0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Steak z vysokého roštěnce

Steak z vysokého roštěnce

4.6/5 Počet hodnocení: 9
Do 10 minut Velmi snadné Por 2–3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 365 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 2 g
Tuky 40 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pořádný kus masa, rozpálená pánev a pár minut zatajeného dechu, aby to dobře dopadlo. Steaků se nemusíte bát, jejich příprava je rychlá a snadná!

Suroviny

500 g
plátek hovězího vysoký roštěnec (rib eye steak)
rostlinný olej 1 PL
máslo 2 PL
na kostičky
tymián
snítek
česnek 2 stroužek
neoloupaný, rozmáčknutý
vločková sůl
pepř mletý
čerstvě mletý

Postup

1

Maso včas vyndejte z lednice, aby stihlo dojít do pokojové teploty. (Pokud byste ho dali na pánev přímo z lednice, bude mít teplotní šok, zvenku se sice opeče, ale nestihne se prohřát a uvnitř zůstane studené a nehotové.) Maso z obou stran potřete olejem.

2

Rozpalte silnostěnnou pánev (ocelovou, litinovou) a počkejte, až se z ní začne kouřit. Steak položte do pánve a opékejte zhruba 2 minuty. Ze začátku se k pánvi přilepí, neodtrhávejte ho a počkejte, až se odlepí sám! Než ho obrátíte, měl by mít z opečené strany krásnou hnědou krustičku.

3

Potom maso otočte (nepíchejte do něj!) a opět opékejte asi 2 minuty. Nakonec jej můžete ještě vzít do kleští a postavit na tu stranu, kde je tuk, a ten opéct.

4

Do pánve přidejte máslo, přihoďte snítky tymiánu a stroužky česneku. Pánev trochu nakloňte, aby máslo stékalo k jedné straně, a steak jím lžící přelévejte.

5

Opečené maso dejte na talíř, na něj vložte česnek, tymián, přelijte máslem z pánve, přidejte ještě trochu čerstvého másla, volně zakryjte alobalem a nechte alespoň 5 minut stát.

6

Pořádně osolte, opepřete, nakrájejte přes vlákno na tenké plátky a podávejte.

Foto: Mike English, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč