Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šťavnatá dušená divočina
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2122 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 314 g
Tuky 26 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dlouhé a pomalé vaření zjemní tužší kousky zvěřiny; zelenina jí dodá příjemně nasládlou zemitou chuť. Dejte přednost trochu prorostlému masu – libové se snadno převaří a vysuší.

Suroviny

olivový olej
lze nahradit máslem, na osmahnutí
mrkev 2 ks
nahrubo
petržel 140 g
lze nahradit pastiňákem, nahrubo
nahrubo
řapíkatý celer 3 ks
nahrubo
česnek 1 stroužek
rozmačkaný
sůl
pepř
1 kg
srnčí z kýty lze nahradit pleckem srnčím či jelení kýto či pleckem, případně hovětí kližkou či přední, velké kusy
2 PL
rybízové želé lze nahradit džemem
suché
vývar hovězí 450 ml
tymián 2

Postup

1

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160⁰ C. Ve velkém těžkém kastrolu (který můžete dát do trouby) osmahněte na troše oleje s máslem zeleninu; trvá to tři až čtyři minuty. Přidejte česnek, minutu míchejte a pak obsah hrnce přesuňte do mísy.

2

Do igelitového sáčku nasypejte mouku, osolte ji, opepřete a přidejte maso; důkladně protřepejte, aby se ze všech stran obalilo. Přilijte do hrnce olej a maso zprudka opékejte dohněda; občas zamíchejte. Pokud nemáte dostatečně velký hrnec, raději maso opékejte po částech. Přesuňte ho k zelenině.

3

Do hrnce dejte rybízové želé nebo džem a víno; směs přiveďte k varu a vařečkou odškrábněte ze dna případné přípečky. Přidejte vývar, tymián, bobkový list, maso a zeleninu. Ochuťte a přiveďte k varu. Přikryjte poklicí a dejte dusit do trouby tak, aby maso změklo; trvá to asi hodinu a půl. Podávejte s bramborovou kaší a kapustou.

Související články

Komentáře

12.02.2015 14:15

Výborná chuť! Pochutnala si celá rodinka a příští divočina bude zase podle tohoto receptu, s bramborovou kašičkou je to mňamka!

17.10.2007 09:39
Recept se nachází v č. 1/07, str.46

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...