Srbské žebírko

Srbské žebírko

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 788 kcal
Bílkoviny 18 g
Cukr 72 g
Tuky 43 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tuk dodává masu chuť. Kotlety pečte i s ním, kdo chce, odřízne si tučné části na talíři.

Suroviny

sádlo 2 PL
4 ks
vepřová kotleta s kostí
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule červená 2 ks
na plátky
česnek 2 stroužek
na plátky
paprika červená 1 ks
na nudličky
paprika žlutá 1 ks
na nudličky
1 ks
čerstvá červená chilli papprička zbavená semen, na nudličky
rajčatový protlak 1 PL
vývar kuřecí 500 ml
lze nahradit hovězím
máslo 1 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
cukr
na dochucení
hranolky
lze nahradit dušeou rýží, k podávání

1 V široké pánvi nebo kastrolu se silným dnem rozpalte sádlo. Kotlety mírně naklepejte, osolte i opepřete a opečte je po obou stranách zprudka dočervena. Vyjměte a dejte stranou. V uvolněné pánvi opékejte cibuli a česnek 4 minuty dosklovita. Přisypte papriky a chilli papričku a opékejte další 2–3 minuty. Přidejte rajský protlak, míchejte ještě minutu a pak podlijte vývarem.

2 Vraťte do pánve kotlety a duste 30 minut odklopené. V pánvičce rozehřejte máslo, přisypte mouku a míchejte jíšku asi 1 minutu, až zbělá a zpění. Vmíchejte ke kotletám a provařte 10–15 minut. Dochuťte cukrem, případně dosolte a připepřete.

3 Podávejte s hranolky nebo s rýží.

Embedded node

VYPLATÍ SE VĚDĚT

  • Terminologie. Pojem kotleta se odvozuje od francouzského slova côtelette a znamená ‚žebírko‘ – odtud tedy pochází název pokrmu srbské žebírko. Francouzský termín má však původ v latinském ‚costa‘ neboli (mimo jiné) žebro.
  • Ani kousek nazmar. V kuchyni lze zpracovat téměř všechno. Kosti se hodí pod maso, nebo je uložte do mrazáku a pak je použijte k přípravě vývaru. Vašek Frič radí kosti osolit, opepřit, přidat kmín a česnek a upéct doměkka. „Pak je vezměte do ruky a okousejte z nich masíčko takzvaně na drzouna,“ říká.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit