Sladší už tohle léto ani nemůže být! Křehká sladká pusinka doplněná šlehačkou a aromatickými třešněmi v sirupu vám naprosto učaruje. Jen pozor, jedna vám asi stačit nebude...
Suroviny
Postup
Třešně omyjte a vypeckujte. Do hrnce vlijte 250 ml vody, přidejte cukr, kyselinu citronovou, badyán a skořici. Přiveďte k varu a zvolna vařte, aby se cukr rozpustil. Odstavte, vsypte třešně, přilijte amaretto a nechte zvolna zchladnout.
Na pusinky rozpalte troubu na 180°C. Plech vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte dotuha se špetkou soli a 1 lžící cukru. Po troškách přidávejte zbylý cukr a sníh, dále šlehejte, až se začne lesknout a půjde vytahovat do špiček.
Škrob smíchejte se skořicí a zapracujte do sněhu. Hmotou naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou a na pečicí papír nastříkejte ozdobně 6 pusinek – aby byly všechny stejně (nebo alespoň obdobně) velké, nakreslete si ze spodní strany pečicího papíru kola o stejném průměru cca 15 cm. Strany udělejte ozdobné a o něco vyšší než střed. Plech vložte do trouby, teplotu snižte na 150°C a pečte pusinky cca 10 minut. Následně pootevřete dvířka, strčte do nich rukojeť vařečky a pusinky ještě cca 1 hodinu sušte při 120°C. Pusinky vyjměte, nechte je vychladnout a opatrně sloupněte z papíru.
Smetanu vyšlehejte dotuha s vanilkovým cukrem. Sněhové dortíčky postavte na talíře, naplňte šlehačkou a tu přelijte sirupem s třešněmi. Zbývající šlehačku a třešně v sirupu podávejte zvlášť.