Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Steak z vysokého roštěnce
Steak z vysokého roštěnce
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Steak z vysokého roštěnce

4.5/5 Počet hodnocení: 16
Do 20 minut Velmi snadné Por 2–3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 365 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 2 g
Tuky 40 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pořádný kus masa, rozpálená pánev a pár minut zatajeného dechu, aby to dobře dopadlo. Steaků se nemusíte bát, jejich příprava je rychlá a snadná! Steak z vysokého roštěnce připravený na pánvi je superrychlé jídlo plné bílkovin.

Suroviny

plátek, vysoký roštěnec (rib eye steak)
rostlinný olej 1 PL
na kostičky
tymián
pár snítek
česnek 2 stroužky
neoloupaný, rozmáčknutý
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Maso včas vyndejte z lednice, aby stihlo dojít do pokojové teploty. (Pokud byste ho dali na pánev přímo z lednice, bude mít teplotní šok, zvenku se sice opeče, ale nestihne se prohřát a uvnitř zůstane studené a nehotové.) Maso z obou stran potřete olejem.

2

Rozpalte silnostěnnou pánev (ocelovou, litinovou) a počkejte, až se z ní začne kouřit. Steak položte do pánve a opékejte zhruba 2 minuty. Ze začátku se k pánvi přilepí, neodtrhávejte ho a počkejte, až se odlepí sám! Než ho obrátíte, měl by mít z opečené strany krásnou hnědou krustičku.

3

Potom maso otočte (nepíchejte do něj!) a opět opékejte asi 2 minuty. Nakonec jej můžete ještě vzít do kleští a postavit na tu stranu, kde je tuk, a ten opéct.

4

Do pánve přidejte máslo, přihoďte snítky tymiánu a stroužky česneku. Pánev trochu nakloňte, aby máslo stékalo k jedné straně, a steak jím lžící přelévejte.

5

Opečené maso dejte na talíř, na něj vložte česnek, tymián, přelijte máslem z pánve, přidejte ještě trochu čerstvého másla, volně zakryjte alobalem a nechte alespoň 5 minut stát.

6

Pořádně osolte, opepřete, nakrájejte přes vlákno na tenké plátky a podávejte.

Foto: Mike English, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč