Slaný koláč s květákem a rozmarýnem

Slaný koláč s květákem a rozmarýnem

Hodnocení receptu
Průměr: 1.8 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1146 kcal
Bílkoviny 39 g
Cukr 123 g
Tuky 58 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá rodinná večeře i rychlé pohoštění pro přátele!

Suroviny

listové těsto 1 bal
cca 300g
vejce 1 ks
na potření
200 g
sýr Taleggio lze nahradit Limburgerem, na kousky
květák 600 g
malá hlávka, nakrájený na plátky o sílé cca 1,5 cm
olivový olej
na pokapání
rozmarýn 3
sůl
vločková

1 Rozehřejte troubu na 200°C. Listové těsto vyválejte a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Asi 2cm od kraje těsta naznačte nožem okraje a těsto propíchejte vidličkou (vyhněte se naznačeným okrajům). Okraje pak potřete rozmíchaným vajíčkem.

2 Těsto pokryjte kousky sýra, na něj položte plátky květáku (můžete použít i mladé vnitřní lístky, přichycené těsně u hlávky) a pokapejte trochou olivového oleje. Dejte do trouby a pečte 20 minut, nebo dokud květák nezačne měknout. Přidejte stonky rozmarýnu (z části můžete odrhnout lístky a posypat jimi koláč, zbytek nechte v celku). Pečte dalších 5 minut, až bude koláč zlatý a náplň propečená. Dochuťte vločkovou solí.

NĚCO NAVÍC
Koláč můžete ochutit třeba i ančovičkami – přidejte je na koláč současně s květákem. Pokud chcete, můžete je předem opláchnout a nechat okapat, nebudou pak tak slané. Nebo můžete na závěr přidat spolu s rozmarýnem olivy. Koláč podávejte s listovým salátkem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit