Stékaný dort pro Šípkovou Růženku

Stékaný dort pro Šípkovou Růženku

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (3)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Ořechový korpus:

10 vajec

400 g cukru krystal

120 g řepkového oleje

400 g polohrubé mouky

150 g namletých ořechů

1 prášek do pečiva, špetka soli

25 ml rumu, 50 ml mléka

domácí jahodová nebo meruňková marmeláda na pomazání 

Čokoládový krém:

500 ml smetany ke šlehání 33%

1000 g Mascarpone ( část lze nahradit tvarohem ve vaničce)

200 g čokolády na vaření

vanilkový cukr dle chuti

mražené nebo čerstvé ovoce na proložení

Čokoládová ganache na dripování:

Tmavá: 200 g čokolády na vaření

             200 ml smetany na šlehání

Barevná: 100 g bílé čokolády

                 50 ml smetany na šlehání, kapka gelové barvy

Zdobení:

čerstvé ovoce, makronky, sněhové pusinky, domácí nebo koupené Rafaelo kuličky, marcipánové a cukrové ozdobičky, živé květy ve zkumavkách

 

 

 

 

 

Pečení dortu si můžeme rozložit do 2-3 dnů.

Příprava korpusu:

Nejprve si upečeme korpus. Rozehřejeme troubu na 170°C horkovzduch, připravíme formu o průměru 26cm (na dno pečící papír, boky pomazat máslem). Oddělíme bílky od žloutků. Vyšleháme bílky se špetkou soli a krystalem v polotuhý sníh, potom postupně přimícháme olej, žloutky, ořechy, přesátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, rum a mléko. Dáme péct na cca 1 hodinu, zkoušíme špejlí.

Vychladlý korpus zabalíme do potravinářské folie a dáme přes noc do lednice, lépe se prokrajuje na 3-4 pláty. Druhý den pomažeme marmeládou, promazáváme krémem a prokládáme ovocem. Dobře vychladíme.

Příprava krému:

Rozpustíme čokoládu na vaření, necháme vychladnout, ale nesmí ztuhnout. Vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem do polotuha, zašleháme čokoládu. Nakonec krátce přimícháme mascarpone. Pozor! Mascarpone se lehce přešlehá, opravdu jen krátce, už by krém nic nezachránilo.

Dokončení:

Na barevnou ganache ve vodní lázni rozhřejeme šlehačku, v ní bílou čokoládu a gelovou barvu (nemusí být speciální na čokoládu), dobře promícháme. Ganache dobře vychladíme, můžeme si pomoct mrazákem, aby čokoláda zůstala "v půli cesty". 

Na tmavou ganache také ve vodní lázni rozehřejeme šlehačku s tmavou čokoládou, dobře promícháme a necháme vychladnout. Potřeme s ní dobře vychlazený dort po celé ploše a necháme ganache po bocích dortu pomocí lžičky stékat.

Barevná ganache není nutná, můžeme nechat stékat mezi hnědými jakoby stonky růží :)

Dozdobíme v den oslavy, živými květy ve zkumavkách zapíchnutých v dortu, makronkami, pusinkami, čerstvým nebo lyofilizovaným ovocem, kuličkami, marcipánovým a cukrovým zdobením,... :) 

Dobrou chuť :) 

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit