0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šťavnatý pomerančový koláč bezlepkový

Šťavnatý pomerančový koláč bezlepkový

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5343 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 449 g
Tuky 337 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
máslo 200 g
třtinový cukr 200 g
vejce 3 ks
vanilkový cukr 20 g
bio
mandle 200 g
namleté
mouka kukuřičná 100 g
pomeranč 2 ks
kůra
pomerančová šťáva
kypřicí prášek do pečiva
bezlepkový
Sirup
pomerančová šťáva
ze čtyř pomerančů
třtinový cukr 120 g
zakysaná smetana 200 g
pistácie
nasekané

Korpus:

troubu rozehřejte na 160 stupňů.

V rendlíku rozpusťte pomalu máslo a přidejte k němu cukr (třtinový i vanilkový), který v horkém másle také rozpusťte.

Do mísy nasypte polentu, pomleté mandle a kypřicí prášek. Přidejte i nastrouhanou pomerančovou kůru (strouhejte jen kůru – oranžovou část, bílá část je hořká!) a pomerančovou šťávu. Nakonec přidejte vejce a máslo s rozpuštěným cukrem a vše důkaldně promíchejte, aby vzniklo celistvé těsto.

Formu vyložte pečicím papírem, vlijte do ní těsto a dejte péct na 45 minut do trouby.Po upečení nechte vychladnout.

Sirup

Cukr vysypte na pánev a zalijte ho pomerančovou šťávou. Zapněte si plotýnku na středně vyšší stupeň a za občasného míchání zahřívejte, dokud se nevytvoří sirup. Trvá to cca 10 minut. Vznikne zredukovaná šťáva. Neměla by to být hustá hmota, naopak by sirup měl být trochu tekutější.

Korpus vyndejte z formy, ale ještě neoddělávejte pečicí papír. Korpus shora polijte sirupem (měl by stéct i po stranách). Takto připravený korpus dejte nejlépe přes noc do lednice.

Druhý den jej ozdobte krémem.

Krém

Korpus, který si přes noc odpočinul v lednici, nyní pomažte zakysanou smetanou a posypte nasekanými pistáciemi. Můžete ihned podávat. (Koláč uchovávejte v lednici a podávejte ho vychlazený, aby byl správně osvěžující.) Místo pistácií můžete použít jiné ořechy (vlašské, mandle

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit