Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6325 kcal
Bílkoviny 203 g
Cukr 835 g
Tuky 216 g
Vláknina 124 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Pečivem ozdobte proutěný bílý věnec a máte adventní ozdobu na dveře či stůl.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 kg
máslo 140 g
100 g
domácí sádlo voňavé, lze nahradit rozpuštěným máslem
droždí čerstvé 60 g
mléko 300 ml
vlažné
krupicový cukr 175 g
žloutek 2 ks
velký, nebo 3 malé
sůl 0.5 ČL
citronová kůra
z 0,5 biocitronu
vejce 1 ks
prošlehané na potření
hrubý cukr
mák celý
semínka
na posypání
1 Droždí a lžíci cukru rozmíchejte ve 200 ml vlažného mléka. Nechte v teple vzejít kvásek. Do prosáté hladké mouky nakrájejte máslo nebo sádlo na drobné kostičky. Přidejte vzešlý kvásek, prošlehané žloutky, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Postupně přidávejte další mléko (ale nepřežeňte to, těsto by mělo být tužší než na běžnou vánočku, aby dobře drželo tvar). Vařečkou či rukou uhněťte hladké tužší tvárné těsto. Dejte ho do tepla dobře vykynout na dvojnásobný objem (tj. aspoň na 3 hodiny).

2 Z poloviny těsta upleťte 3–4 minivánočky (ideálně jako dlaň). Vyválejte 7 tenkých válečků (tenkých asi jako tužka). Nejdřív ze 4 pramenů upleťte dolní díl a pak ze 3 horní cop. Položte na sebe, konce copu zahrňte pod vánočku a upevněte párátky, aby se při pečení nerozjely. Potřete vejcem.

3 Ze zbylého těsta vytvořte věnečky (vytvoříte je ze 2 pramenů zatočených do spirály), preclíky a bochánky. Vše potřete rozšlehaným vejcem. Bochánky navíc naříz něte, posypte mákem, sezamovými semínky a hrubým cukrem. Takto připravené pečivo včetně vánoček nechte ještě hodinu kynout na plechu.

4 Dejte do trouby předehřáté na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 25–35 minut podle velikosti.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit