0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší recepty s chorizem, pikantní klobáskou ze Španělska

chorizo
ZDROJ: JavierOK/ Pixabay
sdílet:

Patříte-li mezi milovníky výrazných chutí a čas od času si dopřejete prvotřídní uzeninu, zařadili jste chorizo už jistě dávno do svého jídelníčku. Jeho domovinou je Pyrenejský poloostrov, objevit ho můžete třeba v jedné z mnoha verzí španělské paelly. Hodí se i do těstovin nebo na pizzu. Co skvělého si z něj můžete ještě uvařit?

Pečené, smažené, grilované, ale i jen tak, coby studený předkrm: chorizo a recepty z něj patří k nejjednodušším na přípravu. Svou specifickou chuť dostává chorizo při sušení zasyrova.

  • Seženete ho jak v krájené podobě, tak i v celku. Chuťově ho lze přirovnat k maďarské čabajské klobáse.
  • Kromě vepřového, může chorizo obsahovat i maso hovězí či zvěřinu.
  • Chorizo je plnohodnotnou verzí tapas, španělské verze předkrmu a vychutnáte si ho i zastudena, zaměřit byste se měli i na jeho tepelnou úpravu.
  • Zatepla se totiž z choriza uvolní neodolatelná vůně a chuť zapříčiněná tukem a směsí koření.
  • Chorizo je tak perfektní přísadou do řady pokrmů: k pečeným masům, do těstovin, salátů, rýže nebo fazolí.
  • Setkat se můžete nejen s jeho sušenou, ale i syrovou či uzenou podobou. Neméně zajímavé je pak tzv. ibérico chorizo, vyrobené z masa speciální odrůdy iberských černých vepřů. Pokud jsou navíc tito prémiový vepříci krmeni žaludy, jedná se patrně o ten nejcennější druh choriza tzv. ibérico de bellota.

 

Koření, které dodá chorizu říz

Základní ingrediencí choriza je kromě vepřového masa i paprika a to hned v několika variantách.

  • Sušené červené chilli papričky přidávané do hrubě nasekaného masa dávají chorizu ostřejší chuť.
  • Uzená španělská paprika Pimentón de Vera zase intenzivní uzený nádech.
  • Mimo papriku pak hledejte v chuťové složce choriza ještě česnek.
  • Na chuti choriza má dále svůj podíl i bílé víno. To podporuje proces fermentace masa a rovněž částečně dodává chorizu jeho specifickou chuť.
  • Někdy se můžete setkat s označením corizo picante, super picante či dulce – pálivé, extra pálivé, jemné.

 

Španělské speciality se bez choriza neobejdou

Když poprvé objevíte nevšední, odlišnou chuť choriza, pochopíte, proč je součástí tolika jídel, paellou počínaje a omeletou konče. Španělská kuchyně by se bez něj zkrátka neobešla.

  • Španělské tapas bary běžně servírují chorizo jako chuťovku – nakrájené na silnější kolečka v doprovodu s olivami nebo dokonce osmažené a ještě prskající s čerstvým pečivem.
  • Tradiční klobása nesmí chybět ani ve španělském národním jídle paelle. Často bývá tato verze kombinací kuřecího, kterému pikantní kousky klobásky přidají na šťavnatosti i výrazu.
  • Tortilla de chorizo je sofistikovanější verzí klasické španělské tortilly de patatas, kterou můžeme přirovnat k vysoké vaječné omeletě s opečenými bramborami. Tortilla je jedním z nejznámějších španělských předkrmů a obvykle nechybí na menu. Chorizo ji dělá chuťově výraznější a zároveň sytější.
  • Madridskou specialitou je tzv. cocido madrileño, dušené maso s cizrnou a chorizem.
  • Pokud cizrnu nahradíte fazolemi, máte na stole další neméně oblíbenou španělskou specialitu nesoucí název fabada asturiana. Tento pokrm obsahuje kromě choriza i jiné druhy uzenin, prorostlý vepřový bůček a bílý druh fazolí.
  • Chorizo je neméně oblíbené i v bývalých španělských koloniálních oblastech Jižní Ameriky. Jihoameričané však jeho servírování pojali po svém a pod názvem choripán zde najdete grilované choziro v housce na způsob hamburgeru.
  • Výčet několika základních španělských jídel zakončíme specialitou valencijskou tzv. arroz al horno neboli rýží vařenou v jednom hrnci s bramborami, česnekem, chorizem a zeleninou.

 

Chorizo na návštěvě u sousedů

Španělské chorizo není nepodobné italským pikantním salámům. Nemusíte se ostýchat ho tedy zapojit, i co se italské kuchyně týče. Skvěle však bude chutnat i v některých českých receptech.

  • Těstoviny promíchané na pánvi s opečenými kousky choriza už nic moc víc nepotřebují, stačí k nim na posledních pár vteřin přihodit hrst špenátových listů a večeře je na stole. Neholdujete-li špenátu, vyměňte ho třeba za papriku.
  • Kuskus je známý svou vlastností nasát všechny chutě ostatních ingerdiencí, k čemuž je voňavé chorizo jako dělané. Přidejte cizrnu a máte výživnou a sytou večeři.
  • Chorizo je ideální volbou i co se týče všech možných druhů pizzy s rajčatovým základem.
  • Luštěninové polévky, cizrna, fazole, ale i obiloviny jakými jsou ječné kroupy či bulgur, s těmi všemi si chorizo rovněž skvěle rozumí. 
  • V neposlední řadě se vyplatí schovat si kousek španělské klobásy i na snídani: sázená vejce, míchaná vajíčka, omelety i slané muffiny dostanou s chorizem o minimálně jeden chuťový rozměr navíc.

Zdroj info: Apetit

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč