0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zvěřinový boršč

Zvěřinový boršč

3.3 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3161 kcal
Bílkoviny 254 g
Sacharidy 582 g
Tuky 31 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Existují desítky receptů na boršč, které jsou více či méně původní. Až ochutnáte tenhle, bude vám jedno, že má ke klasice daleko. Je prostě božský!

Suroviny

bobkový list 2 ks
nejlépe čerstvý
sůl 1 ČL
+ na dochucení
pepř 1 ČL
mletý + na dochucení
jalovec 2 kuličky
daňčí maso 500 g
lze nahradit jelením či srnčím, na kostky, nebo o něco méně masa + kosti na vyvaření
brambory 4 ks
oškrabané či oloupané, na menší kostky
červená řepa 6
střední
fazole 250 g
žluté fazolové lusky
fazole 250 g
zelené fazolové lusky
zakysaná smetana
k podávání

1 Do hrnce nalijte 3–3,5 litru vody. Přidejte bobkový list, sůl, pepř, jalovec a maso a přiveďte k varu. Řepu oloupejte a nakrájejte na ploché kousky velikosti sousta a přidejte je do hrnce. Přiveďte k varu, snižte oheň a vařte, dokud směs úplně nezčervená. Ochutnejte, případně dosolte a dopepřete.

2 Asi po 40 minutách přidejte brambory, o chvíli později žluté fazolky a zelené fazolky. Podle chuti dosolte. Až brambory změknou, je boršč hotový. Podávejte se zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC
Zeleninu v boršči můžete různě obměňovat, i když červená řepa je základ. Pokud chcete polévku pozvednout na sváteční, podávejte ji navíc s kolečky opečené zvěřinové klobásy.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit