Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Stékaný dort pro Šípkovou Růženku

Popis receptu: 

Tento dort probudí z hlubokého spánku svým chuťovým zážitkem všechny milovníky i nemilovníky dortů :) Pozor ! Nadýchaný ořechový korpus s čokoládovým mascarpone krémem, ovocem, marcipánem, makronkami a pusinkami je silně návykový a způsobuje závislost ;)

Autor: Andrea Haderová
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 16 - 20 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Ořechový korpus:

    10 vajec

    400 g cukru krystal

    120 g řepkového oleje

    400 g polohrubé mouky

    150 g namletých ořechů

    1 prášek do pečiva, špetka soli

    25 ml rumu, 50 ml mléka

    domácí jahodová nebo meruňková marmeláda na pomazání 

    Čokoládový krém:

    500 ml smetany ke šlehání 33%

    1000 g Mascarpone ( část lze nahradit tvarohem ve vaničce)

    200 g čokolády na vaření

    vanilkový cukr dle chuti

    mražené nebo čerstvé ovoce na proložení

    Čokoládová ganache na dripování:

    Tmavá: 200 g čokolády na vaření

                 200 ml smetany na šlehání

    Barevná: 100 g bílé čokolády

                     50 ml smetany na šlehání, kapka gelové barvy

    Zdobení:

    čerstvé ovoce, makronky, sněhové pusinky, domácí nebo koupené Rafaelo kuličky, marcipánové a cukrové ozdobičky, živé květy ve zkumavkách

     

     

     

     

     

Příprava jídla

Pečení dortu si můžeme rozložit do 2-3 dnů.

Příprava korpusu:

Nejprve si upečeme korpus. Rozehřejeme troubu na 170°C horkovzduch, připravíme formu o průměru 26cm (na dno pečící papír, boky pomazat máslem). Oddělíme bílky od žloutků. Vyšleháme bílky se špetkou soli a krystalem v polotuhý sníh, potom postupně přimícháme olej, žloutky, ořechy, přesátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, rum a mléko. Dáme péct na cca 1 hodinu, zkoušíme špejlí.

Vychladlý korpus zabalíme do potravinářské folie a dáme přes noc do lednice, lépe se prokrajuje na 3-4 pláty. Druhý den pomažeme marmeládou, promazáváme krémem a prokládáme ovocem. Dobře vychladíme.

Příprava krému:

Rozpustíme čokoládu na vaření, necháme vychladnout, ale nesmí ztuhnout. Vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem do polotuha, zašleháme čokoládu. Nakonec krátce přimícháme mascarpone. Pozor! Mascarpone se lehce přešlehá, opravdu jen krátce, už by krém nic nezachránilo.

Dokončení:

Na barevnou ganache ve vodní lázni rozhřejeme šlehačku, v ní bílou čokoládu a gelovou barvu (nemusí být speciální na čokoládu), dobře promícháme. Ganache dobře vychladíme, můžeme si pomoct mrazákem, aby čokoláda zůstala "v půli cesty". 

Na tmavou ganache také ve vodní lázni rozehřejeme šlehačku s tmavou čokoládou, dobře promícháme a necháme vychladnout. Potřeme s ní dobře vychlazený dort po celé ploše a necháme ganache po bocích dortu pomocí lžičky stékat.

Barevná ganache není nutná, můžeme nechat stékat mezi hnědými jakoby stonky růží :)

Dozdobíme v den oslavy, živými květy ve zkumavkách zapíchnutých v dortu, makronkami, pusinkami, čerstvým nebo lyofilizovaným ovocem, kuličkami, marcipánovým a cukrovým zdobením,... :) 

Dobrou chuť :) 

Přidat komentář