0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Srbské žebírko

srbske zebirko
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Srbské žebírko

4.3 / 5. Počet hodnocení: 21
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1484 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 72 g
Tuky 83 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuk dodává masu chuť. Kotlety pečte i s ním, kdo chce, odřízne si tučné části na talíři.

Suroviny

sádlo 2 PL
kotleta 4 ks
vepřová kotleta s kostí
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule červená 2 ks
na plátky
česnek 2 stroužek
na plátky
paprika červená 1 ks
na nudličky
paprika žlutá 1 ks
na nudličky
1 ks
čerstvá červená chilli papprička zbavená semen, na nudličky
rajčatový protlak 1 PL
vývar kuřecí 500 ml
lze nahradit hovězím
máslo 1 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
cukr
na dochucení
hranolky
lze nahradit dušeou rýží, k podávání

Postup

1

V široké pánvi nebo kastrolu se silným dnem rozpalte sádlo.

2

Kotlety mírně naklepejte, osolte i opepřete a opečte je po obou stranách zprudka dočervena. Vyjměte a dejte stranou.

3

V uvolněné pánvi opékejte cibuli a česnek 4 minuty dosklovita. Přisypte papriky a chilli papričku a opékejte další 2–3 minuty.

4

Přidejte rajský protlak, míchejte ještě minutu a pak podlijte vývarem.

5

Vraťte do pánve kotlety a duste 30 minut odklopené.

6

V pánvičce rozehřejte máslo, přisypte mouku a míchejte jíšku asi 1 minutu, až zbělá a zpění. Vmíchejte ke kotletám a provařte 10–15 minut.

7

Dochuťte cukrem, případně dosolte a připepřete.

Podávejte s hranolky nebo s rýží.

VYPLATÍ SE VĚDĚT

  • Terminologie. Pojem kotleta se odvozuje od francouzského slova côtelette a znamená ‚žebírko‘ – odtud tedy pochází název pokrmu srbské žebírko. Francouzský termín má však původ v latinském ‚costa‘ neboli (mimo jiné) žebro.
      
  • Ani kousek nazmar. V kuchyni lze zpracovat téměř všechno. Kosti se hodí pod maso, nebo je uložte do mrazáku a pak je použijte k přípravě vývaru. Vašek Frič radí kosti osolit, opepřit, přidat kmín a česnek a upéct doměkka. „Pak je vezměte do ruky a okousejte z nich masíčko takzvaně na drzouna,“ říká.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit