Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Košíčky s karamelovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Košíčky s karamelovým krémem a mascarpone

4/5 Počet hodnocení: 90
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 70 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5778 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 399 g
Tuky 418 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Košíčky jsou hit a mezi vánoční cukroví jednoznačně patří! Kdo by odolal křehkému těstu plněnému lahodným karamelovým krémem? Košíčky s karamelovým krémem a čokoládou skladujte do Štědrého dne v lednici a braňte vlastním tělem.

Související recepty

Suroviny

máslo 110 g
mleté; nebo lískové oříšky, mleté
brusinková zavařenina
smíchaná s amarettem nebo tuzemákem
nebo rum tuzemák
Na polevu a na ozdobení
tmavá čokoláda 200 g
rozlámaná
sůl vločková
na ozdobení
Na krém
karamelizované (karamelové salko)
máslo 125 g
změklé
o pokojové teplotě

Postup

1

Z cukru, kakaa, másla, žloutku, obou typů mouky a ořechů vypracujte soudržné těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v chladu.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Z těsta odebírejte kousky velikosti ořechu a namačkejte je do formiček (košíčků). Pečte do zezlátnutí asi 10 minut a zatepla vyklepněte z formiček.

3

Ze salka, změklého másla a mascarpone ušlehejte lehký nadýchaný krém.

4

Na dno každého košíčku dejte trochu brusinkové zavařeniny s alkoholem a poté je až po okraj naplňte karamelovým krémem. Uhlaďte příborovým nožem a vložte na pár minut do mrazáku. Krém by měl úplně ztuhnout.

5

Čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni. Povrch vychlazených naplněných košíčků rychle potřete pomocí štětce čokoládou a posypte mořskou solí. Skladujte v lednici.

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
Pokud se vám zdá čokoláda na potírání cukroví příliš hutná, můžete ji zředit kakaovým máslem, které dnes seženete nejen v potřebách pro cukráře, ale i v prodejnách zdravé výživy. Stačí jen pár peciček, jinak vám čokoláda při konzumaci bude tát pod prsty.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Doporučujeme recept s videem

Oříškové košíčky

Komentáře

29.11.2020 11:16

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na poměr zavařeniny a amareta? Kolik zavařeniny na 1 lžíci amareta. Děkuji. Hezký den Denisa

30.11.2020 15:20

Dobrý den, Deniso,
tenhle poměr záleží hodně na hustotě zvolené zavařeniny. Většinou přidáváme tak lžíci alkoholu na 3–4 lžíce zavařeniny. Jde nejen o chuť, ale také o konzistenci. Zavařenina by neměla vyloženě téct, aby se do košíčků plnila komfortně. Alkohol lze také zcela vynechat.

Krásný den, redakce Apetitu

15.12.2019 19:08

Dobrý den,
jak dlouho košíčky (náplň) v lednici vydrží?
Děkuji

16.12.2019 12:08

Dobrý den, Terezo,
košíčky bychom plnili až na poslední chvíli. Myslíme si, že (podobně jako další cukroví plněné krémem) v lednici vydrží určitě týden, ale přece jen je tam i čerstvé mascarpone, takže pokud nebudou košíčky celou dobu v chladu, může se stát, že se chuť změní.
Přejeme vám, aby se pečení podařilo a košíčky zmizely dříve, než vůbec začnete o uvažovat o dlouhém skladování :-).

11.12.2019 15:22

Dobrý den, mám dobrou zprávu. Podařilo se mi sehnat vločkovou sůl na rohlik.cz. Vím, že to opět není dostupný obchod pro všechny, ale Makro je dostupné snad ještě méně...:-)

12.12.2019 10:00

To jsme rádi, že ‚mise sůl‘ dopadla úspěšně. Jinak vločkovou sůl lze objednat na dalších e-shopech, často jsou to obchody se zdravou výživou a bioprodukty (ve vyhledávači se osvědčila kromě hesla vločková sůl také hesla solný květ, flor de sal, fleur de sel, maldonská sůl, maldon). Vločková sůl jsou vlastně krystalky soli z odpařené mořské vody a sbírá se na několika místech na světě – ve Španělsku, v Portugalsku, v Británii (maldonská) a ve Francii (sůl z Guerande), jelikož se často sbírá ručně, je dosti drahá, ale na druhou stranu – pokud ji budete uchovávat na suchém místě – vydrží téměř neomezeně, a jelikož se používá hlavně na ozdobu a finální dochucení jídel, člověk ji nespotřebovává takovým tempem jako obyčejnou kuchyňskou sůl, takže se investice vyplatí. :-)

06.12.2019 11:14

Dobrý den,
recept na košíčky mě velmi zaujal. Určitě ho letos doma vyzkoušíme! :) Ráda bych se zeptala na zpracování salka do náplně. Zatím jsem z něj nic nezkoušela, ale do některých receptů je třeba plechovku nejprve povařit ve vodní lázni. Je potřeba něco takového i v tomto receptu nebo stačí jen vyšlehat s máslem a mascarpone?
Děkuji

10.12.2019 12:33

Dobrý den, paní Pekařová,
máte pravdu, dříve bylo nutné plechovku kondenzovaného mléka povařit, aby mléko uvnitř zkaramelizovalo. Dnes už máme naštěstí o kus práce méně, protože se dá už hotové karamelizované mléko koupit :-). Bývá na stejném místě jako klasické kondenzované mléko. Hledejte Salko Karamel nebo Condé Caramelo.

Držíme palce, ať se košíčky podaří, a přejeme klidné svátky,
redakce Apetitu

20.11.2019 16:20

Košíčky jsem zkoušela minulé Vánoce, ale i letos mám problém sehnat vločkovou sůl. Můžete mi prosím poradit? Dá se sehnat v běžných řetězcích? Děkuji

21.11.2019 12:54

Dobrý den, Kristýno,
ohledně soli už jsme Vám psali, ale ještě doplníme, že tyhle košíčky jsou naprosto skvělé i s drcenými pistáciemi. Teď jste mi vnukla nápad, že možná letos zkusím použít pražené solené pistácie. To musíme otestovat!

Přejeme krásné svátky, redakce Apetitu

Apetit magazín

Tahini pasta: 7 způsobů, jak ji využít v kuchyni na maximum
  • Zajímavosti

Tahini pasta: 7 způsobů, jak ji využít v kuchyni na maximum

Fenomén dubajské čokolády vám určitě neunikl a možná jste si ji dokonce zkusili připravit doma. Pravděpodobně vám v lednici zbyla sezamová pasta tahini a teď přemýšlíte, co s ní. Rádi vám poradíme, jak ji využít! Je to nečekaně všestranná...