Tuk dodává masu chuť. Kotlety pečte i s ním, kdo chce, odřízne si tučné části na talíři.
Suroviny
sádlo
2
PL
kotleta
4
ks
vepřová kotleta s kostí
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule červená
2
ks
na plátky
česnek
2
stroužek
na plátky
paprika červená
1
ks
na nudličky
paprika žlutá
1
ks
na nudličky
1
ks
čerstvá červená chilli papprička zbavená semen, na nudličky
rajčatový protlak
1
PL
vývar kuřecí
500
ml
lze nahradit hovězím
máslo
1
PL
mouka pšeničná hladká
1
PL
cukr
na dochucení
hranolky
lze nahradit dušeou rýží, k podávání
Postup
1
V široké pánvi nebo kastrolu se silným dnem rozpalte sádlo.
2
Kotlety mírně naklepejte, osolte i opepřete a opečte je po obou stranách zprudka dočervena. Vyjměte a dejte stranou.
3
V uvolněné pánvi opékejte cibuli a česnek 4 minuty dosklovita. Přisypte papriky a chilli papričku a opékejte další 2–3 minuty.
4
Přidejte rajský protlak, míchejte ještě minutu a pak podlijte vývarem.
5
Vraťte do pánve kotlety a duste 30 minut odklopené.
6
V pánvičce rozehřejte máslo, přisypte mouku a míchejte jíšku asi 1 minutu, až zbělá a zpění. Vmíchejte ke kotletám a provařte 10–15 minut.
7
Dochuťte cukrem, případně dosolte a připepřete.
Podávejte s hranolky nebo s rýží.
VYPLATÍ SE VĚDĚT
- Terminologie. Pojem kotleta se odvozuje od francouzského slova côtelette a znamená ‚žebírko‘ – odtud tedy pochází název pokrmu srbské žebírko. Francouzský termín má však původ v latinském ‚costa‘ neboli (mimo jiné) žebro.
- Ani kousek nazmar. V kuchyni lze zpracovat téměř všechno. Kosti se hodí pod maso, nebo je uložte do mrazáku a pak je použijte k přípravě vývaru. Vašek Frič radí kosti osolit, opepřit, přidat kmín a česnek a upéct doměkka. „Pak je vezměte do ruky a okousejte z nich masíčko takzvaně na drzouna,“ říká.
Komentáře
Anonym
17.05.2015 13:21
Výborné pouze vývaru je
Výborné pouze vývaru je potřeba trochu více aby tam byla omáčka.