Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší recepty s chorizem, pikantní klobáskou ze Španělska

chorizo
ZDROJ: JavierOK/ Pixabay
sdílet:

Patříte-li mezi milovníky výrazných chutí a čas od času si dopřejete prvotřídní uzeninu, zařadili jste chorizo už jistě dávno do svého jídelníčku. Jeho domovinou je Pyrenejský poloostrov, objevit ho můžete třeba v jedné z mnoha verzí španělské paelly. Hodí se i do těstovin nebo na pizzu. Co skvělého si z něj můžete ještě uvařit?

Pečené, smažené, grilované, ale i jen tak, coby studený předkrm: chorizo a recepty z něj patří k nejjednodušším na přípravu. Svou specifickou chuť dostává chorizo při sušení zasyrova.

  • Seženete ho jak v krájené podobě, tak i v celku. Chuťově ho lze přirovnat k maďarské čabajce.

Kromě vepřového, může chorizo obsahovat i maso hovězí či zvěřinu. Chorizo je plnohodnotnou verzí tapas, španělské verze předkrmu a vychutnáte si ho i zastudena, zaměřit byste se měli i na jeho tepelnou úpravu.

Za tepla se totiž z choriza uvolní neodolatelná vůně a chuť zapříčiněná tukem a směsí koření. Chorizo je tak perfektní přísadou do řady pokrmů: k pečeným masům, do těstovin, salátů, rýže nebo fazolí.

  • Setkat se můžete nejen s jeho sušenou, ale i syrovou či uzenou podobou. Neméně zajímavé je pak tzv. ibérico chorizo, vyrobené z masa speciální odrůdy iberských černých vepřů. Pokud jsou navíc tito prémioví vepříci krmeni žaludy, jedná se patrně o ten nejcennější druh choriza tzv. ibérico de bellota.

Koření, které dodá chorizu říz

Základní ingrediencí choriza je kromě vepřového masa i paprika a to hned v několika variantách.

  • Sušené červené chilli papričky přidávané do hrubě nasekaného masa dávají chorizu ostřejší chuť.
  • Uzená španělská paprika Pimentón de Vera zase intenzivní uzený nádech.
  • Mimo papriku pak hledejte v chuťové složce choriza ještě česnek.
  • Na chuti choriza má dále svůj podíl i bílé víno. To podporuje proces fermentace masa a rovněž částečně dodává chorizu jeho specifickou chuť.
  • Někdy se můžete setkat s označením corizo picante, super picante či dulce – pálivé, extra pálivé, jemné.

Španělské speciality se bez choriza neobejdou

Když poprvé objevíte nevšední, odlišnou chuť choriza, pochopíte, proč je součástí tolika jídel, paellou počínaje a omeletou konče. Španělská kuchyně by se bez něj zkrátka neobešla.

  • Španělské tapas bary běžně servírují chorizo jako chuťovku – nakrájené na silnější kolečka v doprovodu s olivami nebo dokonce osmažené a ještě prskající s čerstvým pečivem.
  • Tradiční klobása nesmí chybět ani ve španělském národním jídle paelle. Často bývá tato verze kombinací kuřecího, kterému pikantní kousky klobásky přidají na šťavnatosti i výrazu.
  • Tortilla de chorizo je sofistikovanější verzí klasické španělské tortilly de patatas, kterou můžeme přirovnat k vysoké vaječné omeletě s opečenými bramborami. Tortilla je jedním z nejznámějších španělských předkrmů a obvykle nechybí na menu. Chorizo ji dělá chuťově výraznější a zároveň sytější.

Madridskou specialitou je tzv. cocido madrileño, dušené maso s cizrnou a chorizem. Pokud cizrnu nahradíte fazolemi, máte na stole další neméně oblíbenou španělskou specialitu nesoucí název fabada asturiana. Tento pokrm obsahuje kromě choriza i jiné druhy uzenin, prorostlý vepřový bůček a bílý druh fazolí.

Chorizo je neméně oblíbené i v bývalých španělských koloniálních oblastech Jižní Ameriky. Jihoameričané však jeho servírování pojali po svém a pod názvem choripán zde najdete grilované choziro v housce na způsob hamburgeru.

Výčet několika základních španělských jídel zakončíme specialitou valencijskou tzv. arroz al horno neboli rýží vařenou v jednom hrnci s bramborami, česnekem, chorizem a zeleninou.

Chorizo na návštěvě u sousedů

Španělské chorizo není nepodobné italským pikantním salámům. Nemusíte se ostýchat ho tedy zapojit, i co se italské kuchyně týče. Skvěle však bude chutnat i v některých českých receptech.

  • Těstoviny promíchané na pánvi s opečenými kousky choriza už nic moc víc nepotřebují, stačí k nim na posledních pár vteřin přihodit hrst špenátových listů a večeře je na stole. Neholdujete-li špenátu, vyměňte ho třeba za papriku.
  • Kuskus je známý svou vlastností nasát všechny chutě ostatních ingerdiencí, k čemuž je voňavé chorizo jako dělané. Přidejte cizrnu a máte výživnou a sytou večeři.
  • Chorizo je ideální volbou i co se týče všech možných druhů pizzy s rajčatovým základem.
  • Luštěninové polévky, cizrna, fazole, ale i obiloviny jakými jsou ječné kroupy či bulgur, s těmi všemi si chorizo rovněž skvěle rozumí. 
  • V neposlední řadě se vyplatí schovat si kousek španělské klobásy i na snídani: sázená vejce, míchaná vajíčka, omelety i slané muffiny dostanou s chorizem o minimálně jeden chuťový rozměr navíc.

Zdroj info: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...