Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slávky na pivu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1716 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 60 g
Tuky 100 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Opravdová delikatesa, a navíc hotová raz dva! Tato úprava na světlém pivu je hutnější než francouzská klasika s bílým vínem. Mušle podávejte nejlépe s hranolky a majonézou, stejně jako to dělají v Belgii.

Suroviny

na tenké pružky
olivový olej 1 PL
mrkev 1 ks
na kolečka
česnek 2 stroužek
prolisované
větší, na proužky
pivo ½ l
pšeničné (např. Hoegaarden nebo pšeničné Krušovice)
slávky 1 kg
očištěné
hořčice dijonská 1 ČL
možno nahradit tučnou zakysanou smetanou
petrželka 1 svazek
malý, lístky, nasekané
bageta
čerstvá, možno nahradit hranolky s majonézou, k podávání

Postup

1

Na středním plameni rozehřejte hrnec, přidejte anglickou slaninu a olivový olej a chvíli opékejte. Vsypte mrkev a česnek a nechte asi minutu rozvonět. Pak vmíchejte šalotku a restujte ještě další minutu. Vlijte pivo, promíchejte a přiveďte k varu. Do vroucího základu vsypte očištěné slávky, hrnec přiklopte poklicí a vařte na mírném plameni asi 10 minut. V polovině vaření slávky prohoďte. Nakonec vmíchejte dijonskou hořčici, crème fraîche a petrželku. Podávejte ihned s čerstvým bílým pečivem nebo s hranolky a majonézou.

NĚCO NAVÍC
Do základu k mrkvi lze přidat také řapíkatý celer, nakrájený na tenké plátky, a třešňová rajčátka, ta omáčku krásně osvěží.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín