Suroviny
Korpus:
troubu rozehřejte na 160 stupňů.
V rendlíku rozpusťte pomalu máslo a přidejte k němu cukr (třtinový i vanilkový), který v horkém másle také rozpusťte.
Do mísy nasypte polentu, pomleté mandle a kypřicí prášek. Přidejte i nastrouhanou pomerančovou kůru (strouhejte jen kůru – oranžovou část, bílá část je hořká!) a pomerančovou šťávu. Nakonec přidejte vejce a máslo s rozpuštěným cukrem a vše důkaldně promíchejte, aby vzniklo celistvé těsto.
Formu vyložte pečicím papírem, vlijte do ní těsto a dejte péct na 45 minut do trouby.Po upečení nechte vychladnout.
Sirup
Cukr vysypte na pánev a zalijte ho pomerančovou šťávou. Zapněte si plotýnku na středně vyšší stupeň a za občasného míchání zahřívejte, dokud se nevytvoří sirup. Trvá to cca 10 minut. Vznikne zredukovaná šťáva. Neměla by to být hustá hmota, naopak by sirup měl být trochu tekutější.
Korpus vyndejte z formy, ale ještě neoddělávejte pečicí papír. Korpus shora polijte sirupem (měl by stéct i po stranách). Takto připravený korpus dejte nejlépe přes noc do lednice.
Druhý den jej ozdobte krémem.
Krém
Korpus, který si přes noc odpočinul v lednici, nyní pomažte zakysanou smetanou a posypte nasekanými pistáciemi. Můžete ihned podávat. (Koláč uchovávejte v lednici a podávejte ho vychlazený, aby byl správně osvěžující.) Místo pistácií můžete použít jiné ořechy (vlašské, mandle