Vypadá jako umělecké dílo, ale jeho přípravu pod vedením cukráře Jaroslava Valáška zvládnete i v domácích podmínkách. A výroba čokoládových ozdob vás nadchne!
Suroviny
Postup
Korpus & temperování
DORTOVÝ KORPUS
Předehřejte troubu na 180°C. Vejce a cukr smíchaný s vyškrábnutými semínky z vanilkového lusku vyšlehejte do bílé pěny. Přisypte prosátou mouku a prášek do pečiva, promíchejte a přesuňte do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Povrch uhlaďte stěrkou a pečte 25 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn. Zkuste píchnout špejli do středu dortu, a pokud nelepí, vyjměte korpus z trouby a nechte ho ve formě vychladnout.
TEMPEROVÁNÍ
Ozdoby z vytemperované čokolády se po zatuhnutí lesknou a pomaleji se rozpouštějí. Profesionálové temperují čokoládu na mramorové desce (prohánějí čokoládu tam a zpátky). V domácích podmínkách stačí čokoládu pozvolna rozpustit ve skleněné misce v mikrovlnce. Důležité je čokoládovou hmotu průběžně míchat (roztírat po stěnách misky a pak dát znovu na chvilku do mikrovlny) – nesmí v ní zůstat žádné hrudky – je třeba ji míchat až do vychladnutí. Než čokoládu nalijete na pečicí papír, musí mít správnou teplotu. Tu poznáte tak, že když si přiložíte vařečku s trochou čokolády na spodní ret, musí vás čokoláda chladit.
Příprava ozdob a krému
NEJDŘÍV TEMPERUJTE ČOKOLÁDU NA OZDOBY
- Čokoládu velmi pomalu rozpouštějte v mikrovlnce na střední výkon. Misku několikrát vyndejte a čokoládu dobře promíchejte (viz box).
- Vytemperovanou čokoládu nalijte na zmačkaný pečicí papír. Rychle a rovnoměrně rozetřete stěrkou po celé ploše papíru.
- Pracujte rychle! Až čokoláda trochu zatuhne, vykrojte formičkou srdce. Čokoládu dejte mezi 2 plechy a nechte ztuhnout v lednici.
- Vyloupněte srdce, zbylou čokoládu rozlámejte, a při dokončování dezertu ji nalepte na okraj dortu. Srdce zapíchněte do ovoce.
PAK SI PŘIPRAVTE ŠAMPAŇSKOU MOUSSE
- Odvažte si suroviny. Ve větší míse smíchejte žloutky a cukr a přilijte 120ml sektu. V jiné, menší misce namočte do studené vody plátky želatiny.
- Ve vodní lázni šlehejte žloutky, cukr a sekt do zhoustnutí 5–7 minut, plamen mějte na minimum. Pak vypněte a dál šlehejte dostudena (dalších 20 minut).
- Krém můžete vychladit v míse s ledem. Pak ušlehejte šlehačku, ale ne dotuha! Měla by mít konzistenci jako krém. Odložte si stranou 20g, zbytek vmíchejte do krému.
- Želatinu vymačkejte, do misky přidejte zbylých 20g šlehačky a vložte na minutu do mikrovlnky. Tekutinu (měla by být jako mléko) pomalu vmíchejte do krému.
Plnění dortu a jeho zdobení
- Upečený a vychladlý korpus vyjměte z formy (nejdřív ale odřízněte tenkým nožem přečnívající okraje). Pak jej dvakrát prokrojte. Korpus si přidržujte shora dlaní a zároveň jím otáčejte a prořezávejte ho. Nejlíp vám to půjde paletovacím nožem.
- Formu (bez dna) položte na plochý talíř a umístěte do ní spodní plát těsta. Na něj nalijte polovinu krému a poklaďte částí ovoce (jahody rozkrojte na poloviny, podle velikosti). „Nadýchaný žloutkový krém, tzv. zabaglione, lze podávat i samotný, jen s čerstvým ovocem,“ říká cukrář.
- Plát těsta pokrytý krémem a trochou ovoce přiklopte druhým plátem a opět na něj rozprostřete krém a sem tam pohoďte ovoce. Přiklopte třetím plátem těsta, lehce stlačte, aby korpus příliš nevyčníval z formy, a dejte se do přípravy čokoládové polevy.
- V rendlíku přiveďte k varu smetanu a zalijte jí bílou čokoládu. Promíchejte. Kdyby se všechna nerozpustila, dejte ji na chvíli do mikrovlnky. „Na polevu z bílé čokolády (ganache) lze využít i zbytek vytemperované čokolády,“ říká Jaroslav Valášek. Poleva by měla být tekutá, ale ne příliš, aby se dala roztírat.
- Opatrně vyjměte korpus z formy. Na střed dortu nalijte polevu a rozetřete ji paletovacím nožem nebo gumovou stěrkou. „Dort položte na mřížku nebo na menší misku a tu postavte do pekáče či na plech. Polevu, která do pekáče steče, můžete ještě dál použít,“ doporučuje cukrář.
- Poleva z bílé čokolády nezakryje stoprocentně nedostatky dortu, těsto pod ní prosvítá, proto je třeba lem dortu ozdobit čokoládovými ozdobami a povrch dortu čerstvým ovocem. „Pokud ozdoby nemáte, je lepší dort potáhnout marcipánem nebo polít polevou z tmavé čokolády,“ radí Jaroslav.