Srnčí masové koule s houbovým ragú

Srnčí masové koule s houbovým ragú

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3585 kcal
Bílkoviny 180 g
Cukr 336 g
Tuky 138 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Česku asi nejpopulárnější skandinávské jídlo budete podle tohoto receptu vařit celou zimu. Kromě skvělé chuti mají masové kuličky ještě jednu přednost – lze je i s omáčkou zamrazit a mít tak stále po ruce. 

Suroviny

slunečnicový olej 1 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužek
drcené
kopr 0.25 svazek
nasekaný
srnčí maso 500 g
lze nahradit libovým hovězím mletým
toustový chléb 80 g
rozmixovaný
vejce 1 ks
lehce prošlehané
hořčice dijonská 70 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 60 g
400 g
směs hub my použili krémové žampiony, hlívu královskou a ústřičnou
0.5 ČL
uzená paprika mletá
mouka pšeničná hladká 1 PL
rajčatová pasta 1 PL
lze nahradit zahuštěným protlakem doppio concentrato / rozmixovanými sušenými rajčaty
vývar hovězí 400 ml
silný, domácí
brandy 80 ml
zakysaná smetana 150 g
30%, lze nahradit crème fraîche
tagliatelle 400 g
lze nahradit jinými dlouhými těstovinami
mák celý 1 PL
nemletý
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná

1 V hluboké pánvi na 1 lžíci oleje opékejte cibuli 3–4 minuty dosklovita. Přidejte česnek a ještě minutu míchejte. Přendejte do mísy a nechte vychladnout. Promíchejte s koprem, mletým masem, chlebem, vejcem a 2 lžičkami hořčice. Osolte, opepřete a ze směsi vytvarujte asi 30 kuliček. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě předehřáté na 200°C dozlatova. Trvá to asi 20 minut. Pak uchovejte horké.

2 Mezitím do uvolněné pánve dejte 30g másla a zprudka na něm opékejte houby 4–5 minut dozlatova. Vsypte papriku a mouku a míchejte 1 minutu. Přidejte rajčatovou pastu a zalijte vývarem a brandy. Rozmíchejte a vařte 7–8 minut do zhoustnutí. Pak vložte upečené masové kuličky, přidejte zakysanou smetanu a zbylou hořčici a prohřívejte 5 minut.

3 Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Sceďte je a promíchejte s mákem, půlkou petrželky a zbylými 30g másla. Na závěr osolte.

4 Rozdělte těstoviny a ragú na talíře, posypte zbylou petrželkou a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit