Košíčky jsou hit a mezi vánoční cukroví jednoznačně patří! Kdo by odolal křehkému těstu plněnému lahodným karamelovým krémem? Košíčky s karamelovým krémem a čokoládou skladujte do Štědrého dne v lednici a braňte vlastním tělem.
Suroviny
Postup
Z cukru, kakaa, másla, žloutku, obou typů mouky a ořechů vypracujte soudržné těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v chladu.
Troubu předehřejte na 180 °C. Z těsta odebírejte kousky velikosti ořechu a namačkejte je do formiček (košíčků). Pečte do zezlátnutí asi 10 minut a zatepla vyklepněte z formiček.
Ze salka, změklého másla a mascarpone ušlehejte lehký nadýchaný krém.
Na dno každého košíčku dejte trochu brusinkové zavařeniny s alkoholem a poté je až po okraj naplňte karamelovým krémem. Uhlaďte příborovým nožem a vložte na pár minut do mrazáku. Krém by měl úplně ztuhnout.
Čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni. Povrch vychlazených naplněných košíčků rychle potřete pomocí štětce čokoládou a posypte mořskou solí. Skladujte v lednici.
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
Pokud se vám zdá čokoláda na potírání cukroví příliš hutná, můžete ji zředit kakaovým máslem, které dnes seženete nejen v potřebách pro cukráře, ale i v prodejnách zdravé výživy. Stačí jen pár peciček, jinak vám čokoláda při konzumaci bude tát pod prsty.
Komentáře
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na poměr zavařeniny a amareta? Kolik zavařeniny na 1 lžíci amareta. Děkuji. Hezký den Denisa
Dobrý den, Deniso,
tenhle poměr záleží hodně na hustotě zvolené zavařeniny. Většinou přidáváme tak lžíci alkoholu na 3–4 lžíce zavařeniny. Jde nejen o chuť, ale také o konzistenci. Zavařenina by neměla vyloženě téct, aby se do košíčků plnila komfortně. Alkohol lze také zcela vynechat.
Krásný den, redakce Apetitu
Dobrý den,
jak dlouho košíčky (náplň) v lednici vydrží?
Děkuji
Dobrý den, Terezo,
košíčky bychom plnili až na poslední chvíli. Myslíme si, že (podobně jako další cukroví plněné krémem) v lednici vydrží určitě týden, ale přece jen je tam i čerstvé mascarpone, takže pokud nebudou košíčky celou dobu v chladu, může se stát, že se chuť změní.
Přejeme vám, aby se pečení podařilo a košíčky zmizely dříve, než vůbec začnete o uvažovat o dlouhém skladování :-).
Dobrý den, mám dobrou zprávu. Podařilo se mi sehnat vločkovou sůl na rohlik.cz. Vím, že to opět není dostupný obchod pro všechny, ale Makro je dostupné snad ještě méně...:-)
To jsme rádi, že ‚mise sůl‘ dopadla úspěšně. Jinak vločkovou sůl lze objednat na dalších e-shopech, často jsou to obchody se zdravou výživou a bioprodukty (ve vyhledávači se osvědčila kromě hesla vločková sůl také hesla solný květ, flor de sal, fleur de sel, maldonská sůl, maldon). Vločková sůl jsou vlastně krystalky soli z odpařené mořské vody a sbírá se na několika místech na světě – ve Španělsku, v Portugalsku, v Británii (maldonská) a ve Francii (sůl z Guerande), jelikož se často sbírá ručně, je dosti drahá, ale na druhou stranu – pokud ji budete uchovávat na suchém místě – vydrží téměř neomezeně, a jelikož se používá hlavně na ozdobu a finální dochucení jídel, člověk ji nespotřebovává takovým tempem jako obyčejnou kuchyňskou sůl, takže se investice vyplatí. :-)
Dobrý den,
recept na košíčky mě velmi zaujal. Určitě ho letos doma vyzkoušíme! :) Ráda bych se zeptala na zpracování salka do náplně. Zatím jsem z něj nic nezkoušela, ale do některých receptů je třeba plechovku nejprve povařit ve vodní lázni. Je potřeba něco takového i v tomto receptu nebo stačí jen vyšlehat s máslem a mascarpone?
Děkuji
Dobrý den, paní Pekařová,
máte pravdu, dříve bylo nutné plechovku kondenzovaného mléka povařit, aby mléko uvnitř zkaramelizovalo. Dnes už máme naštěstí o kus práce méně, protože se dá už hotové karamelizované mléko koupit :-). Bývá na stejném místě jako klasické kondenzované mléko. Hledejte Salko Karamel nebo Condé Caramelo.
Držíme palce, ať se košíčky podaří, a přejeme klidné svátky,
redakce Apetitu
Košíčky jsem zkoušela minulé Vánoce, ale i letos mám problém sehnat vločkovou sůl. Můžete mi prosím poradit? Dá se sehnat v běžných řetězcích? Děkuji
Dobrý den, Kristýno,
ohledně soli už jsme Vám psali, ale ještě doplníme, že tyhle košíčky jsou naprosto skvělé i s drcenými pistáciemi. Teď jste mi vnukla nápad, že možná letos zkusím použít pražené solené pistácie. To musíme otestovat!
Přejeme krásné svátky, redakce Apetitu