Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Steak z vysokého roštěnce

Pořádný kus masa, rozpálená pánev a pár minut zatajeného dechu, aby to dobře dopadlo. Steaků se nemusíte bát, jejich příprava je rychlá a snadná!

Vydání: 2019/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Por 2–3 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
+ odpočinutí
PT6M
Opékání 0:06
Maso

Ingredience

    • 500 g plátek z hovězího vysokého roštěnce (rib eye steak)
    • 1–2 lžíce rostlinného oleje
    • 2–3 lžíce másla, na kostičky
    • pár snítek tymiánu
    • 2 stroužky česneku, neoloupané, rozmáčknuté
    • vločková sůl a čerstvě mletý černý pepř

Příprava jídla

Maso včas vyndejte z lednice, aby stihlo dojít do pokojové teploty. (Pokud byste ho dali na pánev přímo z lednice, bude mít teplotní šok, zvenku se sice opeče, ale nestihne se prohřát a uvnitř zůstane studené a nehotové.) Maso z obou stran potřete olejem.

2 Rozpalte silnostěnnou pánev (ocelovou, litinovou) a počkejte, až se z ní začne kouřit. Steak položte do pánve a opékejte zhruba 2 minuty. Ze začátku se k pánvi přilepí, neodtrhávejte ho a počkejte, až se odlepí sám! Než ho obrátíte, měl by mít z opečené strany krásnou hnědou krustičku. Potom maso otočte (nepíchejte do něj!) a opět opékejte asi 2 minuty. Nakonec jej můžete ještě vzít do kleští a postavit na tu stranu, kde je tuk, a ten opéct. Do pánve přidejte máslo, přihoďte snítky tymiánu a stroužky česneku. Pánev trochu nakloňte, aby máslo stékalo k jedné straně, a steak jím lžící přelévejte.

3 Opečené maso dejte na talíř, na něj vložte česnek, tymián, přelijte máslem z pánve, přidejte ještě trochu čerstvého másla, volně zakryjte alobalem a nechte alespoň 5 minut stát. Pořádně osolte, opepřete, nakrájejte přes vlákno na tenké plátky a podávejte.

Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář