Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
< 60 min
3,7 (32x)
1. 11. 2018
Slaný koláč s květákem a rozmarýnem
Apetit
Slaný koláč s květákem a rozmarýnem
Apetit


Velmi snadné
< 60 min
3,7 (32x)

Skvělá rodinná večeře i rychlé pohoštění pro přátele!


Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 4 osoby

Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 4 osoby

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu

Chybí vám suroviny?

Další recepty níže

Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 1251 kcal
  • Bílkoviny 53 g
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 81 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2017/11

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:

Hodnocení

3,7/5

Hodnocení receptu

3,7/5
(32 hlasů)
5
4
3
2
1

Sdílet

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2017/11

Listopadové číslo Apetitu vám pomůže hravě překonat pošmournost podzimu. Celé jsme ho totiž pojali jako návod, jak si listopad zamilovat – a věřte nebo ne, s našimi recepty to bude hračka! Právě proto, že předposlední měsíc v roce je v naší zeměpisné šířce šedivý, sychravý a smutný, rozhodli jsme se aspoň na chvíli přenést do Asie a vychutnat si všechny chutě, vůně a hlavně barvy, které tamní kuchyně nabízí. Můžete si tak s námi odskočit do Vietnamu, Thajska i Koreje. Čekají vás nejbarevnější recepty od Kamily Kamu Rundusové, opulentní indická hostina, dezerty plné exotických surovin či speciality z kuchyně šéfkuchaře Zdeňka Křížka. Nechybí ovšem ani recepty z oblíbené dýně či poctivé kachní hody. S novým Apetitem si letošní listopad opravdu užijete! Apetit, napsáno s chutí.

Související články

Bylinky a koření, které vás zahřejí

Některé druhy bylinek a koření v sobě skrývají specifické látky, které v našem těle způsobí rozšíření cév a prokrvení tkání. Díky tomu se dostaví hřejivý účinek. S takovými bylinkami ale zacházejte opatrně, i zde platí staré známé přísloví „Všeho s mírou!“. Pozor by si měly dávat především osoby s vysokým krevním tlakem, zažívacími obtížemi, ale také těhotné ženy.

Skořice

Skořice patří mezi oblíbené druhy koření. Její vůni cítíme hlavně v období Vánoc, kdy se přidává do cukroví nebo svařáku. Vánoce už sice skončily, ale způsobů, jakými do sebe toto hřejivé koření dostat, je i tak spousta. Skořici si můžete přidat do čaje, kávy nebo horkého mléka, čímž tak ještě zvýšíte hřejivost nápoje. Máte rádi sladké snídaně? Pak vám doporučujeme lahodnou krupicovou kaši se skořicí a jablky nebo lívance se skořicí. Skořice kromě sladkých jídel skvěle doplňuje i jídla slaná, zejména pak ta pocházející z arabské kuchyněCizrna s datlemi, skořicí, kurkumou a mandlemi vás zaručeně mile překvapí.

Kromě zahřátí vám skořice pomůže také s chutí k jídlu a správným trávením, působí protizánětlivě, zlepšuje krevní oběh a pomáhá při kašli a nachlazení.

Jaké další bylinky pomáhají s nachlazením? Přečtěte si článek níže.

[[nid:37178]]

Zázvor

Zázvor je známý díky svým léčivým schopnostem, ale také jednoznačně patří mezi suroviny, které mají nejsilnější hřejivé účinky. To nejlepší, co můžete se zázvorem v zimě udělat, je uvařit si z něj horký čaj. Chcete-li skutečnou zázvorovou bombu, přidejte do čaje zázvorový sirup. S prochladnutím i nachlazením vám pomůže náš kuřecí vývar se zázvorem.

Pepř a chilli

Co pálí, to zahřívá. Pokud si nepotrpíte na čajíčky a nevadí vám pořádně ostrá jídla, pak stačí, když si do pokrmu přidáte pořádnou dávku pepře nebo chilli, a vězte, že vám bude horko raz dva. Jak pepř, tak chilli obsahují látky, které povzbuzují krevní oběh, u chilli je však tento účinek ještě větší. Díky vysoké koncentraci kapsaicinu v chilli dochází po jeho konzumaci k rychlému zahřátí končetin a hlavy.

[[nid:25731]]

Rozmarýn

Trpíte na studené nohy? Vyzkoušejte rozmarýn. Kromě toho, že posiluje paměť, je antibakteriální a pomáhá s trávením, také prokrvuje a zahřívá. V kuchyni se rozmarýn nejčastěji používá na dochucení masa a pečených brambor. Rozmarýn můžete používat buď čerstvý, sušený nebo si z něj rovnou vyrobit olej.

Heřmánek, mateřídouška, lípa

Rovněž bylinky jako heřmánek, mateřídouška a lípa mají hřejivé účinky. Z mateřídoušky a heřmánku si uvařte čaj. Spojením těchto dvou bylinek vytvoříte nejen lahodný, ale i hřejivý nápoj. Stačí zalít lžičku sušených květů heřmánku spolu s jednou lžičkou sušené nati mateřídoušky vroucí vodou a nechat 10-15 minut louhovat. Ale pozor na dávkování, mateřídoušku byste neměli konzumovat dlouhodobě. Lípa zase vyvolává pocení, proto je ideální, když se potřebujete takzvaně vypotit. Z lipových květů si udělejte koupel nebo uvařte čaj.

[[nid:37340]]