0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Stékaný dort pro Šípkovou Růženku

Stékaný dort pro Šípkovou Růženku

Hodnocení receptu
4.8 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15632 kcal
Bílkoviny 264 g
Sacharidy 1062 g
Tuky 1127 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Ořechový korpus
vejce 10 ks
rostlinný olej 120 ml
krystalový cukr 400 g
mouka pšeničná polohrubá 400 g
ořechy 150 g
namleté
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
sůl špetka
rum 25 ml
mléko 50 ml
marmeláda
jahodová nebo meruňková na pomazání 
Čokoládový krém
smetana ke šlehání 500 ml
mascarpone 1000 g
část lze nahradit tvarohem ve vaničce
čokoláda na vaření 200 g
vanilkový cukr
podle chuti
ovoce
mražené nebo čerstvé ovoce na proložení
Čokoládová ganache na dripování / tmavá
čokoláda na vaření 200 g
smetana ke šlehání 200 ml
Čokoládová ganache na dripování / barevná
bílá čokoláda 100 g
smetana ke šlehání 50 ml
Zdobení
ovoce
sněhové pusinky
čokoládové bonbony
cukrové a čokoládové zdobení

Postup

1

Pečení dortu si můžeme rozložit do 2-3 dnů.

2

Příprava korpusu:
Nejprve si upečeme korpus. Rozehřejeme troubu na 170°C horkovzduch, připravíme formu o průměru 26cm (na dno pečící papír, boky pomazat máslem). Oddělíme bílky od žloutků. Vyšleháme bílky se špetkou soli a krystalem v polotuhý sníh, potom postupně přimícháme olej, žloutky, ořechy, přesátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, rum a mléko. Dáme péct na cca 1 hodinu, zkoušíme špejlí.

3

Vychladlý korpus zabalíme do potravinářské folie a dáme přes noc do lednice, lépe se prokrajuje na 3-4 pláty. Druhý den pomažeme marmeládou, promazáváme krémem a prokládáme ovocem. Dobře vychladíme.

4

Příprava krému:
Rozpustíme čokoládu na vaření, necháme vychladnout, ale nesmí ztuhnout. Vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem do polotuha, zašleháme čokoládu. Nakonec krátce přimícháme mascarpone. Pozor! Mascarpone se lehce přešlehá, opravdu jen krátce, už by krém nic nezachránilo.

5

Dokončení:
Na barevnou ganache ve vodní lázni rozhřejeme šlehačku, v ní bílou čokoládu a gelovou barvu (nemusí být speciální na čokoládu), dobře promícháme. Ganache dobře vychladíme, můžeme si pomoct mrazákem, aby čokoláda zůstala "v půli cesty". 

6

Na tmavou ganache také ve vodní lázni rozehřejeme šlehačku s tmavou čokoládou, dobře promícháme a necháme vychladnout. Potřeme s ní dobře vychlazený dort po celé ploše a necháme ganache po bocích dortu pomocí lžičky stékat.

7

Barevná ganache není nutná, můžeme nechat stékat mezi hnědými jakoby stonky růží :)

8

Dozdobíme v den oslavy, živými květy ve zkumavkách zapíchnutých v dortu, makronkami, pusinkami, čerstvým nebo lyofilizovaným ovocem, kuličkami, marcipánovým a cukrovým zdobením,... :) 

Dobrou chuť :) 

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit