0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Stékaný dort pro Šípkovou Růženku

Stékaný dort pro Šípkovou Růženku

Hodnocení receptu
4.8/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15632 kcal
Bílkoviny 264 g
Sacharidy 1062 g
Tuky 1127 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Ořechový korpus
vejce 10 ks
rostlinný olej 120 ml
krystalový cukr 400 g
mouka pšeničná polohrubá 400 g
ořechy 150 g
namleté
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
sůl špetka
rum 25 ml
mléko 50 ml
marmeláda
jahodová nebo meruňková na pomazání 
Čokoládový krém
mascarpone 1 000 g
část lze nahradit tvarohem ve vaničce
čokoláda na vaření 200 g
vanilkový cukr
podle chuti
ovoce
mražené nebo čerstvé ovoce na proložení
Čokoládová ganache na dripování / tmavá
čokoláda na vaření 200 g
Čokoládová ganache na dripování / barevná
bílá čokoláda 100 g
Zdobení
ovoce
sněhové pusinky
čokoládové bonbony
cukrové a čokoládové zdobení

Postup

1

Pečení dortu si můžeme rozložit do 2-3 dnů.

2

Příprava korpusu:
Nejprve si upečeme korpus. Rozehřejeme troubu na 170°C horkovzduch, připravíme formu o průměru 26cm (na dno pečící papír, boky pomazat máslem). Oddělíme bílky od žloutků. Vyšleháme bílky se špetkou soli a krystalem v polotuhý sníh, potom postupně přimícháme olej, žloutky, ořechy, přesátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, rum a mléko. Dáme péct na cca 1 hodinu, zkoušíme špejlí.

3

Vychladlý korpus zabalíme do potravinářské folie a dáme přes noc do lednice, lépe se prokrajuje na 3-4 pláty. Druhý den pomažeme marmeládou, promazáváme krémem a prokládáme ovocem. Dobře vychladíme.

4

Příprava krému:
Rozpustíme čokoládu na vaření, necháme vychladnout, ale nesmí ztuhnout. Vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem do polotuha, zašleháme čokoládu. Nakonec krátce přimícháme mascarpone. Pozor! Mascarpone se lehce přešlehá, opravdu jen krátce, už by krém nic nezachránilo.

5

Dokončení:
Na barevnou ganache ve vodní lázni rozhřejeme šlehačku, v ní bílou čokoládu a gelovou barvu (nemusí být speciální na čokoládu), dobře promícháme. Ganache dobře vychladíme, můžeme si pomoct mrazákem, aby čokoláda zůstala "v půli cesty". 

6

Na tmavou ganache také ve vodní lázni rozehřejeme šlehačku s tmavou čokoládou, dobře promícháme a necháme vychladnout. Potřeme s ní dobře vychlazený dort po celé ploše a necháme ganache po bocích dortu pomocí lžičky stékat.

7

Barevná ganache není nutná, můžeme nechat stékat mezi hnědými jakoby stonky růží :)

8

Dozdobíme v den oslavy, živými květy ve zkumavkách zapíchnutých v dortu, makronkami, pusinkami, čerstvým nebo lyofilizovaným ovocem, kuličkami, marcipánovým a cukrovým zdobením,... :) 

Dobrou chuť :) 

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč