0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné na 1-2 věnce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7575 kcal
Bílkoviny 220 g
Sacharidy 836 g
Tuky 346 g
Vláknina 124 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečivem ozdobte proutěný bílý věnec a máte adventní ozdobu na dveře či stůl.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 kg
máslo 140 g
sádlo 100 g
domácí nebo rozpuštěné máslo
droždí čerstvé 60 g
mléko 300 ml
vlažné
krupicový cukr 175 g
žloutek 3 ks
sůl ½ ČL
citronová kůra
z půlky citronu
vejce 1 ks
prošlehané na potření
cukr
mák celý
na posypání
semínka
na posypání

1 Droždí a lžíci cukru rozmíchejte ve 200 ml vlažného mléka. Nechte v teple vzejít kvásek. Do prosáté hladké mouky nakrájejte máslo nebo sádlo na drobné kostičky. Přidejte vzešlý kvásek, prošlehané žloutky, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Postupně přidávejte další mléko (ale nepřežeňte to, těsto by mělo být tužší než na běžnou vánočku, aby dobře drželo tvar). Vařečkou či rukou uhněťte hladké tužší tvárné těsto. Dejte ho do tepla dobře vykynout na dvojnásobný objem (tj. aspoň na 3 hodiny).

2 Z poloviny těsta upleťte 3–4 minivánočky (ideálně jako dlaň). Vyválejte 7 tenkých válečků (tenkých asi jako tužka). Nejdřív ze 4 pramenů upleťte dolní díl a pak ze 3 horní cop. Položte na sebe, konce copu zahrňte pod vánočku a upevněte párátky, aby se při pečení nerozjely. Potřete vejcem.

3 Ze zbylého těsta vytvořte věnečky (vytvoříte je ze 2 pramenů zatočených do spirály), preclíky a bochánky. Vše potřete rozšlehaným vejcem. Bochánky navíc naříz něte, posypte mákem, sezamovými semínky a hrubým cukrem. Takto připravené pečivo včetně vánoček nechte ještě hodinu kynout na plechu.

4 Dejte do trouby předehřáté na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 25–35 minut podle velikosti.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč