„Srdíčka jsou naším oblíbeným jídlem, protože na tak malou cenu mají vysoký obsah kvalitních bílkovin,“ prozrazuje o svém oblíbeném skromném receptu autorka kuchařek Kamila Procházková.
Suroviny
Postup
Z kuřecích srdíček okrájejte horní části se zbytky cév. Odřezky nevyhazujte, můžete je použít do vývaru. Očištěná srdíčka promíchejte s česnekem, olejem, solí, pepřem a majoránkou. Nechte marinovat do druhého dne.
Zelí na salát nakrájejte na tenké nudličky. V nekovové míse ho posypte cukrem a solí, rukama jej promačkejte, až začne pouštět šťávu a křehnout. Přidejte ocet a olej, promíchejte a dejte do chladničky alespoň na hodinu odležet.
Kroupy propláchněte, zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka, trvá to asi 30–40 minut podle velikosti krup. Slijte a tekutinu uchovejte.
Brambory oloupejte a v osolené vodě uvařte doměkka. Slijte je a rozšťouchejte, smíchejte
s kroupami, máslem, česnekem a majoránkou – sušenou promněte v rukou, čerstvou pokrájejte. Podle potřeby kaši zřeďte tekutinou z krup.
Špejle na napichování špízů namočte předem do studené vody, maso se k nim nebude tolik připékat. Troubu předehřejte na 190°C. Srdíčka napíchejte na špejle jako špízy. Naskládejte do pekáčku a pečte přiklopené do změknutí 30–40 minut, podle potřeby můžete mírně podlít vodou. V polovině pečení špízy odklopte, otočte a pečte již odklopené. Podávejte s kroupovou kaší a zelím.
NĚCO NAVÍC
Pro urychlení vaření můžete kroupy namočit den předem do studené vody.