
Snídaňové misky s červenou řepou a halloumi
Salát k snídani se může jevit jako příliš dietní nápad – tenhle je výživný díky kuskusu, vejcím a sýru. Překvapí i kombinací chutí: základem je íránský jogurtový dip borani s červenou řepou a křupavá kořenicí směs dukkah.
Ingredience
- 200 g kuskusu, nejlépe velkého 3 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1,5 citronu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 jarní cibulky, nakrájené najemno
- 50 g směsi zelených salátků (např. baby špenát a rukola)
- 250 g vařené červené řepy
- 150 g řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku, drcený
- 1 červená cibule, na tenká kolečka
- 4 vejce
- 4 lžíce kvasného octa
- 250 g sýra halloumi, nakrájeného na plátky
- 1/2 lžičky černých sezamových semínek
- 2 lžičky koření dukkah (viz Něco navíc)
- malá hrst lístků máty
Příprava jídla
1 Kuskus uvařte podle instrukcí na obalu, přesuňte do mísy, přidejte 1 lžíci olivového oleje a šťávu z 1/2 citronu. Osolte, přidejte nakrájenou jarní cibulku, zelené lupení a nahrubo promíchejte. Odložte.
2 Červenou řepu dejte do mixéru, přidejte jogurt, šťávu z 1/2 citronu, česnek, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Zatím dejte stranou.
3 Cibuli dejte do mísy, přidejte zbylou citronovou šťávu, osolte, promíchejte a nechte odstát.
4 Připravte pošírovaná vejce. Hrnec naplňte vodou, přilijte do něj 4 lžíce kvasného octa a přiveďte k varu. Ztlumte plamen tak, aby se jen tvořily malé bublinky na dně, a pomocí vařečky udělejte v hrnci vír. Rozklepněte do něj opatrně postupně všechna vejce a vařte je 4–5 minut tak, aby žloutek uvnitř zůstal tekutý. Potom je vyjměte opatrně na nahřátý talíř.
5 Zbylý olej rozpalte v pánvi a opečte na něm z obou stran plátky halloumi, pěkně dozlatova.
6 K podávání vytřete misky vrstvou pasty z červené řepy, posypte sezamem a kořením dukkah. Do misek rozdělte kuskus s lupením a cibulkou, navrch rozdělte halloumi, vejce a posypte červenou cibulí, mátou a zbylým kořením dukkah.
NĚCO NAVÍC
Dukkah je směs drcených ořechů a koření, která se podává typicky s chlebem a olivovým olejem. Recept na domácí verzi najdete zde.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář