Recepty s eidamem
Eidam je mírně nasládlý polotuhý sýr z kravského mléka. Má jemnou, nepříliš výraznou chuť, možná pro svou univerzálnost je v Česku cihla eidam tak oblíbený.. Ve srovnání s jinými sýry je téměř bez zápachu a lze ho použít kamkoli. Používá se do sendvičů, na jednohubnky i na chlebíčky. Podobně jako jiné sýry ho můžete nakládat, obalovat a smažit nebo z něj připravit sýrovou omáčku. Čím tučnější je, tím více chuti přinese a tím lépe se v pokrmech roztéká.
...
- Eidam se vyrábí ve formě bochníků o váze 1,5 – 2,5 kg, které zrají v průměru 4 týdny až 15 měsíců.
- Název eidam je odvozen od jeho původního jména, které nese po přístavním městečku Edam v Nizozemsku, kde se vyrábí.
- Na jeden kilogram eidamu je zapotřebí více než 8 litrů mléka.
Celý popis