Šťavnatá dušená divočina

Šťavnatá dušená divočina

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 (22)
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2122 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 314 g
Tuky 26 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Dlouhé a pomalé vaření zjemní tužší kousky zvěřiny; zelenina jí dodá příjemně nasládlou zemitou chuť. Dejte přednost trochu prorostlému masu – libové se snadno převaří a vysuší.

Suroviny

olivový olej
lze nahradit máslem, na osmahnutí
mrkev 2 ks
nahrubo
petržel 140 g
lze nahradit pastiňákem, nahrubo
cibule 2 ks
nahrubo
řapíkatý celer 3 ks
nahrubo
česnek 1 stroužek
rozmačkaný
mouka pšeničná hladká 5 PL
sůl
pepř
1 kg
srnčí z kýty lze nahradit pleckem srnčím či jelení kýto či pleckem, případně hovětí kližkou či přední, velké kusy
2 PL
rybízové želé lze nahradit džemem
víno červené 450 ml
suché
vývar hovězí 450 ml
tymián 2
bobkový list 1 ks
1.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160⁰ C. Ve velkém těžkém kastrolu (který můžete dát do trouby) osmahněte na troše oleje s máslem zeleninu; trvá to tři až čtyři minuty. Přidejte česnek, minutu míchejte a pak obsah hrnce přesuňte do mísy.

2.  Do igelitového sáčku nasypejte mouku, osolte ji, opepřete a přidejte maso; důkladně protřepejte, aby se ze všech stran obalilo. Přilijte do hrnce olej a maso zprudka opékejte dohněda; občas zamíchejte. Pokud nemáte dostatečně velký hrnec, raději maso opékejte po částech. Přesuňte ho k zelenině.

3.  Do hrnce dejte rybízové želé nebo džem a víno; směs přiveďte k varu a vařečkou odškrábněte ze dna případné přípečky. Přidejte vývar, tymián, bobkový list, maso a zeleninu. Ochuťte a přiveďte k varu. Přikryjte poklicí a dejte dusit do trouby tak, aby maso změklo; trvá to asi hodinu a půl. Podávejte s bramborovou kaší a kapustou.

Komentáře

jana Pliskova

Výborná chuť! Pochutnala si celá rodinka a příští divočina bude zase podle tohoto receptu, s bramborovou kašičkou je to mňamka!

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit