Skvělá rodinná večeře i rychlé pohoštění pro přátele!
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 200°C. Listové těsto vyválejte a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Asi 2cm od kraje těsta naznačte nožem okraje a těsto propíchejte vidličkou (vyhněte se naznačeným okrajům). Okraje pak potřete rozmíchaným vajíčkem.
Těsto pokryjte kousky sýra, na něj položte plátky květáku (můžete použít i mladé vnitřní lístky, přichycené těsně u hlávky) a pokapejte trochou olivového oleje. Dejte do trouby a pečte 20 minut, nebo dokud květák nezačne měknout. Přidejte stonky rozmarýnu (z části můžete odrhnout lístky a posypat jimi koláč, zbytek nechte v celku). Pečte dalších 5 minut, až bude koláč zlatý a náplň propečená. Dochuťte vločkovou solí.
NĚCO NAVÍC
Koláč můžete ochutit třeba i ančovičkami – přidejte je na koláč současně s květákem. Pokud chcete, můžete je předem opláchnout a nechat okapat, nebudou pak tak slané. Nebo můžete na závěr přidat spolu s rozmarýnem olivy. Koláč podávejte s listovým salátkem.