Zatímco Štědrý den se na Slovensku nesl v postním duchu, na Boží hod se jedlo maso. Vedle dodnes oblíbené husy, kachny či krůty se podávala i zvěřina.
Suroviny
Postup
Maso osolte, opepřete a v hlubší pánvi či velkém rendlíku na oleji zprudka opečte spolu s tymiánem ze všech stran dohněda. Pak maso vyjměte na nahřátý talíř a uložte do tepla. Můžete ho například dát do trouby zahřáté na 100–110°C. Maso po 10 minutách zakryjte alobalem a troubu pak vypněte.
Připravte omáčku. Do výpeku v pánvi či rendlíku přidejte nakrájenou mrkev, petržel a celer. Osolte a zprudka opékejte asi 2 minuty. Zmírněte oheň, přidejte cibuli a opékejte ji dosklovita (dejte pozor, abyste cibuli či zeleninu nepřipálili, omáčka by byla hořká). Přidejte rajčatovou pastu, krátce orestujte, podlijte vínem, nechte krátce odpařit alkohol a vzápětí přidejte povidla. Zamíchejte, prohřejte a pak vlijte tolik vývaru, aby byla zelenina skoro ponořená. Přidejte tymián a divoké koření. Zeleninu vařte pod pokličkou doměkka (30–45 minut), podle potřeby a chuti můžete přilít další vývar, víno či obojí. Pak vyjměte koření i snítky tymiánu, zeleninu rozmixujte a/nebo propasírujte. Podle potřeby dolaďte povidly, solí a pepřem a ještě krátce provařte.
Na placky nastrouhejte či prolisujte oloupané brambory, osolte, přidejte vejce a jen tolik mouky, aby vzniklo těsto. Pracujte rychle. Těsto rozválejte na tloušťku 1 cm a vykrájejte z něj cca 5cm kolečka. Opékejte je v pánvi na troše oleje z obou stran dozlatova a udržujte teplé.
Slaninu opečte nejlépe nasucho v pánvi dokřupava, pak přidejte sušené švestky a také je krátce opečte. Odstavte.
Nakrájené maso podávejte s omáčkou, opečenou slaninou a švestkami, doplněné bramborovými plackami. Lze dozdobit čerstvými snítkami tymiánu.