0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné na 1-2 věnce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7575 kcal
Bílkoviny 220 g
Sacharidy 836 g
Tuky 346 g
Vláknina 124 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečivem ozdobte proutěný bílý věnec a máte adventní ozdobu na dveře či stůl.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 kg
máslo 140 g
sádlo 100 g
domácí nebo rozpuštěné máslo
droždí čerstvé 60 g
mléko 300 ml
vlažné
krupicový cukr 175 g
žloutek 3 ks
sůl 0.5 ČL
citronová kůra
z půlky citronu
vejce 1 ks
prošlehané na potření
cukr
mák celý
na posypání
semínka
na posypání

1 Droždí a lžíci cukru rozmíchejte ve 200 ml vlažného mléka. Nechte v teple vzejít kvásek. Do prosáté hladké mouky nakrájejte máslo nebo sádlo na drobné kostičky. Přidejte vzešlý kvásek, prošlehané žloutky, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Postupně přidávejte další mléko (ale nepřežeňte to, těsto by mělo být tužší než na běžnou vánočku, aby dobře drželo tvar). Vařečkou či rukou uhněťte hladké tužší tvárné těsto. Dejte ho do tepla dobře vykynout na dvojnásobný objem (tj. aspoň na 3 hodiny).

2 Z poloviny těsta upleťte 3–4 minivánočky (ideálně jako dlaň). Vyválejte 7 tenkých válečků (tenkých asi jako tužka). Nejdřív ze 4 pramenů upleťte dolní díl a pak ze 3 horní cop. Položte na sebe, konce copu zahrňte pod vánočku a upevněte párátky, aby se při pečení nerozjely. Potřete vejcem.

3 Ze zbylého těsta vytvořte věnečky (vytvoříte je ze 2 pramenů zatočených do spirály), preclíky a bochánky. Vše potřete rozšlehaným vejcem. Bochánky navíc naříz něte, posypte mákem, sezamovými semínky a hrubým cukrem. Takto připravené pečivo včetně vánoček nechte ještě hodinu kynout na plechu.

4 Dejte do trouby předehřáté na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 25–35 minut podle velikosti.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit