Korpus:
troubu rozehřejte na 160 stupňů.
V rendlíku rozpusťte pomalu máslo a přidejte k němu cukr (třtinový i vanilkový), který v horkém másle také rozpusťte.
Do mísy nasypte polentu, pomleté mandle a kypřicí prášek. Přidejte i nastrouhanou pomerančovou kůru (strouhejte jen kůru – oranžovou část, bílá část je hořká!) a pomerančovou šťávu. Nakonec přidejte vejce a máslo s rozpuštěným cukrem a vše důkaldně promíchejte, aby vzniklo celistvé těsto.
Formu vyložte pečicím papírem, vlijte do ní těsto a dejte péct na 45 minut do trouby.Po upečení nechte vychladnout.
Sirup
Cukr vysypte na pánev a zalijte ho pomerančovou šťávou. Zapněte si plotýnku na středně vyšší stupeň a za občasného míchání zahřívejte, dokud se nevytvoří sirup. Trvá to cca 10 minut. Vznikne zredukovaná šťáva. Neměla by to být hustá hmota, naopak by sirup měl být trochu tekutější.
Korpus vyndejte z formy, ale ještě neoddělávejte pečicí papír. Korpus shora polijte sirupem (měl by stéct i po stranách). Takto připravený korpus dejte nejlépe přes noc do lednice.
Druhý den jej ozdobte krémem.
Krém
Korpus, který si přes noc odpočinul v lednici, nyní pomažte zakysanou smetanou a posypte nasekanými pistáciemi. Můžete ihned podávat. (Koláč uchovávejte v lednici a podávejte ho vychlazený, aby byl správně osvěžující.) Místo pistácií můžete použít jiné ořechy (vlašské, mandle
Suroviny
Porce
Suroviny
Porce
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu Zkopírováno
Chybí vám suroviny?
Další recepty nížeNutriční hodnoty
Na 1 porci
- Energie 667.88 kcal
- Bílkoviny 11.13 g
- Sacharidy 56.13 g
- Tuky 42.13 g