Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Srnčí hřbet s povidlovou omáčkou a plackami
Srnčí hřbet s povidlovou omáčkou a plackami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Srnčí hřbet s povidlovou omáčkou a plackami

5/5 Počet hodnocení: 2
Do dvou hodin Snadné Pro 5–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7602 kcal
Bílkoviny 435 g
Sacharidy 1016 g
Tuky 162 g
Vláknina 120 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zatímco Štědrý den se na Slovensku nesl v postním duchu, na Boží hod se jedlo maso. Vedle dodnes oblíbené husy, kachny či krůty se podávala i zvěřina.

Suroviny

hřbet bez kosti, odblaněný, o pokojové teplotě
sůl
pepř
čerstvě mletý
řepkový olej 3 PL
nebo olivový
tymián
pár snítek
slanina 4 plátky
nakrájená na tenké nudličky
sušené švestky 8 ks
nakrájené
Na omáčku
mrkev 2 ks
očištěné a nakrájené nadrobno
petržel 1 ks
očištěná a nakrájená nadrobno
malý kousek, očištěný a nakrájený nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená nadrobno
rajčatová pasta 2 ks
nebo protlak
suché
švestková povidla 5 PL
nebo víc, podle chuti
vývar hovězí 300 ml
nebo zvěřinový
tymián
pár snítek + na ozdobení
divoké koření
7 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 2–3 jalovčinky + 1/2 lžičky celého kmínu – zavázané do kousku gázy či plátýnka nebo zavřené v nerezovém vajíčku
Na bramborové placky
uvařené den předem ve slupce a vychladlé
sůl 1 ČL
vejce 1 ks
mouka pšeničná hrubá 200 g
rostlinný olej
na opékání

Postup

1

Maso osolte, opepřete a v hlubší pánvi či velkém rendlíku na oleji zprudka opečte spolu s tymiánem ze všech stran dohněda. Pak maso vyjměte na nahřátý talíř a uložte do tepla. Můžete ho například dát do trouby zahřáté na 100–110°C. Maso po 10 minutách zakryjte alobalem a troubu pak vypněte.

2

Připravte omáčku. Do výpeku v pánvi či rendlíku přidejte nakrájenou mrkev, petržel a celer. Osolte a zprudka opékejte asi 2 minuty. Zmírněte oheň, přidejte cibuli a opékejte ji dosklovita (dejte pozor, abyste cibuli či zeleninu nepřipálili, omáčka by byla hořká). Přidejte rajčatovou pastu, krátce orestujte, podlijte vínem, nechte krátce odpařit alkohol a vzápětí přidejte povidla. Zamíchejte, prohřejte a pak vlijte tolik vývaru, aby byla zelenina skoro ponořená. Přidejte tymián a divoké koření. Zeleninu vařte pod pokličkou doměkka (30–45 minut), podle potřeby a chuti můžete přilít další vývar, víno či obojí. Pak vyjměte koření i snítky tymiánu, zeleninu rozmixujte a/nebo propasírujte. Podle potřeby dolaďte povidly, solí a pepřem a ještě krátce provařte.

3

Na placky nastrouhejte či prolisujte oloupané brambory, osolte, přidejte vejce a jen tolik mouky, aby vzniklo těsto. Pracujte rychle. Těsto rozválejte na tloušťku 1 cm a vykrájejte z něj cca 5cm kolečka. Opékejte je v pánvi na troše oleje z obou stran dozlatova a udržujte teplé.

4

Slaninu opečte nejlépe nasucho v pánvi dokřupava, pak přidejte sušené švestky a také je krátce opečte. Odstavte.

5

Nakrájené maso podávejte s omáčkou, opečenou slaninou a švestkami, doplněné bramborovými plackami. Lze dozdobit čerstvými snítkami tymiánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč