0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Srbské žebírko

srbske zebirko
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Srbské žebírko

4.3 / 5. Počet hodnocení: 21
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1484 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 72 g
Tuky 83 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuk dodává masu chuť. Kotlety pečte i s ním, kdo chce, odřízne si tučné části na talíři.

Suroviny

sádlo 2 PL
kotleta 4 ks
vepřová kotleta s kostí
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule červená 2 ks
na plátky
česnek 2 stroužek
na plátky
paprika červená 1 ks
na nudličky
paprika žlutá 1 ks
na nudličky
1 ks
čerstvá červená chilli papprička zbavená semen, na nudličky
rajčatový protlak 1 PL
vývar kuřecí 500 ml
lze nahradit hovězím
máslo 1 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
cukr
na dochucení
hranolky
lze nahradit dušeou rýží, k podávání

Postup

1

V široké pánvi nebo kastrolu se silným dnem rozpalte sádlo.

2

Kotlety mírně naklepejte, osolte i opepřete a opečte je po obou stranách zprudka dočervena. Vyjměte a dejte stranou.

3

V uvolněné pánvi opékejte cibuli a česnek 4 minuty dosklovita. Přisypte papriky a chilli papričku a opékejte další 2–3 minuty.

4

Přidejte rajský protlak, míchejte ještě minutu a pak podlijte vývarem.

5

Vraťte do pánve kotlety a duste 30 minut odklopené.

6

V pánvičce rozehřejte máslo, přisypte mouku a míchejte jíšku asi 1 minutu, až zbělá a zpění. Vmíchejte ke kotletám a provařte 10–15 minut.

7

Dochuťte cukrem, případně dosolte a připepřete.

Podávejte s hranolky nebo s rýží.

VYPLATÍ SE VĚDĚT

  • Terminologie. Pojem kotleta se odvozuje od francouzského slova côtelette a znamená ‚žebírko‘ – odtud tedy pochází název pokrmu srbské žebírko. Francouzský termín má však původ v latinském ‚costa‘ neboli (mimo jiné) žebro.
      
  • Ani kousek nazmar. V kuchyni lze zpracovat téměř všechno. Kosti se hodí pod maso, nebo je uložte do mrazáku a pak je použijte k přípravě vývaru. Vašek Frič radí kosti osolit, opepřit, přidat kmín a česnek a upéct doměkka. „Pak je vezměte do ruky a okousejte z nich masíčko takzvaně na drzouna,“ říká.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Komentáře

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč