Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Steak z vysokého roštěnce
Steak z vysokého roštěnce
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Steak z vysokého roštěnce

4.5/5 Počet hodnocení: 16
Do 20 minut Velmi snadné Por 2–3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 365 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 2 g
Tuky 40 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pořádný kus masa, rozpálená pánev a pár minut zatajeného dechu, aby to dobře dopadlo. Steaků se nemusíte bát, jejich příprava je rychlá a snadná! Steak z vysokého roštěnce připravený na pánvi je superrychlé jídlo plné bílkovin.

Suroviny

plátek, vysoký roštěnec (rib eye steak)
rostlinný olej 1 PL
na kostičky
tymián
pár snítek
česnek 2 stroužky
neoloupaný, rozmáčknutý
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Maso včas vyndejte z lednice, aby stihlo dojít do pokojové teploty. (Pokud byste ho dali na pánev přímo z lednice, bude mít teplotní šok, zvenku se sice opeče, ale nestihne se prohřát a uvnitř zůstane studené a nehotové.) Maso z obou stran potřete olejem.

2

Rozpalte silnostěnnou pánev (ocelovou, litinovou) a počkejte, až se z ní začne kouřit. Steak položte do pánve a opékejte zhruba 2 minuty. Ze začátku se k pánvi přilepí, neodtrhávejte ho a počkejte, až se odlepí sám! Než ho obrátíte, měl by mít z opečené strany krásnou hnědou krustičku.

3

Potom maso otočte (nepíchejte do něj!) a opět opékejte asi 2 minuty. Nakonec jej můžete ještě vzít do kleští a postavit na tu stranu, kde je tuk, a ten opéct.

4

Do pánve přidejte máslo, přihoďte snítky tymiánu a stroužky česneku. Pánev trochu nakloňte, aby máslo stékalo k jedné straně, a steak jím lžící přelévejte.

5

Opečené maso dejte na talíř, na něj vložte česnek, tymián, přelijte máslem z pánve, přidejte ještě trochu čerstvého másla, volně zakryjte alobalem a nechte alespoň 5 minut stát.

6

Pořádně osolte, opepřete, nakrájejte přes vlákno na tenké plátky a podávejte.

Foto: Mike English, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...