Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4399 kcal
Bílkoviny 88 g
Cukr 365 g
Tuky 282 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Švédské předvelikonoční kynuté houstičky provoněné kardamomem a naplněné oříškovým krémem a šlehačkou se pečou na Tlusté úterý (úterý před Popeleční středou, které se ve Švédsku opravdu jmenuje "tlusté" a startuje jím půst). Dříve se pekly jenom každé postní úterý, dnes se jedí bez ohledu na dny v týdnu už od ledna. Samy o sobě jsou hříšně dobré, ale můžete je zkusit jíst jako praví Švédi: v misce zalité horkým mlékem. Slast!

Suroviny

droždí čerstvé 25 g
mléko 125 ml
mouka pšeničná hladká 325 g
vejce 2 ks
jedno do těsta, druhé prošlehané se lžící vody, na potření
krupicový cukr 45 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
kardamom 2 ČL
mletý
sůl 1 ČL
máslo 100 g
změklé a nakrájené na malé kousky
Na náplň
50 g
lískové ořechy
75 g
mandle neloupané
moučkový cukr 90 g
plus na posypání
kardamom 1 ČL
mletý
dřeň z jednoho vanilkového lusku
smetana ke šlehání 500 ml
z toho 400 ml ušlehaná dotuha

1 Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte všechny ostatní ingredience kromě másla a vejce na potření a vypracujte těsto. Nakonec po kouscích zapracovávejte máslo, dokud nevznikne pružné těsto. Nechte těsto na teplém místě odpočívat 10 minut.

2 Z těsta vytvarujte 9 bochánků (o váze cca 70 g) a vyválejte z nich souměrné kuličky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte pod utěrkou hodinu kynout. Předehřejte troubu na 225°C. Bochánky potřete prošlehaným vejcem s vodou a pečte 10–13 minut, dokud nezezlátnou. Nechte vychladnout. 

3 Na ořechovou náplň vsypte ořechy a 50 g mandlí na horkou pánev a nechte chvíli opékat, aby se rozvoněly a měly výraznější chuť. Až začnou oříšky a mandle zlátnout, vsypte je do čisté utěrky a třete, dokud se z lískových ořechů neodloupnou hnědé slupky. Ty vyhoďte a takto očištěné ořechy a mandle rozemelte spolu s cukrem najemno. 

4 Zbylých 25 g mandlí opečte také na pánvi a nahrubo nasekejte. Smíchejte směs rozemletých ořechů, kardamom, dřeň z vanilkového lusku a nahrubo nasekané mandle. Přilévejte po částech naušlehanou smetanu a vždy zamíchejte, abyste získali mazlavou, lepivou a sladkou ořechovou hmotu. 

5 Z bochánků odřízněte vršky, mírně je vydlabejte a vnitřky smíchejte s mandlovou náplní. Touto směsí naplňte vydlabané bochánky. Ušlehanou smetanu nastříkejte na semly cukrářským sáčkem. Přiklopte víčkem a pocukrujte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit