V Česku asi nejpopulárnější skandinávské jídlo budete podle tohoto receptu vařit celou zimu. Kromě skvělé chuti mají masové kuličky ještě jednu přednost – lze je i s omáčkou zamrazit a mít tak stále po ruce.
Suroviny
1 V hluboké pánvi na 1 lžíci oleje opékejte cibuli 3–4 minuty dosklovita. Přidejte česnek a ještě minutu míchejte. Přendejte do mísy a nechte vychladnout. Promíchejte s koprem, mletým masem, chlebem, vejcem a 2 lžičkami hořčice. Osolte, opepřete a ze směsi vytvarujte asi 30 kuliček. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě předehřáté na 200°C dozlatova. Trvá to asi 20 minut. Pak uchovejte horké.
2 Mezitím do uvolněné pánve dejte 30g másla a zprudka na něm opékejte houby 4–5 minut dozlatova. Vsypte papriku a mouku a míchejte 1 minutu. Přidejte rajčatovou pastu a zalijte vývarem a brandy. Rozmíchejte a vařte 7–8 minut do zhoustnutí. Pak vložte upečené masové kuličky, přidejte zakysanou smetanu a zbylou hořčici a prohřívejte 5 minut.
3 Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Sceďte je a promíchejte s mákem, půlkou petrželky a zbylými 30g másla. Na závěr osolte.
4 Rozdělte těstoviny a ragú na talíře, posypte zbylou petrželkou a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 45+ báječné houbové recepty(46 receptů)
- 18x originální těstoviny(18 receptů)
- 20 nejlepších zvěřinových receptů(20 receptů)
- Jednoduché, rychlé a výtečné. 26 receptů na různé masové kuličky, které zvládne každý(26 receptů)
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů)
- Nejlepší těstoviny a omáčky: 55 ověřených receptů(55 receptů)
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(116 receptů)