Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 30 minut Snadné Na 9 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4399 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 365 g
Tuky 282 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Švédské předvelikonoční kynuté houstičky provoněné kardamomem a naplněné oříškovým krémem a šlehačkou se pečou na Tlusté úterý (úterý před Popeleční středou, které se ve Švédsku opravdu jmenuje "tlusté" a startuje jím půst). Dříve se pekly jenom každé postní úterý, dnes se jedí bez ohledu na dny v týdnu už od ledna. Samy o sobě jsou hříšně dobré, ale můžete je zkusit jíst jako praví Švédi: v misce zalité horkým mlékem. Slast!

Související recepty

Suroviny

droždí čerstvé 25 g
mléko 125 ml
mouka pšeničná hladká 325 g
vejce 2 ks
jedno do těsta, druhé prošlehané se lžící vody, na potření
krupicový cukr 45 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
kardamom 2 ČL
mletý
sůl 1 ČL
máslo 100 g
změklé a nakrájené na malé kousky
Na náplň
50 g
lískové ořechy
75 g
mandle neloupané
moučkový cukr 90 g
plus na posypání
kardamom 1 ČL
mletý
dřeň z jednoho vanilkového lusku
smetana ke šlehání 500 ml
z toho 400 ml ušlehaná dotuha

1 Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte všechny ostatní ingredience kromě másla a vejce na potření a vypracujte těsto. Nakonec po kouscích zapracovávejte máslo, dokud nevznikne pružné těsto. Nechte těsto na teplém místě odpočívat 10 minut.

2 Z těsta vytvarujte 9 bochánků (o váze cca 70 g) a vyválejte z nich souměrné kuličky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte pod utěrkou hodinu kynout. Předehřejte troubu na 225°C. Bochánky potřete prošlehaným vejcem s vodou a pečte 10–13 minut, dokud nezezlátnou. Nechte vychladnout. 

3 Na ořechovou náplň vsypte ořechy a 50 g mandlí na horkou pánev a nechte chvíli opékat, aby se rozvoněly a měly výraznější chuť. Až začnou oříšky a mandle zlátnout, vsypte je do čisté utěrky a třete, dokud se z lískových ořechů neodloupnou hnědé slupky. Ty vyhoďte a takto očištěné ořechy a mandle rozemelte spolu s cukrem najemno. 

4 Zbylých 25 g mandlí opečte také na pánvi a nahrubo nasekejte. Smíchejte směs rozemletých ořechů, kardamom, dřeň z vanilkového lusku a nahrubo nasekané mandle. Přilévejte po částech naušlehanou smetanu a vždy zamíchejte, abyste získali mazlavou, lepivou a sladkou ořechovou hmotu. 

5 Z bochánků odřízněte vršky, mírně je vydlabejte a vnitřky smíchejte s mandlovou náplní. Touto směsí naplňte vydlabané bochánky. Ušlehanou smetanu nastříkejte na semly cukrářským sáčkem. Přiklopte víčkem a pocukrujte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit