0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šťavnatá dušená divočina
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2122 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 314 g
Tuky 26 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dlouhé a pomalé vaření zjemní tužší kousky zvěřiny; zelenina jí dodá příjemně nasládlou zemitou chuť. Dejte přednost trochu prorostlému masu – libové se snadno převaří a vysuší.

Suroviny

olivový olej
lze nahradit máslem, na osmahnutí
mrkev 2 ks
nahrubo
petržel 140 g
lze nahradit pastiňákem, nahrubo
cibule 2 ks
nahrubo
řapíkatý celer 3 ks
nahrubo
česnek 1 stroužek
rozmačkaný
mouka pšeničná hladká 5 PL
sůl
pepř
1 kg
srnčí z kýty lze nahradit pleckem srnčím či jelení kýto či pleckem, případně hovětí kližkou či přední, velké kusy
2 PL
rybízové želé lze nahradit džemem
suché
vývar hovězí 450 ml
tymián 2
bobkový list 1 ks

Postup

1

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160⁰ C. Ve velkém těžkém kastrolu (který můžete dát do trouby) osmahněte na troše oleje s máslem zeleninu; trvá to tři až čtyři minuty. Přidejte česnek, minutu míchejte a pak obsah hrnce přesuňte do mísy.

2

Do igelitového sáčku nasypejte mouku, osolte ji, opepřete a přidejte maso; důkladně protřepejte, aby se ze všech stran obalilo. Přilijte do hrnce olej a maso zprudka opékejte dohněda; občas zamíchejte. Pokud nemáte dostatečně velký hrnec, raději maso opékejte po částech. Přesuňte ho k zelenině.

3

Do hrnce dejte rybízové želé nebo džem a víno; směs přiveďte k varu a vařečkou odškrábněte ze dna případné přípečky. Přidejte vývar, tymián, bobkový list, maso a zeleninu. Ochuťte a přiveďte k varu. Přikryjte poklicí a dejte dusit do trouby tak, aby maso změklo; trvá to asi hodinu a půl. Podávejte s bramborovou kaší a kapustou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č. 1/07, str.46

jana Pliskova

Výborná chuť! Pochutnala si celá rodinka a příští divočina bude zase podle tohoto receptu, s bramborovou kašičkou je to mňamka!

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...