátnou. Nechte vychladnout. 

3 Na ořechovou náplň vsypte ořechy a 50 g mandlí na horkou pánev a nechte chvíli opékat, aby se rozvoněly a měly výraznější chuť. Až začnou oříšky a mandle zlátnout, vsypte je do čisté utěrky a třete, dokud se z lískových ořechů neodloupnou hnědé slupky. Ty vyhoďte a takto očištěné ořechy a mandle rozemelte spolu s cukrem najemno. 

4 Zbylých 25 g mandlí opečte také na pánvi a nahrubo nasekejte. Smíchejte směs rozemletých ořechů, kardamom, dřeň z vanilkového lusku a nahrubo nasekané mandle. Přilévejte po částech naušlehanou smetanu a vždy zamíchejte, abyste získali mazlavou, lepivou a sladkou ořechovou hmotu. 

5 Z bochánků odřízněte vršky, mírně je vydlabejte a vnitřky smíchejte s mandlovou náplní. Touto směsí naplňte vydlabané bochánky. Ušlehanou smetanu nastříkejte na semly cukrářským sáčkem. Přiklopte víčkem a pocukrujte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slavnostní kladdkaka

Skořicoví šneci

Dort Princezna

Mandlový dort krále Oscara II.

5 báječných švédských dezertů

Kulinární jízda Evropou

REKLAMA

Přidat komentář