Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Semly
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Snadné Na 9 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5469 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 405 g
Tuky 360 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Švédské předvelikonoční kynuté houstičky provoněné kardamomem a naplněné oříškovým krémem a šlehačkou se pečou na Tlusté úterý (úterý před Popeleční středou, které se ve Švédsku opravdu jmenuje "tlusté" a startuje jím půst). Dříve se pekly jenom každé postní úterý, dnes se jedí bez ohledu na dny v týdnu už od ledna. Samy o sobě jsou hříšně dobré, ale můžete je zkusit jíst jako praví Švédi: v misce zalité horkým mlékem. Slast!

Související recepty

Suroviny

droždí čerstvé 25 g
mléko 125 ml
vejce 2 ks
jedno do těsta, druhé prošlehané se lžící vody, na potření
kypřicí prášek do pečiva ½ PL
kardamom 2 ČL
mletý
sůl ½ ČL
máslo 100 g
změklé a nakrájené na malé kousky
Na náplň
lískové oříšky 50 g
mandle celé 75 g
neloupané
+ na posypání
kardamom ½ ČL
mletý
semínka vyškrábnutá
z toho 400 ml ušlehaná dotuha

Postup

1

Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte všechny ostatní ingredience kromě másla a vejce na potření a vypracujte těsto. Nakonec po kouscích zapracovávejte máslo, dokud nevznikne pružné těsto. Nechte těsto na teplém místě odpočívat 10 minut.

2

Z těsta vytvarujte 9 bochánků (o váze cca 70 g) a vyválejte z nich souměrné kuličky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte pod utěrkou hodinu kynout. Předehřejte troubu na 225°C. Bochánky potřete prošlehaným vejcem s vodou a pečte 10–13 minut, dokud nezezlátnou. Nechte vychladnout.

3

Na ořechovou náplň vsypte ořechy a 50 g mandlí na horkou pánev a nechte chvíli opékat, aby se rozvoněly a měly výraznější chuť. Až začnou oříšky a mandle zlátnout, vsypte je do čisté utěrky a třete, dokud se z lískových ořechů neodloupnou hnědé slupky. Ty vyhoďte a takto očištěné ořechy a mandle rozemelte spolu s cukrem najemno.

4

Zbylých 25 g mandlí opečte také na pánvi a nahrubo nasekejte. Smíchejte směs rozemletých ořechů, kardamom, dřeň z vanilkového lusku a nahrubo nasekané mandle. Přilévejte po částech naušlehanou smetanu a vždy zamíchejte, abyste získali mazlavou, lepivou a sladkou ořechovou hmotu.

5

Z bochánků odřízněte vršky, mírně je vydlabejte a vnitřky smíchejte s mandlovou náplní. Touto směsí naplňte vydlabané bochánky. Ušlehanou smetanu nastříkejte na semly cukrářským sáčkem. Přiklopte víčkem a pocukrujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...