Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Snídaňové misky s červenou řepou a halloumi

Salát k snídani se může jevit jako příliš dietní nápad – tenhle je výživný díky kuskusu, vejcím a sýru. Překvapí i kombinací chutí: základem je íránský jogurtový dip borani s červenou řepou a křupavá kořenicí směs dukkah.

Vydání: 2019/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT5M
Vaření 0:05
Těstoviny

Ingredience

    • 200 g kuskusu, nejlépe velkého 3 lžíce olivového oleje
    • šťáva z 1,5 citronu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 jarní cibulky, nakrájené najemno
    • 50 g směsi zelených salátků (např. baby špenát a rukola)
    • 250 g vařené červené řepy
    • 150 g řeckého jogurtu
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • 1 červená cibule, na tenká kolečka
    • 4 vejce
    • 4 lžíce kvasného octa
    • 250 g sýra halloumi, nakrájeného na plátky 
    • 1/2 lžičky černých sezamových semínek
    • 2 lžičky koření dukkah (viz Něco navíc)
    • malá hrst lístků máty

Příprava jídla

1 Kuskus uvařte podle instrukcí na obalu, přesuňte do mísy, přidejte 1 lžíci olivového oleje a šťávu z 1/2 citronu. Osolte, přidejte nakrájenou jarní cibulku, zelené lupení a nahrubo promíchejte. Odložte.

2 Červenou řepu dejte do mixéru, přidejte jogurt, šťávu z 1/2 citronu, česnek, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Zatím dejte stranou.

3 Cibuli dejte do mísy, přidejte zbylou citronovou šťávu, osolte, promíchejte a nechte odstát.

4 Připravte pošírovaná vejce. Hrnec naplňte vodou, přilijte do něj 4 lžíce kvasného octa a přiveďte k varu. Ztlumte plamen tak, aby se jen tvořily malé bublinky na dně, a pomocí vařečky udělejte v hrnci vír. Rozklepněte do něj opatrně postupně všechna vejce a vařte je 4–5 minut tak, aby žloutek uvnitř zůstal tekutý. Potom je vyjměte opatrně na nahřátý talíř.

5 Zbylý olej rozpalte v pánvi a opečte na něm z obou stran plátky halloumi, pěkně dozlatova.

6 K podávání vytřete misky vrstvou pasty z červené řepy, posypte sezamem a kořením dukkah. Do misek rozdělte kuskus s lupením a cibulkou, navrch rozdělte halloumi, vejce a posypte červenou cibulí, mátou a zbylým kořením dukkah.

NĚCO NAVÍC
Dukkah je směs drcených ořechů a koření, která se podává typicky s chlebem a olivovým olejem. Recept na domácí verzi najdete zde.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mexické tortilly s brokolicí, salsou verde, labne a vejcem

Toust s jarními cibulkami a sýrem gruyère

REKLAMA

Přidat komentář