
Steak z vysokého roštěnce
Pořádný kus masa, rozpálená pánev a pár minut zatajeného dechu, aby to dobře dopadlo. Steaků se nemusíte bát, jejich příprava je rychlá a snadná!
Ingredience
- 500 g plátek z hovězího vysokého roštěnce (rib eye steak)
- 1–2 lžíce rostlinného oleje
- 2–3 lžíce másla, na kostičky
- pár snítek tymiánu
- 2 stroužky česneku, neoloupané, rozmáčknuté
- vločková sůl a čerstvě mletý černý pepř
Příprava jídla
1 Maso včas vyndejte z lednice, aby stihlo dojít do pokojové teploty. (Pokud byste ho dali na pánev přímo z lednice, bude mít teplotní šok, zvenku se sice opeče, ale nestihne se prohřát a uvnitř zůstane studené a nehotové.) Maso z obou stran potřete olejem.
2 Rozpalte silnostěnnou pánev (ocelovou, litinovou) a počkejte, až se z ní začne kouřit. Steak položte do pánve a opékejte zhruba 2 minuty. Ze začátku se k pánvi přilepí, neodtrhávejte ho a počkejte, až se odlepí sám! Než ho obrátíte, měl by mít z opečené strany krásnou hnědou krustičku. Potom maso otočte (nepíchejte do něj!) a opět opékejte asi 2 minuty. Nakonec jej můžete ještě vzít do kleští a postavit na tu stranu, kde je tuk, a ten opéct. Do pánve přidejte máslo, přihoďte snítky tymiánu a stroužky česneku. Pánev trochu nakloňte, aby máslo stékalo k jedné straně, a steak jím lžící přelévejte.
3 Opečené maso dejte na talíř, na něj vložte česnek, tymián, přelijte máslem z pánve, přidejte ještě trochu čerstvého másla, volně zakryjte alobalem a nechte alespoň 5 minut stát. Pořádně osolte, opepřete, nakrájejte přes vlákno na tenké plátky a podávejte.
Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář