Srbské žebírko

srbske zebirko
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Srbské žebírko

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 788 kcal
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 72 g
Tuky 43 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuk dodává masu chuť. Kotlety pečte i s ním, kdo chce, odřízne si tučné části na talíři.

Suroviny

sádlo 2 PL
4 ks
vepřová kotleta s kostí
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule červená 2 ks
na plátky
česnek 2 stroužek
na plátky
paprika červená 1 ks
na nudličky
paprika žlutá 1 ks
na nudličky
1 ks
čerstvá červená chilli papprička zbavená semen, na nudličky
rajčatový protlak 1 PL
vývar kuřecí 500 ml
lze nahradit hovězím
máslo 1 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
cukr
na dochucení
hranolky
lze nahradit dušeou rýží, k podávání

Postup

1

V široké pánvi nebo kastrolu se silným dnem rozpalte sádlo.

2

Kotlety mírně naklepejte, osolte i opepřete a opečte je po obou stranách zprudka dočervena. Vyjměte a dejte stranou.

3

V uvolněné pánvi opékejte cibuli a česnek 4 minuty dosklovita. Přisypte papriky a chilli papričku a opékejte další 2–3 minuty.

4

Přidejte rajský protlak, míchejte ještě minutu a pak podlijte vývarem.

5

Vraťte do pánve kotlety a duste 30 minut odklopené.

6

V pánvičce rozehřejte máslo, přisypte mouku a míchejte jíšku asi 1 minutu, až zbělá a zpění. Vmíchejte ke kotletám a provařte 10–15 minut.

7

Dochuťte cukrem, případně dosolte a připepřete.

Podávejte s hranolky nebo s rýží.

VYPLATÍ SE VĚDĚT

  • Terminologie. Pojem kotleta se odvozuje od francouzského slova côtelette a znamená ‚žebírko‘ – odtud tedy pochází název pokrmu srbské žebírko. Francouzský termín má však původ v latinském ‚costa‘ neboli (mimo jiné) žebro.
      
  • Ani kousek nazmar. V kuchyni lze zpracovat téměř všechno. Kosti se hodí pod maso, nebo je uložte do mrazáku a pak je použijte k přípravě vývaru. Vašek Frič radí kosti osolit, opepřit, přidat kmín a česnek a upéct doměkka. „Pak je vezměte do ruky a okousejte z nich masíčko takzvaně na drzouna,“ říká.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Komentáře

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit